Elis píše:pes, co zasahuje "opravdu"- ten i samostatne uvazuje, jedna - nepotrebuje vedeni od člověka.
a to jsou vlastnosti, co se neslucuji s asistenci moc - tam zas ceka hlavne na pokyny, nemá byt samostatny.
Pokiaľ viem, práve naopak - psy na osobnú ochranu majú vedieť spozornieť na povel, štekať na povel, aj fyzicky zakročiť len na povel - zároveň ale majú vedieť na povel "vypnúť" (myslím, že to majú teoreticky vedieť aj policajné psy, ale čo som videla, tie s tým majú väčší problém než "civilisti"). Asistenčné psy zase ako písala Tija musia vedieť pracovať samostatne (samozrejme, aj na povel ak je to potrebné, ale myslím, že ten rozdiel je zjavný). Opravte ma, ak píšem blbosti - ale prosím, len ak o tom naozaj niečo viete, nech ma nedomýlite :D Táto téma ma celkom zaujíma, keďže mám tiež ochorenie s ktorým by asistenčný pes vedel pomôcť a zároveň mám skúsenosti s rôznymi nepríjemnými živlami takže prirodzene premýšľam na obidvoma možnosťami; alebo teda nad a, b, a+b, c (c-bez špeci výcviku). Asistenčné psy pre PTSD (post-traumatickú stresovú poruchu) v zahraničí sa bežne cvičia aspoň na "block" (pes sa postaví pred, za alebo vedľa človeka), "orbit" (pes krúži okolo človeka) a pod. aby držali cudzích ľudí od tela, niekedy aj to také bu bu bu štekanie.
Edit:
Ešte k tomu "na povel" vs "bez povelu" som našla toto:
Personal Protection Dogs are trained for one specific function - to protect you, your family and property. They also offer companionship as a trusted friend to you and zour family. Unlike the commonly perceived "guard dogs" or "sentry dogs" - which are trained to aggress on any showed invasion of their domain without command - Personal Protection Dogs are trained to react only when commanded to by their owner. However it should be understood that these dogs will react without command when the owner is not around, threatened, or disabled and unable to command the dog. In essence, these are "command" dogs, trained to respond in difficult situations.
Zdrpj: http://slovakiank9.com/node/52