my mame uplne rovnaky problem s vyskakovanim /gauc, konferencny stolik, v kuchyni na linku a jedalensky stol/. suvisi to najma s jedlom, ale oskar si vyskoci na konferencny aj ked tam jedlo nie je a nieco z neho stiahne. najdolezitejsie veci sme dali prec, aby nam nespravil skodu. no nieco sme na nom nechali, lebo ho chceme naucit, ze to, co je na stole, si nema vsimat.
oskar ma cca 4 mesiace je to nemecky kratkosrsty stavac..venujeme sa mu podla mna dostatocne aj doma
/precvicovanie povelov, hranie-aport, pretahovanie a nasledne mazlenie/ aj ked urcite nie vzdy zrozumitelne a na tom sa snazime pracovat. my sme si stanovili nejake pravidla, ktore chcem dodrziavat, cize nema pristup do spalne a na gauc. nikdy sme ho nan nebravali ani ako steniatko na nohy. cize so 100 percentnou istotou sme

ho tam ani raz nenechali, ze lezkaj si tu.
co robi on a co my? vyskoci na stol. kedze sa musel naucit, ze nemoze vyskakovat, tak sme ho jemne davali dolu s prisnym dolu. robili sme pritom chybu, ktoru sa snazime odstranit. akonahle bol na zemi, tak sme mu este dodatocne povedali nesmies..nejak nam nedoslo, ze toto je prenho matuce, ved je nazemi a to je dobre, tak ake nesmies.
teraz ked ho dame dole alebo sam zide dole na povel, tak ho pochvalime alebo dame pamlsok. niekedy si vyskoci dva-trikrat, povieme mu prisne dole a sam zide a da pokoj..ale niekedy je to hodinovy az dvojhodinovy kolotoc, kedy neunavne vyskakuje..zatial s nim ja byvam doma, lebo mi to dovoluje praca..niekedy sa s nim idem v takomto pripade hrat, nech presmerujem jeho aktivitu, ale vzdy sa to neda.
tiez sme zistili, ze len co odideme z domu alebo ideme v noci spat do spalne, tak si pekne vyskoci na gauc /predtym hlavne na kreslo/. sme ho tak vymakli niekolkoktat. parkrat som ho isla po ulozeni do postele skontrolovat aj viackrat..ale nebudem sa kvoli tomu naschval budit kazde dve hodiny.
robime s nim aj zamerne cvicenia, ze mu dame na stol pamlsok a cvicime s nim, ze nemoze vyskocit a davame odmenu, ak zostane dole..on je inak velmi ucenlivy, vsetky povely /okrem zakazovych/ pochopil na druhy-tretikrat..
ucime ho teda dve veci naraz akoby..ked si vyskoci, aby zisiel na povel dole a tiez, aby nevyskakoval..