Kedze som prilis leniva na to, aby som pokracovala v uceni sa o mede na zajtrajsiu pisomku, a kedze tato debata je mozno stara, ale kratka, dovolim si uviest niektore veci na spravnu mieru:
doda8 píše:Myslíte že med pôsobí na psíka rovnako ako na človeka? pretože med je známy ako prírodné probiotikum.
Probiotikum asi tazko, probiotikami sa oznacuju pridavky mikroorganizmov urcene pre krmenie zvierat a ludi. Potencialne by ale med mohlo byt PREbiotikum - teda "zivna poda" pre mikroorganizmy (spominane probiotika), kedze tymito su niektore cukry (najcastejsie mannano- a frukto- oligosacharidy, ktore mozte najst v kvalitnejsich krmivach pod skratkou FOS a MOS). Ci ale v mede taketo oligosacharidy su som neskumala.
basuu píše:Nechcem zakladat novu temu tak sa spytam tu. Nedavno sa mi konecne podarilo zohnat rastlinu steviu v prasku. Stevia je v EU zakazana, takze dostat kupit len take extrakty /balia to aku ustnu vodu
/ Konecne mam praskovu steviu, su to vysusene rastlinky, vraj to ma 100 nasobne vyssiu sladivost ako abycajny cukor, davam si to do citronady, caju, do kolacov. Teraz som to zacala krpatej davat do acidka a tvarohu, kedze neochutene odmieta a cukor jej nechcem davat. Chuti jej to, napraska sa ,ale chcela by som poznat vas nazor na tuto steviu, pripadne ci ma niekto skusenosti.
Casy sa zmenili, dnes je uz stevia u nas bezne dostupna v podobe niekolkych pripravkov a dokonca sa da kupit aj samotna rastlina. (Mne osobne nechuti, ale je to vec nazoru a asi aj zvyku.)
Amaguk píše:lucik píše:to si kde citala a preco by sa nemali davat?
hrozienka obsahuju bor, ktory spolu s fosforom pomaha vapniku vstrebavat sa.. ja myslim, ze raz za tyzden za hrst hrozienok uskodit nemoze.. teda velkemu psovi.. malemu je za hrst asi vela..
je to uvedene skorov kazdom americkom zozname potravin, ktore by sa nemali davat psovi.
http://www.google.sk/search?client=fire ... 5+v+Googlebolo to zmienovane pred casom aj tu na fore
Ak si dobre pamatam, jadierka hrozienok, tak ako kostky ostatnych ovocin, obsahuju kyanid v malom mnozstve, preto su jedovate... lenze internet ma nepodporil, vsade pisu, ze je to zahada, preco hrozienka sposobuju u psov akutne renalne zlyhanie... Na druhej strane v hroznovych jadierkach objavili vitamin B17, ktory ma vraj dokonca potencial liecit rakovinu, tak si vyber...
drymarchon píše:no ja som silný alergik, na rôzne pele, kvety, trávy, ovocie .... a med môžem v pohode jesť, nič mi z neho nie je, takže
neviem ako je to s tou alergiou
Fascinujuce, ako su niektori ludia schopni (nevravim, ze zrovna Drymarchon) postavit svoju osobnu skusenost nad uroven skusenosti mnohych inych ludi, t.j. ze ked oni reakciu na med nemali, automaticky predpokladaju, ze to tak funguje u vsetkych ludi. Nefunguje. Ludia su rozni, jedni nemaju alergiu, druhi maju, a aj ti s alergiou mozu mat bud len soplavy nos v marci, alebo rovno astmu... moze im vadit pohyb po luke, alebo aj nemusi, a niekomu vadi aj v lete vetrat, ak nie je po dazdi, alebo trebars jest med.
Ak sa chceme dohadovat o osobnych skusenostiach, mna po mede skriabe v krku, a az tento ci minuly rok ma spasne napadlo prestat do seba liat bylinkove caje s medom, akonahle ma zacne boliet hrdlo, lebo som si uvedomila, ze mi to stav len zhorsuje... a hla, ako rychlo zrazu choroba presla... moja telo alergicke na pele, travy, stromy a vsetko mozne zaplesalo...
Rauke píše:alergia na cisty med neexistuje. ako alergeny mozu posobit, len umelo pridane sladidla, farbiva... a neviem co vsetko...
cisty med je zlozeny len z cukrov:glukoza, fruktoza, sacharoza, dalej z vody a z mineralov. pochybujem ze existuje clovek, kt. je alergicky na cukor, vodu alebo mineraly... takze treba papkat, len "domace medy", nesladene, neochucovane.
inak med kt. po case krystalizuje je kvalitny med, nie ako tie hypermarketove medy, ktore vydrzia tekute neskutocne dlho
Blbost jak mraky. Citujem skripta:
Označovanie medu upravuje Potravinový kódex Slovenskej republiky, predovšetkým v druhej hlave druhej časti a v deviatej hlave tretej časti. (...) Pri mede na rozdiel od väčšiny potravín nie je potrebné uvádzať Návod na použitie potraviny, to je povinné len vtedy, ak by bez tohto návodu bolo možné pripraviť alebo použiť potravinu nesprávnym spôsobom. Rovnako nie je potrebné uvádzať Označovanie zložiek potraviny, keďže legislatíva jasne hovorí že do medu uvádzaného do obehu alebo do medu použitého v akomkoľvek výrobku určenom na ľudskú spotrebu nemožno pridávať žiadne látky.
Cukor, voda a mineraly, vravis...
Chemické zloženie
[*] monosacharidy (glukóza a fruktóza spolu): 50 - 75%. Priemer fruktózy v slovenských medoch býva okolo 38%, glukózy 31%;
[*] voda: 16 - 20%, priemer 17,5%;
[*] disacharidy a vyššie cukry (maltóza, sacharóza a pod. spolu): okolo 7%;
[*] organické kyseliny: priemerne 0,6%;
[*] popoloviny: cca 0,1%;
[*] bielkoviny: cca 0,2%;
[*] vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny, enzýmy, hormóny, inhibítory, peľ a organické farbivá v stopových množstvách.
[*] pH medu býva okolo 3,9
Do specialnej pozornosti by som dala predposledny riadok: HORMONY, INHIBITORY, PEL, ORGANICKE FARBIVA.
Lebo nie, napriek tomu, co si tu ocividne mnohi myslia, med nie je "cisto prirodny vegetariansko vitariansko vegansky rastlinny produkt" - med je unikatny rovnako rastlinny a zivocisny produkt, lebo to nie je cisty nektar, ale vcela ho pred uskladnenim v plaste spracuje: odpari z neho prebytocnu vodu, aby sa nekazil, a obohati ho o vylucky svojich zliaz, cize v podstate predtravi, preto med obsahuje enzymy a ine zivocisne bielkoviny, a aj preto sa nesmie varit.
pigie píše:Renique píše:pigie, tak to je potom fakt divne
Naozaj je
Myslim, ze to spominal aj alergologovi a ten mu dal radu - tak to nejedzte, jedze len ten tmavy
By ho to nenapadlo
Na tom sa netreba smiat - medy pozname kvetove, medovicove a zmiesane. Kvetove su svetle az tmave a su z nektaru kvetov, obsahuju teda pel... na vyrobu medovicoveho medu vsak vcely nevyuzivaju rastlinny pel, ale "cukor", ktory vylucuju vosky a ine rastlinne parazity ako odpad zo stravenej miazgy, ktoru cucaju z rastlinnych pletiv.
POZOR vsak - medovicove medy musia byt jasne oznacene na obale ako medovicove, nie len "lesne" alebo "tmave"... tieto budu pravdepodobne posledneho typu - tzv. zmiesane...
Ak by to niekoho zaujimalo, to je este dalsi vycuc, take technicke veci, ale zaujimave:
Upravuje Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede. Fyzikálne a chemické požiadavky sú stanovené nasledovne (ide o krátený výber z normy zahŕňajúci len medy vyskytujúce sa na území Slovenska):
[*] obsah hmotnostného percenta vody: max. 20%;
[*] množstvo glukózy a fruktózy spolu: med kvetový min. 60 g/100g, med medovicový a zmiešaný min. 45 g/100g;
[*] množstvo sacharózy: všobecne max. 5g/100g, med agátový a lucernový max. 10g/100g;
[*] množstvo látok nerozpustných vo vode: max. 0,1%, med lisovaný max. 0,5%;
[*] kyslosť medu: max. 50 miliekvivalentov kyseliny na1000 g;
[*] elektrická vodivosť: všeobecne max. 0,8 mS/cm, viac ako 0,8 mS/cm dosahujú medy medovicové, gaštanové, lipové, vresové a manukové;
[*] množstvo HMF: max. 40 mg/kg;
[*] diastatická aktivita: min. 8 stupňov Schadeho.
[*] reziduá antibiotík a sulfonamidov: nulová tolerancia
(...) Držitelia ochrannej známky „Slovenský med“, ktorú udeľuje Slovenský zväz včelárov, sa popri pravidlách daných európskou legislatívou zaväzujú navyše doržiavať nasledovné požiadavky:
[*] med pochádza výlučne z územia Slovenska a výlučne od producenta uvedeného na obale;
[*] obsah vody max. 18%;
[*] obsah sacharózy u všetkých medov max. 5 g/100g;
[*] množstvo HMF: max. 20 mg/kg.
(...)
SPÔSOBY FALŠOVANIA
Med patrí k najčastejšie falšovaným potravinám. Objem výrobku možno zväčšiť prídavkom lacnejších roztokov cukrov alebo sirupov, prikrmovaním včiel takýmito roztokmi alebo tuhým cukrom, prípadne prípravou umelých medov. Za falšovaný považujeme med, ktorý:
[*] má zmenené organoleptické vlastnosti;
[*] bol získaný alebo upravený iným spôsobom, ako sa uvádza v označení;
[*] bol ošetrený nedovoleným spôsobom (najčastejšie teplom zničené alebo inaktivované enzýmy);
[*] na jeho výrobu sa použili iné zložky ako nektár a medovica;
[*] je označený nepravdivým spôsobom.
Najčastejším spôsobom falšovania medu je prídavok fruktózových sirupov, keďže je najťažšie detekovateľný a nedochádza pri ňom k tvorbe HMF. Menej používanými metódami sú prídavok glukózových sirupov (vyskytuje sa náchylnosť ku kryštalizácii), prídavok sacharózy a vody (obe látky sú limitované normou a výrazne sa prejavia na konzistencii výsledného produktu). Sirupy sa najčastejšie pripravujú z repného cukru, keďže prídavky trstinového cukru a kukuričného sirupu v mede môžu byť potvrdené analýzou pomeru izotopov uhlíka. Na trhu sa tiež objavili medy s prídavkom tmavých farbív imitujúcich obľúbené „lesné“ či medovicové medy. Väčšina falzifikátov vzniká pri spracovaní a plnení medu v špecializovaných firmách, na úrovni včelára môže dôjsť k nepovolenému prikrmovaniu včiel tuhým cukrom alebo sirupmi počas znáškového obdobia (na jar a v lete). Med vzniknutý týmto spôsobom je bledej farby a má nedefinovanú chuť. Uvedený med má hlavne deficitné minoritné komponenty, ktoré pochádzajú z rastlinných zdrojov, z ktorých včely med pripravujú.
Ach no nic, idem ja naspat k tomu hlupemu medu, a budem dufat, ze mi do rana odpuchne pera, ktora mi (ako alergicke na pel) zahadne spuchla po konzumacii dvoch stipiek obnoskoveho pelu...