Labradoodle (Labrador x Pudel)

Re: labradoodle

Poslaťod zeane » Ned 15.03.2009 23:53

mnoho "plemien" je len krížencami a labradoodle, tak ako aj cock-a-poo (jeežiš, ameerika s tými ich švihlými názvami) vznikli "cielene" ako F1 za konrétnym účelom. Myslím že ten s labrošom bol pokusom o zbavenie oboch vetiev dedičných chorôb a určite s cieľom asistenčného psa a ten s kokrom bol pokusom o nepĺznuceho domáceho kokra :nwm: . Mimochodom som sa dočítala, že tí brčkaví sú až niekde F2 - F3 generácia. Názov vznikol prostým zložením mien - to sa mi zdá pre zmenu skôr srandovné. To, že sa toho chytili "psí dizajnéri" a vyrobili F1 takých zbytočných typov ako je chinese crested s pudlom, alebo bišón s pudlom... Nuž, praštená amerika. Ale máš to zhruba tak na tému viacfarebných a merle pudlov, inofarebných yorkov a podobných - povedzme - úletov. Niekomu nie je nič dosť...
Aby sme boli spravodliví k Amerike - v Austrálii už toho Labradoodle majú ako purebreed - toť štandard k nahliadnutiu. http://www.dogbreedinfo.com/LAABreedStandard2004.pdf
http://www.laa.org.au/ Austrálska asociácia labradoodlov
http://www.laa.org.au/ala-lab/history.htm a niečo o histórii šľachtenia - už sa snažia cez tridsať rokov...
zeane
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod 2Dé » Pon 16.03.2009 4:32

Zeane konečne niekto..! Súhlasím s Tebou, neskutočne zlý vzduch v tejto téme a taktiež nevidím dôvod.. :nwm:
K tej argentínskej doge:
Krížením miestnych potomkov španielskych mastinov s prekvapujúcim množstvom ďalších plemien (uvádza sa aj anglický buldog, boxer, nemecká doga, bulteriér a vari aj írsky vlkodav a pointer)
Ema 012 voči čomu máš také strašné predsudky :vykricnik: :otaznik: :vykricnik:
1, NIE JE TO PLEMENO!!! - súhlasím..
2, Medzi 100 jedincami nenájdeš ani podobných - Ja áno :joint: , ale predpokladám že Ty máš toto tvrdenie absolútne potvrdené, pretože ak :nie: je nemiestne to písať nakolko je to zavádzanie a KLAMANIE!
3, Máš možno 1% šancu že bude mať srsť vhodnú pre alergikov, Nakolko vždy tam bude aj srsť LABRADORA!!! - Aj na tej Argentínskej doge bude vždy aj tá srsť z vlkodava, aj farbu budú mať vždy aj po tom boxerovi, nem. doge majú to v génoch nie?
Obrázok
Dekoračné nálepky na stenu - http://www.najnalepky.sk
2Dé
Šteniatko

Poslaťod Nyssa » Pon 16.03.2009 11:14

A či nebodaj kríženec labradora s pudlom pre Teba ani nieje pes :otaznik: :oo: :otaznik:

pes to samozrejme je, ale nie PLEMENO :no: takže to volajme kríženec labradora s pudlom a nie labradoodle :heh:
a podľa mňa to s tou argentínou je trošku scestné. to PLEMENO je a má ustálený štandard. už ak, tak sa môžu vyskytnúť neštandardné jedince, ale tie sa ďalej nevyužívajú. btw. Zeanka tu dala info, že kučeravú srsť majú tie krížence až v F2 a F3 generácii. a čo tá F1? tá sa bude používať len na ďalšie a ďalšie pokusy kríženia? a čo neskoršie generácie? či tam to už bude jedno?
mne ide len proste o to, že nemám rada tieto Americké výstrelky. keď sa chcú dopracovať k niečomu užitočnému - OK, ale nech si to nechajú pre seba až kým to naozaj nebude mať nejaký "tvar" a nech nehľadajú hneď názov na všetko, čo vypľujú. je to len blbá komercia, nič iné. proste je to taký hurá systém "jeej medzi yorkmi sa nám narodil nejaký inofarebný. čo s tým? aaaa tak ho budeme volať biewer" - takže asi tak. je to len ako príklad
"Nie vždy dostaneme psa, akého chceme, ale vždy dostaneme psa, akého potrebujeme"
Cesar Millan
Nyssa
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod zeane » Pon 16.03.2009 13:47

zeane píše:Aby sme boli spravodliví k Amerike - v Austrálii už toho Labradoodle majú ako purebreed - toť štandard k nahliadnutiu. http://www.dogbreedinfo.com/LAABreedStandard2004.pdf
http://www.laa.org.au/ Austrálska asociácia labradoodlov
http://www.laa.org.au/ala-lab/history.htm a niečo o histórii šľachtenia - už sa snažia cez tridsať rokov...

ja mám dojem, že som sem tie linky dávala úplne zbytočne... Proste to nemôže byť plemeno, pretože to nemá FCI uznané? V Austrálii sa šľachteniu venujú 30 rokov (pri Cock-a-poo som dokonca našla ako počiatočný rok 1953, ale to je iný pes), momentálne sú v procese uznania Labradoodle ako "purebreed" v ANKC a ty to kľudne zmietneš zo stola - lebo to predsa nemôže byť plemeno. "Nové" plemená podľa mňa dôležité sú - keď pre nič iné, tak preto, že sa značne menia požiadavky na psie vlastnosti. Ak sa z labradorov postupne stanú čiste asistenčné a vodiace psy, tak táto vetva sa bude môcť smelo vyhlásiť za nové plemeno, pretože určite nebude zodpovedať pôvodnému štandardu.
Pre Ema012 - za tých 30 rokov vyšľachtili labradoodla do dvoch línií líšiacich sa len kvalitou srsti, inak majú "hotovo" btw - na tých fotkách sú obe variety, jedna je taká "vlnato-vlnitá" a druhá má od oka pudliu brčavú srsť.
2Dé - plemien spojených "pod" argentínkou je deväť, len si ich nespomeniem všetky.
zeane
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod 2Dé » Pon 16.03.2009 19:53

Nyssa píše:
podľa mňa to s tou argentínou je trošku scestné.

Čo ti na tom príde také scestné? Mne sa to ako príklad hodilo, ide tam o podobný princip, no fakt mi povedz či má argentínska doga srsť írskeho vlkodava? Jasné že toto plemeno je ustanovené ale to raz môže byť aj labradoodle, goldendoodle, schnoodle a nemusia sa tak vobec volať.. A to že si niekto pomenuje aj bieleho yorka ved to je úplne jedno a je mi to šuma fuk! Je to ich pomenovanie, nie pomenovanie pre verejnosť.. Ja sa môžem nechať od známych oslovovať aj pán prezident a moju fenku volať princezná Fantagiro a nech to trhá žily hocikomu rad radom, že mám tu drzosť hovoriť si prezident a fenke bez PP Vaše veličenstvo! :haha: :haha: :haha:
Obrázok
2Dé
Šteniatko

Poslaťod Nyssa » Pon 16.03.2009 19:57

no myslím, že obaja myslíme na niečo podobné. takže ešte raz - práve o to ide, že napr argentína je ustálená a je to plemeno. keď bude po 200 - 500 rokoch ustálený aj ten kríženec pudla a labíka, nech ho nazvú pre mňa za mňa aj hajajabajaja, ale bude ustálené a verejne uznané plemeno. mne len fakt ide o to, že Amíci všetko hneď zoficiálňujú.
viem, zeanka tu dávala linky na Austráliu, ale sme v Európe :lol:
"Nie vždy dostaneme psa, akého chceme, ale vždy dostaneme psa, akého potrebujeme"
Cesar Millan
Nyssa
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod 2Dé » Pon 16.03.2009 23:34

Nyssa píše:inak tí kríženčekovia pudla a bradáča sú zlatunkí, len nechápem napr. prečo "vyrábajú" ich? ešte toho labíka chápem - neplznuci asistenčný pes, ale brada x pudel? to aby sa popri výcviku majiteľ nenudil a mohol ho česať?

Nyssa myslím, že si si hned sama aj odpovedala.. Asi preto že sú zlatí.. :smile: Nuž abo ktovie čo s nimi majú v pláne.. :nwm: Myslím si, že sa zhodneme, že ludia už celkovo nevedia čo od dobroty.. :vykricnik:
Obrázok
2Dé
Šteniatko

Re: Labradoodle (Labrador x Pudel)

Poslaťod ejminka » Uto 14.12.2010 22:02

ja len prispejem svojím laickým príspevkom... Labradoodle a Goldendoodle si získavajú svoju obľubu ako vodiace psy napríklad. V zahraničí sú celkom bežné, napr. v ČR sa nimi dosť zaoberajú, čo sa tejto oblasti týka. Prevažná väčšina vycvičených LD a GD odchádza do Holandska. Zámer je asi taký (alebo aspoň predpoklad), že po labrošovi bude mať havo povahu a po pudlovi bude menej pĺznuť. Myslím, že hlavne tú druhú vec ten nevidiaci veľmi ocení, nebude mať v byte bordel a podobne. Srsť sa im upravuje podobne ako pudlom. Podľa mňa sú to veľmi pekné psy, keď nie sú ostrihané, tak sú to také malé ovečky :smile:
Správne vidíme len srdcom. Čo je dôležité, je očiam neviditeľné.
Antoine de Saint-Exupéry.
ejminka
Nováčik
Obrázok užívateľa

Poslaťod Vikiki22 » Uto 14.12.2010 22:38

V ČR sa už nachádzajú labradoodlovia? :oo:
Vikiki22
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Poslaťod ejminka » Uto 14.12.2010 22:42

brnenská výcviková škola má dokonca novopečené šteniatka :smile: mala som možnosť stretnúť sa u nich už s niekoľkými LD a GD, ale väčšina nakoniec skončila v zahraničí ako som už písala. Jedného som mala dokonca na víkend na stráženie, neskutočne poslušný bol. Zatiaľ asi najlepší pes akého som mala zatiaľ od nich.
Správne vidíme len srdcom. Čo je dôležité, je očiam neviditeľné.
Antoine de Saint-Exupéry.
ejminka
Nováčik
Obrázok užívateľa

Poslaťod lucik » Str 15.12.2010 9:26

ako skrížením docielia, že povahu bude mať práve po LR a srsť po pudlovi?
a znovu - ľudia nepoznajú kučeravého retrievra, hlavne že poznajú labradoodla :ach:
veď kučeravý retriever takmer nepĺzne, má povahu retrievra a je to uznané plemeno..

takže :prd: aj s amíckymi výmyslami
A million words would not bring you back. I know because I´ve tried.
Neither would a million tears. I know because I´ve cried.
I miss you, my black angel Gipsy!
lucik
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Vikiki22 » Ned 19.12.2010 23:31

ejminka, a tie šteňatá sa rodia v Česku, teda, sa chovajú alebo sa dovážajú z cudziny a v CZ ich len cvičia?
lucik, máš pravdu. Škoda za kučeravosrstého retrievara, je takmer taký istý ako labradoodle, len nevyzerá tak ,,premenlivo´´ ako labradoodle. Ale povahovo sú, podľa mňa, trošku odlišní. Neviem, či by sa kučeravosrstý retriever hodil práve napr. na výcvik slepeckého psa. Predsa len je o niečo ostrejší a tvrdohlavejší ako ostatné retirevere. :nwm:
Vikiki22
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Poslaťod lucik » Pon 20.12.2010 6:35

ostrejší??? určite nie, to si mýliš s chesapeakom.. ani tvrdohlavejší nie, skôr nie je taký kontaktný k cudzím ľuďom ako napr. labroš alebo golden..
A million words would not bring you back. I know because I´ve tried.
Neither would a million tears. I know because I´ve cried.
I miss you, my black angel Gipsy!
lucik
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod alenockas » Štv 11.08.2011 12:37

Videla som golden doodla naživo minulý týždeň, asi 6-8 mesačné šteňa. Bolo prekrásne, hneď som sa naň vrhla. Stavbou tela a srsťou mi najprv pripomenulo môjho rusa, samozrejme, doodlik bol zlatej farby, myslela som, že je to ísrky pšeničný teriér, len bol o hodne väčší...tak som sa pýtala majiteľov, vraj je to golden doodle..a na dotyk mal úžasnú hebkú srsť...povahovo, veselé štendo...proste niečo úžasné...nech hľadám ako hľadám, nenachádzam nič v Európe zatiaľ o nich :plac:
alenockas
Šteniatko
Obrázok užívateľa

Poslaťod Margita » Pia 12.08.2011 10:46

alenockas a co by si o nich chcel a najst?ved je to krizenec tak isto ako bradvecik a kokercik a ani o nich nic nenajdes :lol:
"Dnes vím, že člověk, který má všech pět pohromadě a jen něco zná o psech, se foxteriérovi vyhýbá obloukem" Zdena Frýbová
"Neexistuje pes, který by měl vlastnosti foxteriéra"Zdena Frýbová

Všetko začína a končí v hlave
Margita
Multišampión
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Krížence