Análne žľazy, vačky, sánkovanie

Sem píšte vaše otázky o rôznych chorobách.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Re: analne vacky-zlazy

Poslaťod Tatiana » Str 06.02.2008 23:33

kuru a nechcem zasa travit kopu casu na veterine :ach:
Obrázokwww.tanyastaffs.wbl.sk
www.lacnesteniatka.sk
Tatiana
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod bassetka » Štv 07.02.2008 11:25

Niektory pes nema s analnymi zlazami problem a cely zivot ani neviete,ze ich ma .Su vsak aj taky,co s nimi maju problem.K ich preplneniu dochadza pri nadmernej tvorbe sekretu/casto u psov v obdobi harania feniek/,alebo pri probleme s vyprazdnenim zliazok.Ze sa nieco deje poznate podla "sankovania"psa,oblyzovania zadnych partii,alebo zryzeni nad chvostom,opuchu a zacervenania okolia konecnika.Ak sa preplnenie nepodchyti vcas,moze dojst k zapalu,zhnisaniu,tvorbe abscesu a prevaleniu zliaz.To uz vyzaduje celkovu liecbu antibiotikami a protizapalovymi liekmi.Ak su uz zlazy zapalene,nepokusajte sa ich vytlacat a zajdite radsej za vetom.Moze pri neodbornej manipulacii dojst k ich "prevaleniu."Netreba vsak robit paniku a vsetkym psom zacat mackat....Ak vsak vas psik mava so zlazami problem,som za vytlacanie obsahu preventivne.Najlepsie sa to robi pri kupani,ked je pes pod teplou sprchou uvolneny,aj tak ho musite oplachnut,ak sa vam zadari.Odporucam pouzit gumove rukavice,alebo hrubsiu vrstvu nasiakaveho materialu/vata,gaza.../,ten puch nezmyjete z ruk par dni.Masirujte potom okolie konecnika v polohe 10 a 14 hodin v hlsich vrstvach medzi konecnikom a chvostom az kym sa nezadari. :jop:
bassetka
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod Amaguk » Štv 07.02.2008 11:32

presne, u nasho predchadzajuceho sme ani nevedeli, ze nejake vacky ma - obrazne povedane.

A u Tesaka ma to prekvapilo, lebo ani nesankoval, mozno sa trochu viac vylizoval v okoli konecnika, ale nezdalo sa mi to nejako extremne. U neho sa to hlavne prejavilo tak, ze zacal strasne smrdiet.
tak ho teraz furt ocuchavam, ze ci je v poriadku. Podla mna si mysli, ze mi sibe :hi:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Poslaťod monika040 » Sob 26.04.2008 17:12

mojmu havovi asi pred troma dňami vytláčal veterinár análne žľazy, len on sa znova šúcha zadočkom , je možné, aby ich mal znova plné :ua:
Obrázok
http://www.jantarovylesk.szm.com
"Kúpiť psa je jediný spôsob, ako za peniaze získať lásku." G. B. Shaw
monika040
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod unicorn » Ned 27.04.2008 9:21

pockaj este par dni, ci to sa to nezopakuje. moj hafo, sa tiez par dni potom ako mu ich vytlacili suchal. ale spravil to len raz, tak som to nechal tak.
Obrázok
unicorn
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod unicorn » Pia 16.05.2008 12:03

Tatiana píše: ja pre istotu pravidelne vytlacam,lebo tiez sme kedysi absolvovali kuru a nechcem zasa travit kopu casu na veterine :ach:

ako sa to ma spravne robit, keby som to chcel tak preventivne spravit svojmu psovi? nechce sa mi kvoli tomu chodit zakazdym na veterinu.
Obrázok
unicorn
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Pia 16.05.2008 13:31

Veterinar ti ukaze... moja mala zapalene vacky, vytlacil to az do krvi, dal antibiotika, preliecilo sa to, a ked sme boli na preventivnej kontrole, tak znova sa jej zanasali, tak ukazal ako to robit, nech tam nemusim stale chodit.. teraz ked suchne zadok po zemi, skusim vytlacit (podari sa mi 1 pokus s 10) a dam na par dni stravu, z ktorej ma tvrdsiu stolicu, a zvladame to zatial v pohode. Ked tvoj pes nema vyslovene sklony k zanasaniu vackov, tak to nepotrebujes, az ked sa ti sankuje, potom uz si to treba vsimat :no:
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod unicorn » Pon 19.05.2008 13:22

Mackie píše:Ked tvoj pes nema vyslovene sklony k zanasaniu vackov, tak to nepotrebujes, az ked sa ti sankuje, potom uz si to treba vsimat :no:

praveze ma a nechcem aby sa mu zapalili, uz 2x mu ich vetko vytlacal, a teraz sa sice nesankuje, ale vidim ze je nespokojny, stale sa hryzie kolo chvosta a zadku, co moze byt tiez jednym zo znakov okrem sankovania...
Obrázok
unicorn
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Pon 19.05.2008 13:43

jasne, tak sup k veterinarovi a nech ti to ukaze a aj si to vyskusaj tam, treba natrenovat :no: ale potom to zase neprehanat, vytlacat tak raz do tyzdna staci
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod unicorn » Uto 20.05.2008 7:22

analne vacky obsahuju tekutinu(alebo nejaku latku neviem presne zlozenie :smile: ), ktora sluzi podobne ako mocenie na znackovanie, len sa vylucuje spolu so stolicou. myslim, za normalnych okolnosti je ten pach citelni len u psov. samozrejme ina vec je, ked sa zapalia, a to zvyknu najme vtedy, ak sa ta tekutina nevylucuje a hromadi sa v nich. najcastejsi problem, je riedke hovienko, pretoze ked je tvrdsie, tak pri kake pritlaci na tie vacky a oni vylucuju.. ale niektore psy mozu mat s nimi problemy, aj ked maju hovienko O.K. ak je to chronicke, daju sa myslim aj chirurgicky odstranit a pes moze dalej v pohode fungovat.
tiez sa mi zda, ze som niekde cital/pocul, ze v dnesnej dobe uz u psov tieto vacky neplnia funkciu ku ktorej boli povodne zamyslane, takze je to taky historicky prezitok.

co sa tyka, toho problemu so zapalom usi, o tom som nepocul, ale tak je to bezne, ze ak ma problem urcita cast organizmu moze sa to odrazit aj inde. takze moze to byt.
Obrázok
unicorn
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mishelka7 » Štv 19.06.2008 15:20

no nasej civavke sme to dali teraz vytlacit, lebo sa sankovala a mala tam dost tej vodicky...ale vobec to nesmrdelo, aspon som necitila...

ale shi-tzu, ktoreho sme mali predtym, sa vobec nesankoval ani nijako inak neprejavoval, takze sme vobec nemali dovod dat mu pozerat analne zlazy, az sa mu asi v 7 rokoch zapalili, praskli, to sme si uz vsimli a potom bol potrebny chirurgicky zakrok, nejako mu vyplnili tie zlazy volacim, neviem presne a potom sme uz nemali ziadne problemy.

ale som pocula, ze civavky a celkovo takyto mali psici s tym mavaju problemy, tak na civavku uz po tej skusenosti radsej davam pozor a davam jej to kontrolovat...
Mishelka7
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod Amaguk » Štv 19.06.2008 15:28

tiez sa mi zda, ze som niekde cital/pocul, ze v dnesnej dobe uz u psov tieto vacky neplnia funkciu ku ktorej boli povodne zamyslane, takze je to taky historicky prezitok.

toto je dobre, najma to, ze boli povodne nejako zamyslane :heh:
matka priroda zamyslala, ale dnes uz je ina doba...

ono, pokial sa psi stale radia svojim cuchom, tak hadam aj tie zliazky maju stale svoje "historicke opodstatnenie".

skor by som pri mnohych psoch povedala, ze "historicky prezitok" je ich chrup a traviaci trakt masozravca :no:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Poslaťod monika040 » Sob 12.07.2008 16:13

Môj psík má vkuse zapchaté análne žľazy veterinár mu chce teraz urobiť preplach žliaz v narkóze, podstúpil to už niečí psík? Pomáha to?
Obrázok
http://www.jantarovylesk.szm.com
"Kúpiť psa je jediný spôsob, ako za peniaze získať lásku." G. B. Shaw
monika040
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod ess » Sob 12.07.2008 19:42

pokial sa vacky zapalia, treba ich vytlacit
priznakom nemusi byt len sankovanie, mnoho psov sa vobec nesankuje aj ked ma problem s vackami...dalsie priznaky su aj okusavanie si okolia zadku, okusavanie stehien ci uz na vonkajsej alebo vnutornej ploche, caste olizovanie zadku, skrabanie sa "za pazuchami" a u niektorych psov otitis externa-zapal vonk. zvukovodu...
myslim si zevytlacenie vackov zvladne kazdy, tesne pod analnym otvorom je ich trosku aj citit z vonkajsej strany, ked sa v tejto oblasti prechadza prstami (samozrejme ak su preplnene) - su mierne sikmo (ak si clovek predstavi hodinky, tak uroven takej 4-5 a druhy v urovni 7-8), potrebne je nadvihnut chvost a pokial sa clovek lepsie pozrie a mierne vychlipi zadok, tak uvidi v tychto miestach take malinke otvorceky (vyvod zliazok)- niektore psy ich maju blizsie k vonkajsku - tieto psy vacsinou s vyprazdnovanim nemaju a potom su psy, ktore tieto vyvody maju dalej vo vnutri - tymto psom sa zvyknu vacky castejsie upchavat, nakolko sa menej alebo horsie vyprazdnuju (pricina preplnenia a nasledne zapalu), dalsia pricina je ako tu uz bolo spominane - stolica - ale nielen prilis "makka" ale aj prilis "tvrda", z dalsich pricin to mozu byt rozne auoimunitne pochody, alergie...
problemom je hlavne samotny sekret, ktory obsahuje rozne mikroorganizmy - pokial sa dlhodobo vacky nevytlacia ci uz prirodzene alebo manualne, tak sa to tam vsetko hromadi a vznika zapal - pokial sa tento zapal nelieci, moze sa prevalit navonok fistulkou - akokeby druhy otvor, kedze tym "normalnym" sa sekret nevie pretlacit...

ak som sa opakovala tak sorry :angel:
pokial psom tlacite vacky - niektore psy maju obsah husty (priznak starsieho sekretu ze vraj) niektore riedky ("cerstvy") - v podstate si tam treba vsimat to, ci sa v sekrete nenachadzaju take male biele "vlocky" - priznak zapalu...samozrejme pokial sa vacky zapalia, patricne aromaticky "vonaju" :aaa:
k tomu vyplachovaniu - cim menej sa do toho "babre" tym lepsie....vytlacat mozte castejsie (kazdy si ma urcit taku dobu, za aku pes s vackami nema problemy, nenachadzate v sekrete vlocky...), pokial nic nezabera a jednoducho ina moznost nie je, tak sa vacky vyplachuju bud roztokom hypermanganu alebo betadinu (jodu) - prosim vas toto radsej neskusajte doma sami....taktiez opatrne aj s ATB
vyplachovat vacky sa da aj bez anestezy - v podstate ak to pes vydrzi, nie je problem...pokial je psik zivsi, oblast je prilis bolestiva, tak sa pristupuje k tomuto
poslednou moznostou je uz spominany chirurgicky zakrok - je viacero technik na vybratie - jedna z nich je naplnenie vackov pr. nejakym sadrovym pripravkom aby boli zvyraznene a aby sa co najmenej poskodili okolite struktury...potom sa prereze koza v urovni vackov, vacky sa vyberu, vsetko sa pozasiva - tento zakrok nie je narocny, ale narocna je opatera o psika po zakroku - aby si pes neposokodil stehy a nieco neporusil...
Nudný, smutný či beznádejný deň - toto všetko sa zrazu zmení, keď sa na teba vrhne chlpaté klbko, ktoré ti vyšteká , ako sa teší, že si konečne doma. (Pam Brown)
Obrázok
ess
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod Sunny » Pon 14.07.2008 11:47

Jedna známa psica mala tiež problém s opakovanými zápalmi. Preliečilo sa ATB - vrátilo sa to. Vypláchlo sa to (bez narkózy), zase ATB, zase sa to vrátilo (vracalo sa to ani nie po mesiaci). Tak sa rozhodlo, že vačky pôjdu von. Až pri operácii sa zistilo, že vačky boli moc veľké a stále rástli, boli už akoby vrastené smerom dnu, preto tvorili príliš veľa sekrétu a nevedeli sa vyprázdniť.
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Choroby