Výber správneho plemena pre mňa

Témy netýkajúce sa konkrétneho plemena

Re: Výber správneho plemena pre mňa

Poslaťod kellee » Štv 17.08.2023 17:55

ja ked gaucaka a sikovneho tak jedine americkeho bezsrsteho teriera. ano, musi sa obliekat, ale to by som zvesela ozelela
kellee
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod lollkoo2 » Pia 03.11.2023 8:56

Ok, som v kontakte s jednou ChS a ak všetko vyjde, odber by mal byť v decembri, ale som zvedavá, aké plemeno by ste na základe týchto "požiadaviek" vybrali vy, a zároveň by som si chcela urobiť záložný plán.

Long post incoming! :lol:

-zdravé plemeno, teda také, kt. máva väčšinou len bežné, príp. zvládnuteľné/riešiteľné zdravotné problémy
-malý alebo veľký pes, nie stredný. Potom dolný a horný limit sú dané len tým, či je to plemeno "schopné" - žiadna teacup čivava, ani psy také veľké, že neprebehnú pár stoviek metrov alebo nezvládnu túru
-úplným ideálom sú pre mňa hladkosrsté psy (krátka srsť + žiadna podsada). No a keď už sme pri tom, mal by relatívne dobre zvládať teplé počasie; do zimy ho nemám problém obliecť, keby bolo treba
-čomu by som sa chcela vyhnúť: príliš "ukecaný" pes ako napr. husky, nezvládnuteľné lovenie (chcela by som psa, pre kt. nebude odvolanie od zveri/privolanie nemožné)
-ak by bol pes prosperoval na 1-3 hod. prechádzok, bolo by super; plemeno stavané viac na výdrž než na rýchlosť. Vonku môže ale nemusí byť výbušný/akčný, doma kľuďas
-nemám problém trénovať so psom poslušnosť, triky, (nesúťažne) športy, ale nechcem psa, kt. je na cvičení závislý alebo potrebuje neustále nejaké zamestnanie
-uvítala by som nejakú vrodenú tendenciu (spolu)pracovať s človekom, ale na druhú stranu by nemal byť úplne nesamostatný, taký zlatý stred
-psisko by sa mal držať blízko :D splneným snom by bolo, keby bol najradšej doma v tej istej miestnosti a vonku "na dohľad"
-no a bolo by ideálne, keby to nebolo plemeno príliš priateľské k ľuďom, ale skôr rezerované, kt. si drží odstup - teda aby sa nechcel zoznámiť s každým cudzím človekom, ktorý sa mu prihovorí a pod. Doma keby vedel oznámiť, že niekto ide, bolo by dobre; keby vedel ustrážiť, to by bolo úplne naj

TL;DR: plemeno zdravé, malé alebo veľké, bez podsady, stredné-vysoké nároky na pohyb, nie je závislý na cvičení/nepotrebuje neustále nejaké zamestnanie, drží sa blízko doma i vonku, od cudzích si drží odstup/rezervovaný

Ďakujem vopred ze odpovede :poklona:
lollkoo2
Nováčik
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pia 03.11.2023 9:43

Pomimo, ale ty si nechcela malinaka a mondioring robit..? :hi:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod lollkoo2 » Pia 03.11.2023 14:19

Minulý rok, áno, ale bez maliňáka. No a bez maliňáka ma tam nechceli, takže z toho nakoniec zišlo, keďže ja zase nechcem maliňáka :lol:
lollkoo2
Nováčik
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pia 03.11.2023 14:37

Jaaaj, som si nevedela spomenut, ze aky pes, ale mondioring sa mi spaja s mln automaticky.. :lol: a ake to malo byt plemeno teda?
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod lollkoo2 » Pia 03.11.2023 17:09

Nesmej sa, ale veľký pudel. Videla som pár jedincov robiť - teraz je to IGP? - vrátane obrany v ČR, ale ako som povedala, tu na SK nechcel nikto ani skúsiť
lollkoo2
Nováčik
Obrázok užívateľa

Predchádzajúci

Späť na Všeobecne o plemenách