Výber správneho plemena pre mňa

Témy netýkajúce sa konkrétneho plemena

Re: Výber správneho plemena pre mňa

Poslaťod Domca » Uto 10.02.2026 17:18

ak ma clovek nejake specifickejsie poziadavky skor by som sla do niecoho z docasky....tam uz je otestovana povaha viac, ako sa pes sprava v beznom rezime atd, v utulku to vie byt zavadzajuce :lol: moze to vypalit perfektne ale moze byt clovek aj za mesiac prekvapeny :heh:

a ja mam akurat docasku ktora skoro uplne sedi na poziadavky napr :heh: (okrem toho chodenia na volno, to urcite minimalne na zaciatku nie, usla by pri prvom hlasnom zvuku)

a my teraz mavame cez pracovny tyzden prechadzky ze 1,5 hodiny a to ma uz stve ze je to malo (ale psy sa nestazuju :haha: ) len proste teraz nie je kde...vsetko je totalne zablatene ze ani psy nevedia cez to prejst aby nemali kilo bahna na labach...tak tiez posledne dva tyzdne komibnujeme aj prechadzky medzi barakmi...uz nech je sucho :plac:
life is Rough
Domca
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Uto 10.02.2026 17:32

wer píše:tak ja som strasne proti koleckam okolo baraku - a to ked ma byt celozivotne travenie casu, tak radsej nemat psa...
:nwm: ale to nie je vas pripad, aris... a ani nemusi byt lichennmossu, netvrdim, ze je, len je doooost takych psov v okoli...

Takto funguje nie ze dost, ale skoro vsetky sidliskove psy. Dovolenky, vylety su skor vynimky, ludia si beru taketo psy presne na toto, pomotkat sa okolo bytovky a mat pokoj.
A aj tie dlhodobe "hodinovky".. mame dni, kedy aj ked spocitam vsetky vychadzky pocas dna, tak tu hodinu nenazbieram (nepocitam behanie po dvore). Mala som casy, ze 3 hodiny so psom denne vonku, a toto ja uz nedam nijak raz, a keby som sa tym mala riadit od zaciatku, tak vlastne by som tiez nemala mat psa. Len si na to treba zvolit plemeno a vystihnut aj konkretneho psa. Ani csv sa mi tu nejde doma zblaznit, ked tyzden nikam nejdeme. Alebo dva. S odstupom rokov si myslim, ze sa to uz niekedy prehana s tym casom, co treba venovat psom. Akoze ok patrilo by sa, ale svet sa nezruti, ked sa budu len tocit okolo bytovky.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod wer » Uto 10.02.2026 17:58

Tak psy su aj na retazi a v kotcoch a cisto na dvoroch. A neznamena to, ze je to ok.. pes si zvykne na vsetko. Aj na bitku..
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Uto 10.02.2026 18:37

JJ zase podme do extremov. Denne 3 hodiny sa aktivne venovat psovi vonku je urcite menej caste ako sidliskove kolecka. Si myslim. Lebo realne netusime. A keby sa mali majitelia vyberat podla toho, ze hodina je malo, tak mozme vsetko vyviezt za hranice, tu na to nemame ludi. Su aj dolezitejsie veci. To je nieco ako tie svedske podmienky, max. 6 hodin pes sam doma. To moze 90% ludi zabalit (alebo 70 alebo 95, opat je to jedno, proste je to likvidacne pravidlo pre majitelov psov). Ano divam sa na to inac, a aj skrz to, ze som s tymi psami 24/7, co je uz viac na skodu ako na uzitok. Mozno sa pocita aj tych par hodin interakcie doma, ktora nie je cielena, ale je tam. Kebyze su psy doma sami 12 hodin denne, ano hodina je malo, to si radsej psa nebrat. Treba posudit vsetky okolnosti a suvislosti.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod wer » Uto 10.02.2026 19:16

A kde pisem 3 hod DENNE? :ach:
Ale inak ano, myslimsi, ze by min 50 % ludi psa mat nemali...
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Aris » Uto 10.02.2026 20:26

wer, ale budú ich mať. Bohužiaľ.

Toto je pre mňa taká téma, že neviem. Nebavme sa teraz o sídliskových kolečkároch čo na flexine venčia yorkšírov. Je tá hodina naozaj málo? V týchto podmienkach čo sú takmer celú zimu? My tiež teraz chodíme medzi domami, či už s Darkou alebo s Angie, lebo ja naozaj dobrovoľne nepôjdem do toho blata. Angie to je jedno, tá bude ok aj keby nejde pol roka mimo dvora :heh: Darku považujem za aktívnejšieho psa, ale tiež jej to stačí. Snažíme sa za tú hodinu aj trochu pocvičiť, napr. pri štekajúcom psovi za plotom (prosím nechytajte sa tu toho, že by sme dráždili toho psa, bavím sa tu o pár sekundách), musí prejsť určitú časť pri nohe. Alebo ideme autom do mesta a prejdeme sa po námestí čo ju vyšťaví maximálne. Prídeme domov a stále nejaká tá interakcia s ňou je, dostane trebárs čmuchací koberček alebo ešte pocvičíme doma, sme všetci spolu na gauči. Toto je aj o tom ako si človek naučí, keby je naučená mať každý deň 3-hodinovú činnosť a zrazu má len hodinovú prechádzku tak jasné že bude vymýšľať. Cez víkend máme už cvičák vždy na hodinu a ona je napríklad po tak unavená, že ani sa jej moc nechce ísť von :heh: Za mňa by som to zhrnula tak, že aj tá hodina denne je ok ak to nie je jediná interakcia so psom za celý deň a nie je to každý deň 15 rokov tá istá trasa.
Pár krát sa stalo, že bola Darka dlhšie sama doma ako by sa nám páčilo, napríklad keď sa stala nehoda a priateľ bol tri hodiny v kolóne. Oveľa viac sme to riešili my ako ona. Ona proste spala pri dverách :nwm: Samozrejme to nie je dobre a dúfam, že sa to nebude stávať často. Ja nemám rada také to útulkáčske, že nedávame vám psa lebo by bol 9 hodín sám doma. No tak nech je 23 hodín sám v útulku v koterci :nwm:
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Uto 10.02.2026 21:25

Zalezi. Napr Heliovi by iba 1h vonku denne dlhodobo nestacila. Takeho toho gulania sa pomaly po sidlisku. On potrebuje aj nejaku zmysluplnejsiu aktivitu. Ak z tej hodiny 10 minut pocvicim poslusnost, uz to je prijatelnejsie. Jemu nie je pohodlne akurat teplo, ale take ze zle pocasie nepozna. Hej, vydrzi aj 3x denne 15 minut, ale potom ho vziat dakam von je za trest :lol: Jak z divokych vajec. Najlepsie na rychle unavenie, co vydrzi do druheho dna aspon je zaprah, tam staci 10-15 minut a dost. Ked ma len sidliskove prechadzky, proste to treba prekladat dacim aby musel pohnut hlavou a zaroven sa drzal na uzde, inak to je jak pustat draka.
Suric v jej veku staci ij tych 3x 15 minut. Ked bola mladsia, tiez bola naucena na viac a vyzadovala aktivitu, teraz je spokojna s hocicim a kludne cele dni chrape na posteli :lol:
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Uto 10.02.2026 22:58

Slausa ale ty mas pracovne plemeno. A brala si si ho presne na to, co s nim robis. A to je ten rozdiel. U nas je stale viac psov ako akceptovatelnych majitelov, a dlho to tak este bude, takze kompromis pri umiestnovani psov z utulkov je nutnost. Neda sa vsetko vyviezt von. Neutraca sa. Kto chce so psom nieco robit, vyberie si plemeno. Kto len chce mat psa, no aj tak sa da. A je dobre si to ujasnit dopredu a podla toho vyberat. Vela psov sa da znudit a zblbnut, ze im to ani nebude vadit, ale neustale uvazovat, ze by sa mal niekde inde lepsie, lebo by mal vylety a viac ako hodinu denne vonku, to sa proste neda. Mozno v idealnom svete, ale vtedy by tu tieto psy "navyse" ani vobec neboli.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod wer » Uto 10.02.2026 23:57

Neviem, ci je teraz rec o tom, ze je lepsi kotec v utulku, ci hodina denne vonku..? Lebo ja vravim o stastnom psovi, ktory ma naplnene svoje potreby a nielen preziva...
Navyse teda k poctu - dopyt vytvara ponuku, takze cim viac si ludia budu psov brat (aj do nevhodnych podmienok), tym bude vacsia ponuka....
pes si zvykne na vsetko, to rozhodne... ale 1 hodina (ci 3x 20 min?) ci je piatok, sviatok, vikend pre zdraveho - a hlavne mladeho! - psa oka nie je... bude to na nom vidno..? Nemusi! Ale aj pes ma dake potreby a plati to aj pre pracaka, aj pre buldoga, aj ked ta miera je rozna. Ale kolko problemoveho spravania prameni z nedostatlu aktivit! Strasne sa to podcenuje (medzi beznymi psickarmi) a okrem toho ludia spohodlnievaju... Aj moj ma dni, kedy je za den vonku plus minus tu hodku.. a potom ma dni, kedy je 10 hodin na treku, alebo ma 3 dni po sebe 2fazove treningy... :nwm: ale pes potrebuje zabavu, podnety, rozmyslat, mat nejake pravidla... nepoznam tu hla zadavatel/ku, a ani to tak nemusi byt myslene doslova - napr scenar aris mne pride osobne uplne v poriadku, ale stale je kvantum ludi, co sa psom vobec nevenuju a este im dalsi rovnaky potvrdia, ze jasnee, takto je to super...
Moj ex mal stafbulku, presne taky zivot zila, aj ked on si ju aspon braval do roboty (rozvazal granule), ale inac max venc pred domom a doma v pelechu. A vyzerala v podstate, ze jej nic nechyba, taky kludny dobry, povedala by som lenivy, psicek... az kym som neprisla ja a pes zrazu chodil na vylety, kade-tade som ju vlacila a iny pes z nej bol.... alebo "strazila" na zahrade, to sa tiez citila dolezito.. a to rozhodne nebola chyba, ze spoznala daco ine, ze by to mala "vyzadovat" a predtym bola spokojnaaj s "nicim"... bol to proste stastny pes s naplnenym zivotom.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Str 11.02.2026 0:01

Jj, ja to chapem. I keď nazvať helia pracakom :joint: Viem že ma súrodencov ktorí sú takí hodinkovi, on kým by si zvykol (ak vôbec), asi by ma rozobral na kusky :lol:
Trebárs Dežo také vychádzky nevyžaduje skoro vôbec. On ma svoj dvor, dosť veľký, tam si ide svoj život a síce sa prechádzke teší, ale oveľa radšej je proste iba s človekom. S tým dostrielanym telom moc neprejde, on je rad ze je rad a byť bytový, tak je to taky ten flexinovy kolieskar okolo baraku
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Aris » Str 11.02.2026 7:36

Wer, ja si myslím že hovoríme každá o tom istom len trochu inak :yes: hádam príde zadávateľ a ozrejmi nám ako myslel tých 60 minút.
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Str 11.02.2026 11:23

trosku jinak k tomuto tematu -celkem si v on-line svete vsimam, kolik psu "nechce chodit ven" - vychazky je nebavi, nechteji opoustet svuj prostor.
nikdy jsem takoveho psa nemela :nwm:
KAca ve svem veku dava 2h venku s prehledem - nevim, co by mi rekla nechat ji doma :nwm:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Str 11.02.2026 11:27

Mňa trebárs desí tá "americká" predstava prechádzky- na krátkom voditku pri nohe na pol hoďku po ulici. To, čo si všímam je tam štandard, neexist dlhá šnúra, flexina, whatever. Oni sú teda celkovo mimo vo viac smeroch ale toto je vyslovene brrr
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Str 11.02.2026 11:59

Elis píše:trosku jinak k tomuto tematu -celkem si v on-line svete vsimam, kolik psu "nechce chodit ven" - vychazky je nebavi, nechteji opoustet svuj prostor.
nikdy jsem takoveho psa nemela :nwm:
KAca ve svem veku dava 2h venku s prehledem - nevim, co by mi rekla nechat ji doma :nwm:

uz som sa stretla s tym, ze aj veterinar povie, ze napr stena len dnu... :ach: venci sa doma na podlozku do pol roka a potom vlastne cely zivot, logicky. ak vobec aj niekedy ide von, lebo vsak nie je zvyknuty...

slausa, v usa mam pocit, ze vcelku ficia tie psie parky, nie? ze aspon cez vikendy ich tam vyvezu...
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Str 11.02.2026 13:22

To asi hej, tam to sirinou vypustia do nejakého oplotku a zabite sa. Tie parky inak sú aj v Brne, jeden je taka otvorená lúčka, tam semtam s H behnem, v závislosti na aktuálnom zložení psov. On ten kontakt potrebuje, ale zároveň je na voditku k tým psom jak granát. Hentam chodí taká polo stabilná partia v +- rovnakom čase, 2 maliny, labik, vyzla, bso feny a dedo čo má NO a GR samcov, ten je super, taky starý svazarmak ale perfektný, strašne dobre tie psy číta. Nikto tam nie je extra debil, maliny majú loptu a zvyšok moc prijemne psy. Tak ho tam semtam vezmem, nech nezvlčie uplne :lol:
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Všeobecne o plemenách