Skušobný poriadok Obedience

Re: Skušobný poriadok Obedience

Poslaťod straka17 » Štv 11.01.2024 10:51

Nepochopila si, wer. Motiváciou minimálne pre mňa nie sú ceny - ale nápad, kreativita.
A nebaví ma vo voľnom čase sa furt srať s tým istým dokola bez nejakého potešenia na polceste. Ja viem že s tým úplne nebude možné hýbať tak ako v dogdancingu alebo agility, kde môžeš plochu "vyzdobiť" nejak tematicky. Vyhrať sa s priestorom ktorý máš - už som videla papierové makety na parkúre tak jak u koní :lol: Toto je to, co sa mne počíta. Alebo to, že ma pretek už na udalosti pekný vizuál. RSDC ma tradičný vizuál na zimnú sériu agi pretekov, teraz som zas od niekoho zachytila tuším OB takú postupku - niečo na štýl chyt vločku, postav snehuliaka a odchod na saniach.
Alebo keby sa priebežne počítali body podľa umiestnenia a vznikol by nejaký top pes roka.

V dogdancingu psovi niečo nejde - naučím niečo iné. Mám rozsypaný sed lebo ma pes slabý stred tela, kým to posilní môžem robiť mŕtvolu. Nezostanem zaseknutá, keďže klikám môžem sa ďalej rozvíjať v tomto smere. Načasovanie kliku, rozloženie do jednotlivých krokov shapingu. Pri OB mám pocit, že ak to raz naučím zle (hoc aj pod trénerom, psovi metóda nesadne) tak už je to v kýbli celé. Nevymením cvik, bude sa to so mnou tahat a vlastne to pre mňa celé stráca na atraktivite :nwm:

Preto to cvičím so psom len z povinnosti, lebo vyžaduje mentálnu aktivitu
straka17
Big Dog

Poslaťod elfinka » Štv 11.01.2024 11:16

Wer, ale kde je problém? Ja v tej masovosti BH vidím celkom výhody - preteky pre 5 trojkarov nikto robiť nebude, max 2-3 za rok, MR a vyberaky a čau. Pridáš BH a zrazu máš 20 pretekárov, BHčkari ti zaplatia náklady potrebné pre trojoddielovych, zoženieš viac sponzorov, máš viac divákov, win win. Že nepôjdu ďalej? To by nešli ani tak, akurát by ani nikde nenastúpili :nwm:

Straka, by ma zaujímalo aká časť súťažiacich si nejakú tému v OB vôbec všimne :haha: mne jediné, čo príde ako “téma” zmysluplné je pretek pre nejak vymedzené plemeno. Inak je mi totálne šumák či sa preteky volajú “o podlovičku”, “zmrznutá vrana” alebo “Františkov memoriál” a akého tvaru a farby sú kuzely. Podstatné je, či mi zabezpečia bezpečné prostredie, férové posúdenie a hladký priebeh súťaže.
Ešte teda seriály a ligy mi dávajú zmysel, s vyhodnotením po poslednom preteku.
Obrázok
elfinka
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Štv 11.01.2024 11:35

Straka, ze ta to nebavi, to je v poriadku. :nwm: o tebe ani rec nie je... a aj elfinka, ja prave vravim.o takych, co chcu ist dalej, ale nedokazu... prave preto, ze su motivovani nastupit cim skor, chcu strasne pretekat, ale nepockaju, nedotiahnu veci, nenastavia psa, len idu hura systemom... a potom sa uz nepohnu, lebo to uz nedokazu prekrocit a len sa to nabaluje.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Štv 11.01.2024 12:19

Keď to porovnám s rallyčkom (ktoré je problém nájsť niekoho kto to trénujea vypisuje preteky) - v rally OB je síce povolené hoc si aj búchať celý čas po pamlskovníku, ale môžem všetko robiť skôr. Môžem ísť na skúšky s tým, že pes ešte nie je 100% a ide zbierať skúsenosti

Mam pocit ze pre toto sa vypisuje OB-0 (a ako skúsenosť to je podľa mňa úplne super, v našom prípade viac pre mňa ako psa).

Inak ale, wer, nie každý má motiváciu a úprimne ani schopnosť/psa na to aby mieril do trojok v akomkoľvek športe. Mňa so Surou to OB baví, ale sme furt v Zku a budem skákať meter keď raz zloží tie jednotky. Cvičíme si, šmrdleme sa s tým, ale vidím kde sme a kde nikdy nebudeme lebo na to nemáme
Pre dakoho je motivácia pakel granúl, pre niekoho samotný proces, za to že ty to máš nastavené nejak, neznamená to, že to je platné univerzálne, proste niekto vo voľnom čase cvičí iba tak, aby hoc len unavil psa a raz za čas na tie závody ísť skúsi. Nevidím v tom nič špatné
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod elfinka » Štv 11.01.2024 12:29

No ako, pokiaľ si niekto myslí, že doma na dvore bez trénera či skúseností to dotiahne po majstrovskú kategóriu, je proste mimo realitu. Aj takí sú, ale žeby ich bola väčšina :nwm:
A zrovna v OB som sa v Z stretla s tým, že rozhodca pri vyhodnotení vypichol aj najočividnejšie tréningové chyby - typicky to, že pes zjavne nikdy nezažil tréning bez odmeny po každom cviku. Je pravda, ze v športovke som toto nezažila.
Obrázok
elfinka
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Štv 11.01.2024 12:34

Este raz - hovorim o tom, ze chcu ist dalej, ale nevedia. Ono staci nepripravenemu psovi ukazat tu atmosku, bez odmien, ine vystupovanie a problem na roky to odburat...

Druha vec - ked sa niekto rekreacne zabava, v poriadku. Akurat to zlahcenie a rozdelenie na dielcie skusky bolo prezentovane ako pozdvihnutie kynologie, motivovanie nasledne k lepsim vykonom a postup k vyssim skuskam. A ono to ma skor opacny efekt - aj ti, co by zamakali, sa uspokoja s malom. Tot moje pozorovanie :no:

Elfinka,v sportovke to je (uz!) tiez bezne...
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Nyssa » Štv 11.01.2024 14:15

Lebo wer, ty sa na to pozeráš ako športovkar, ako si písala, starej generácie :ha: a ja s tebou súhlasím, kým nie je pes pripravený na 120% tak nepachnem ani na skúšku, nie to pretek. A to praktizujeme aj u detí :heh:

Na druhej strane sú hobby psíčkari, ktorí sa vytiahnu na plac, lebo už sa vidia v novom vyhratom bazéne, lebo im niekto pomasti ego a oni tomu uveria, lebo nie sú schopní odhadnúť svoje či psove schopnosti (dopln si čo chces). A potom príde prvá ťažšia prekážka a väčšina z nich vyhori ako fakla

Ako ja napríklad nechapem že OB Z a je už pre 7 mesacne šteňatá. Na druhej strane, beriem nižšie stupne, alebo aj BH a pod., lebo ak by neboli, myslím, že ešte viac nevychovanych psov tu pobehovalo.

Straka, sorry, ale to, či má pretek papierové alebo plastové kvety a ako sa volá, je to posledné, čo má trápi :heh:
Mimochodom, ja som preparabala na komplet cely aport v 6 rokoch a ako to. Je to len o chcení sa zlepšovať :nwm:
"Nie vždy dostaneme psa, akého chceme, ale vždy dostaneme psa, akého potrebujeme"
Cesar Millan
Nyssa
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Štv 11.01.2024 16:32

Offtopic: Sorry ze vam tu zbleptnem mimo, ale uplne ste mi pripomenuli VS studium. Ist na skusku pripraveny vs. vyskusam, uvidim, pripadne opravim. Kolki si to isli opravit? Malokto, uspokojili sa s 2,3, hocicim, a nikdy sa to uz nedoucili. Kolki cakali, kym to budu vediet na 100%? Aj taki sa nasli, ja, skola v cudu, lebo nie nejdem ani vyskusat, ked to neviem. Na kazdeho plati nieco ine. Niekedy vyskusanie pomoze, niekedy to zastavi progres, neda sa to predpovedat dopredu. Hlavne je, ze tie moznosti su a kazdy si moze vybrat, len by mal vediet plusy aj minusy a pripadne dosledky.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod straka17 » Štv 11.01.2024 16:36

Nyssa píše:Straka, sorry, ale to, či má pretek papierové alebo plastové kvety a ako sa volá, je to posledné, čo má trápi :heh:
Mimochodom, ja som preparabala na komplet cely aport v 6 rokoch a ako to. Je to len o chcení sa zlepšovať :nwm:

Však ja to beriem, je to len môj pohľad :smile: Mne sa páči keď do akejkoľvek psej akcie vidím, že človek investoval čas a úsilie viac než "buď rád že niečo je". Pobehala som tento rok veľa pretekov (OCR a canicross), kde boli porovnateľné počty pretekárov a vlezné a o to je pre mňa ten šport atraktívnejší ako celok. Plánujem licenciu, teda budem môcť štartovať na väčšom počte akcií, adoptoval si ma už aj klub... Narozdiel od OB. Myslím, že ten pes má minimálne na tie jednotky, keby som sa fakt hecla a šla na to systematicky pod nejakým trénerom, ale k tomu športu ma nič neťahá, nemám pocit že by sa vôbec snažil nejak spopularizovať tie vyššie skúšky alebo že by som mala akúkoľvek pozitívnu konotáciu :nwm: Klobúk dole za to, že vôbec máme možnosť s bPP psami ho robiť, tho.

Ak si mám vybrať či dám tú istú sumu za malý pretek v hornej dolnej s nafigu dopravou, ale s niečím "extra" vs OB hoc aj tu v Brne (teraz mám Zetor že sakra blízko), do ktorého z môjho pohľadu vložil organizátor bare minimum (OK rozhodca, prenajatá hala) tak je asi jasné čo si vyberiem :nwm: Hlavne ak to má byť začiatočnícka "masovka".
Keď si z toho ten človek odnesie len to, že tam mrzol vo volakej hale a je posledný a všetko ten pes urobil zle tak ťažko čakať, že sa posunie niekam ďalej.

Offtopic: Hlásim sa k ľuďom čo idú na skúšku 120% naučení... Vo výsledku ma vyrazili z dvoch vysokých :heh:
straka17
Big Dog

Poslaťod elfinka » Štv 11.01.2024 16:49

straka17 píše:Myslím, že ten pes má minimálne na tie jednotky

Existuje veľmi malo psov, ktoré by na jednotky nemali :joint:
Obrázok
elfinka
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod straka17 » Štv 11.01.2024 16:51

elfinka píše:
straka17 píše:Myslím, že ten pes má minimálne na tie jednotky

Existuje veľmi malo psov, ktoré by na jednotky nemali :joint:

Offtopic: Ja to skôr neviem odhadnúť... :smile: Zas nechcem znieť, že môj pes je tip-top šporťák, ale je to ovčiakoid ktorý chce splniť čo ti na očiach vidí a strašne prestrašne sa snaží
straka17
Big Dog

Poslaťod elfinka » Štv 11.01.2024 16:55

No… som docitala ten príspevok. Proste ťa OB nebaví, okej, však sa tomu nevenuj. Nejak ale nevidim zmysel v tom, urážať tu organizátorov pretekov že “len objednajú halu a inak nič” a že preto je to zlý šport a zle propagovaný. Nebaví ťa, nevidíš v ňom to pekné, to je ok, ale fakt to tak nemá každý a toto ma teda dvihlo zo stoličky.
Obrázok
elfinka
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod straka17 » Štv 11.01.2024 17:18

Koho to uráža tomu sa ospravedlňujem, cieľom to nebolo. Ale bavíme sa tu o tom prečo ľudia nejdú do vyšších skúšok a prečo padá úroveň daného športu celkovo. Možno je to priestor na zamyslenie sa, prečo nevidno taký úpadok naprieč všetkými športmi.
straka17
Big Dog

Poslaťod Lindchen » Štv 11.01.2024 18:22

Obedience je špecifický šport, nazvime to, že pre mnohých, ktorí sa nechcú (z akýchkoľvek dôvodov) piplať, nudný. V agility si psík s majiteľom aspoň zabehá, je to dynamické a že sa diskne zakažným, who cares. Trošku schopnejší psík a psovod je pripravený za pol roka na prvý malý pretek, lebo obvykle sa sám odmeňuje ďalšou prekážkou. Navyše je to šport v podstate kolektívny, sama natrénuješ ako laik máločo, tréning v klube je sám o sebe zážitok.
Tréning poslušnosti je mravčia práca, treba veľkú motiváciu človeka aj psa, treba zapracovať hlavne na odmeňovaní (a jeho odbúraní), na presnosti a nadšení, čo pri "suchej" poslušnosti je určite náročnejšie ako pri trebárs tom agility. A to už z popisu nie je niečo, čo by nejak bežné obyvateľstvo masovo nalákalo. :nwm: Takže sa porobí nejaké to Z-tko, nech je na stránku a hotovo. Ono ani v tom agi sa ľudia neviem kam nedostanú, ale aspoň to aj u začiatočníkov vesejšie vyzerá. :heh:
"You never barked without reason, and now, you are silent."
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod elfinka » Štv 11.01.2024 20:08

A padá reálne úroveň OB? Bohužiaľ databáza zrovna nejde, takže sa nedá pozrieť ako sa zmenil za posledné 3 roky stav. Ale rozhodne mi OB neprišlo v ČR ako upadajúci šport ktorý nevie nalákať ľudí (keďže spomínaš pretek na Zetore ako ten, kde by mali pridať nejakú pridanú hodnotu inak im nedáš svoje peniaze)

Ja keď som s Fidom ešte súťažila, tak bol problem sa vôbec na preteky často dostať, boli hneď plné a boli nejakí pretekári vo všetkých otvorených triedach. Okolo Brna totálna plnka, koľkokrát museli pridávať súťažné dni alebo zháňať druhého rozhodcu lebo bolo fakt veľa záujemcov. To mi fakt nepríde ako stav, kedy by sa mali organizátori okrem normálnej práce okolo toho ešte aj na hlavu postaviť a vymýšľať neviemaké chobotiny nech pritiahnu aspoň nejakého pretekára.
Obrázok
elfinka
Moderátor
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Obedience