Európsky saňový pes - ESP

Európsky saňový pes - ESP

Poslaťod pali » Pon 15.03.2010 18:13

Zaujalo ma toto nové plemeno, ešte neuznané FCI. Z internetu som sa dozvedel, že sú to krížence nemeckého krátkosrstého stavača, pointra a greyhounda. Sú vraj mimoriadne rýchle a vhodné na záprahové športy. Potrebujú pohyb a tréning.
Chcel som sa spýtať na ich povahu. Predpokladám, že budú niekde medzi NKS, pointerom a greyhoundom z ktorých bývajú nakrížení. Už viem, že sú to formuly 1 v záprahových športoch, vedel by niekto aj o ich povahe? Sú to formuly a "pojašeňáci" stále, alebo sa mimo pretekov a tréningov vedia skľudniť? NKS, pointer aj greyhound sa vedia správať dôstojne, je to tak aj u ESP? S vášňou pre lov je to u nich asi trochu problém (ak ich nechceme takto používať :smile: ).
Postrážia alebo dokonca ochránia majiteľa? NKS vraj vie postrážiť, pripájam aj videá ESP na obrane. Je to skôr výnimka, alebo sú u nich tieto vlohy časté?
http://www.youtube.com/watch?v=vqme4_Mfrbc
http://www.youtube.com/watch?v=5j7Cg0oY ... re=related

Vďaka :no:
pali
Snoopy

Re: Európsky saňový pes - ESP

Poslaťod Poca » Pon 15.03.2010 18:22

ESP obranar je skor vynimkou. Ich povaha byva pojasena, ale da sa to vyuzit. Vycvik v poslusnosti nieje problem a myslim ze ani to lovenie nieje nejaky extrem. Za ten cas co som mala ESP doma som chodila takmer denne do lesa so psom na volno, zver tam zvyknem stretavat, ale ani raz mi pes neusiel. Treba vsak dbat na spravnu socializaciu stenata, ta ako asi pri kazdom plemene.
Poca
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod Lindchen » Pon 28.02.2011 12:29

"You never barked without reason, and now, you are silent."
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod starr » Str 18.01.2012 16:08

Ja som tak minule rozmýšľala, že ako znášajú ESP-čka zimu, myslím pobyt na snehu a prácu na ňom, keď majú takú krátku srsť?

Sú napriek tomu prirodzene otužilé, že vedia v snehu pracovať podobne ako husky či malamuty alebo treba na nich dávať viac pozor a robiť nejaké zvláštne opatrenia, keď majú ísť von do zimy a do snehu?
Kto je proti nám, keď On je s nami? Keď máme Krista, tak nikdy neprehráme.
starr
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Str 18.01.2012 17:58

ak som to spravne pochopila, mimo pracu ich treba obliekat, lebo im je zima
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod Poca » Str 18.01.2012 21:08

Čo sa týka zimy, mne sa zdajú dosť uzimené, srsť úplne minimálna, chrt v krvy, takže väčšinou ani gram tuku navyše. Majitelia ich obliekajú a držia v teple a tí čo nie, tak si myslím, že tie psy skoro "odídu"
Poca
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod starr » Štv 19.01.2012 10:14

Príde mi to trochu paradoxné, že sa také chudé krátskorsté psy používajú na zimné športy na snehu. Ale zasa v tých našich a celkovo európskych podmienkach je to, predpokladám, úplne iná (ooooveľa slabšia) káva ako na Sibíri či na Aljaške a hlavne na oooveľa kratšie vzdialenosti, než sa prekonávali pôvodne, takže v takých echt zimných podmienkach by asi moc neprežili, aspoň tipujem, dedukujem... :smile:
starr
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Betka » Štv 19.01.2012 20:11

Pleskáče sú šprintové psy. Dokážu podať dobrý výkon na krátku trať. Avšak srsť žiadna, tuk žiadny...
To nie je severan.
:smile:
Betka
Big Dog

Poslaťod Poca » Štv 19.01.2012 20:20

No neviem, ale Nórsko je dosť severná krajina. Šľachtili ich na severe, no nie na prácu ako severanov, ale na víťazenie na šprintových pretekoch. Samozrejme môžme my o tom hovoriť, neboli sme pri zrode plemena takže sú to len dohady..
Poca
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod Betka » Pia 20.01.2012 10:20

Áno sú zo Škandinávie, ale pôvodné využitie majú predsa len o niečo iné. :no:
Betka
Big Dog

Poslaťod Silvuch » Pia 20.01.2012 10:40

ale ono to vzniklo prave z toho ich pouzitia.. Sirokorozhladna nedostupna krajina, ako sa dostat do dalekej vzdialenosti? predsa psi potiahnu, aj cely naklad a potom este aj odlovia.. Vela ESP ma v rodokmeni cistych nemeckych stavacov z Norska.

CO sa tyka srsti.. Bud im je zima v zime, alebo sa lahko prehreju na jesen.. Su to dve mince.. A su aj extremy, co este tu kratku srst ESP holia.. V rusku robili pokusy (rusi rusi :ach: ) do kolko vydrzi pes v mrazivych teplotach a prezili aj extremne minusy, ani nebudem hovorit kolko..

Akurat musia viac jest, a si to mozno uziju menej...

totok som chcela - bariak bez podsady, z panelaku bol cez vikendy vonku, v horach a dopohody.. Srst sa rychlo aklimatizovala, ni sa neklepe. akurat volako viac zerie a furt je hladny.. :ach:
JSUT*

Dont panic
Silvuch
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod starr » Sob 21.01.2012 18:46

A prečo ich vlastne prezývate pleskáče? :lol:
starr
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Betka » Sob 21.01.2012 22:18

Pretože keď bežia im plieskajú uši. :lol:
Betka
Big Dog

Poslaťod casira » Pon 09.04.2012 11:47

Pretože keď bežia im plieskajú uši.

Aj ja som sa ticho zamýšlala,že prečo,ale tak toto by ma nenapadlo.Ked sa nad tým zamyslím,može byt,ved ušiská majú poriadne. :heh:
casira
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod x_mary » Sob 07.12.2013 12:06

... a keď budem raz veľká - a budem vedieť čo naozaj od života a od seba chcem - tak si možno aj ja splním sen :hi:
Mary + Buddy
x_mary
Junior
Obrázok užívateľa

Ďalší

Späť na Krížence