Na nadupanom krmive je zlé to, že prebytok bielkovín sa vylučuje obličkami. A toto je neprimeraná záťaž, ktorá sa odrazí v neskoršom veku. V staršom veku sú totiž obličky pre psa dôležitejšie ako pomaly srdce (pochopiteľne, ber to s trochou nadsázky, ale...) Vysoký podiel bielkovín, ak nie je pes zaťažovaný, nemá kde odbúrať energeticky, zvlášť ak je v krmive súčasne vysoký podiel tukov. Rozhoduje napríklad aj to, či je pes v byte, alebo vonku leto - zima. Aj tu platí rovnováha : príjem energie = výdaj energie + "rýchlosť" a funkčnosť metabolizmu (enzymatická činnosť trávenia). A k bielkovinám - rozhoduje niekoľko vecí : základ infa : existuje (zhruba) 21 aminokyselín. Telo prijaté bielkoviny najskôr enzymaticky deštruuje na aminokyseliny a potom podľa genetickej informácie (časový spínač) syntetizuje na potrebnú bielkovinu v tele (iná je potreba, pomer a počet aminokyselín na tvorbu kostrového svalu, a iná je na bunky pečene, atď). A problém je v tom, že každý prijatý druh potravy má iné aminokyselinové zloženie. Pri syntéze aminokyselín potrebnej bielkoviny tela je vždy rozhodujúci obsah tej najnižšej hladiny konkrétnej AMK. Ak je spotrebovaná a ostatných, povedzme 5 je nad limit, nespoterebujú sa a odchádzajú obličkami von. Preto je dosť dôležité práve to, tzv. aminokyselinové skóre. A výrobcovia sú jednoducho kurvy, hľadajúci náhrady na zlacnenie výroby. Čo myslíš, prečo sa v receptúrach nahradzujú klasické bielkoviny hydrolyzátmi? Nikto už ale neprizná, že hydrolyzát povedzme z peria krásne v analýze krmiva navýši percento bielkovín ("nadupe" ho!), ale pes má z neho
, lebo jeho enzymatická výbava mu nedáva možnosť "tráviť" perie. To je presne tak, ako keď zabalíš
do krásneho obalu. Tu to má jeden mínusový bonus - zaťaží tie spomínané obličky...