som myslela, ze ked si v tejto teme, tak si si vybrala jeden z tychto typov BO...

a australaka by som ani ja nechcela, ja mam mini australaka a to je mala verzia, skladna.

Millie píše::ua: Ja túto situáciu prežívam veľmi negatívne. O to horšie, že cítim ako ma tlačí kameň v topánke, pretože na psa pri robote som si zvyklaa asi si budem musieť odvyknúť.
Zháňať psa v korone by som nikomu nepriala. Momentálne to ani nie je o tom, čo by som chcela ale o tom, čo je dostupné. Často sa stretávam s neserióznym prístupom zo strany chovateľov. A po pravde ma to prestáva baviť. Psa s PP si kupujem preto, že by som sa mu rada venovala a chcela by som aby miesto odkiaľ pochádza bolo aj mne nejakým spôsobom blízke. (Pre mňa ako majiteľa je úplne najsam super, pokiaľ je chovateľ ochotný udržiavať nejaké sociálne vzťahy.
ideálne pokiaľ má podobný rozptyl aktivít ako ja
pretože potom sa z tých šteniec tešíme dvaja a človeku morálna podpora, alebo milé stretnutie niekde na akcií hneď pridá na chuti.) No a proste toto sa mi nedarí.
Výber plemena išiel preto do úzadia. Ja si osobne myslím, že sa dokážem zžiť takmer s akýmkoľvek typom pracovného psa. Čo vyslovene nechcem sú dlhosrsté plemená - to je u mňa prevádzkovo nezvládateľné, keďže mám psy dnu a pracujú von. Čo sa australákov konkrétne týka. To je pes, ktorý mi nesedí psychikou. Pre mňa to má veľmi zvláštne myšlienkové pochody. U nich sú niektoré línie práve že úplne pohodové psy, a niektoré čisté psycho. Ale s tým sa u austrálskych plemien vraj ľudia potýkajú bežne (vraj sú pomerne teritoriálne, samostatné a náročné na primárnu socializáciu)U týchto austrálskych plemien som si vôbec nie istá, do čoho sa dostanem. Koniari mi ponúkali catahoulu, že sú s ňou pracovne spokojný, aj keď ľahká robota to nie je. (otázka, s ktorým honákom je
)O ACD mi bolo doslovne zdelené že je to pes "pošuk" a buď sa s tým človek zžije, alebo aj nie. Keplia vraj vôbec nie. V rátane NO a BO sú to všetko pätári.
tu aspoň presne viem do čoho idem. S tou borderkou, to moc reálne nevidím. Takže neviem catahoula
? Asi počkám na obdobie po korone.
Alebo sa nechám unášať prúdom a uvidím kam ma zaveje - vezmem čo bude.
kellee píše:Millie píše::
co Holandan? Eva Stemberova by ti mohla vyhovovat a jej psy su fajn, navyse by sa jej mal vratit myslim pes z posledneho vrhu
Millie píše:kellee píše:Millie píše::
co Holandan? Eva Stemberova by ti mohla vyhovovat a jej psy su fajn, navyse by sa jej mal vratit myslim pes z posledneho vrhuNieje to náhodou tento? https://zvierata.bazos.sk/inzerat/12416 ... ovciak.php (len približne podľa veku)