Belgický ovčiak / Chien de Berger Belge (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Belgický ovčiak / Chien de Berger Belge (FCI)

Poslaťod Abby » Sob 23.08.2008 18:53

Groenendael
Malinois
Tervueren
Laekenois


Pôvod plemena: Belgicko
Vznik plemena: stredovek, 19. storočie
Pôvodné určenie: stráženie statku
Terajšie určenie: spoločník, strážca
Priemerný vek: 13 - 14 rokov
Iné názvy: Chien de berger belge noir
Hmotnosť: 27,5 - 28,5 kg
Výška: 56 - 66 cm
Farba srsti: čierna
Štandard: č.15, zaradenie 1.1

Vyznať sa v belgických ovčiakoch nie je ľahké, pretože ani národný chovateľský klub sa dlho nevedel zhodnúť na ich menách. V roku 1981 profesor Adolphe Reul z vysokej školy veterinárnej uskutočnil výskum všetkých typov ovčiarskych psov v Belgicku a určil 4 rôzne plemená. V mnohých krajinách sa však považujú len sa obyčajné variácie belgického ovčiaka. V USA sa napríklad groenendael označuje ako belgický ovčiak, kým malinois a tervueren sa považujú za osobitné plemená a laekenois nie je uznávaný. Všetky 4 plemená sú zdatné, výkonné, svojské a potrebujú pravidelný výcvik od raného veku.

História plemena:
Na konci 19. storočia sa začali chovatelia zaujímať o národné ovčiarske plemená a vytvorili štandard tých najvýznamnejších. Pôvodne v Belgicku platilo 8 štandardov vrátane groenendaela, ktorého vyšľachtil belgický chovateľ Nicolas Rose. FCI uznáva jediný štandard pre všetky 4 plemená.

Zdroj: Atlas psov do vrecka (Dr. Bruce Fogle)

Obrázok

Zdroj: http://www.dkimages.com/discover/previe ... 023809.JPG
Šťastný je pes, ktorý si našiel milého pána - už navždy bude mať niekoho, kto mu bude škrabkať bruško.
Abby
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 146
Bydlisko: Košice/Bratislava

Belgický ovčiak Malinois

Poslaťod maggie » Sob 23.08.2008 19:22

takze ked uz je tu groenedael,tak pridavam dalsieho begicana....]
Belgický ovčiak - Malinois
Originálny názov plemena : Belgický ovčiak-Malinois
Krajina pôvodu : Belgicko
Doba vzniku : stredovek
Pôvodné využitie : Pasenie dobytka
Dnešné využitie : Spoločník, strážny pes, pomocník
Priemerná dĺžka života : 12 – 13 rokov
Hmotnosť : 27,5 – 28,5 kg
Výška : 56 – 66 cm
V osemdesiatých rokoch zažil malinois v strednej európe pozoruhodný rozkvet. Aj keď ho v minulosti poznalo len niekoľko skutočných milovníkov belgických ovčiakov, v súčastnosti z neho vyrástol všetkými ospevovaný a mimoriadne obľúbený pes. Chovatelia plemena sa v minulosti snažili vyšľachtiť pracovného služobného psa a kládli predovšetkým väčší dôraz na charakterové vlastnosti, než na jednotný fenotyp a optimálnu farbu. Príčinu treba hľadať predovšetkým v tom, že existujú chovy zamerané len na výkon a iné, ktoré sa sústreďujú čisto na krásu. Tieto chovy si kladú celkom iné ciele a majú veľmi odlišné ťažisko záujmu. Nesmieme však zabúdať na chovateľov, ktorý sa pokúšajú skĺbiť výkon a krásu týchto psov. Ak chceme vynikajúceho čisto rodinného psa, nebude pre nás malinois tým pravým psom. Na to je príliš aktívny, temperamentný a výbušný. Obzvlášť malinoisi z výkonostných chovov majú vysoké nároky a patria výhradne do skúsených rúk. V týchto rukách sú potom schopný podávať obdivuhodné výkony. Ako jední z mála ak nie vôbec jediný, sú schopní i na najväčších súťažiach konkurovať a dokonca aj bez problémov porážať nemeckých ovčiakov. Tieto psi dosahujú vynikajúcich výsledkov pri skúškach z výkonu a tiež pri skúškach služobných psov. Preto sa bežne využívajú u polície a armády. Malinois je veľmi iteligentný, pozorný a učenlivý. Úlohy, ktoré od neho očakávame, plní s veľkou radosťou, preto je medzi našími kynológmi právom obľúbený.
malinak akim je naj kamos mojej pesky a aj obcasny babysitter :lol: pred casom tu o nom bola rec aj v stratach kedze moclubi nahanat srnecky po lese a bol dva dni nezvestny fesacisko.musim povedat,ze to co je pisane vyssie na neho sedi ako uliate.
zopar foto
Obrázok Obrázok
maggie
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 243
Bydlisko: bratislava

Belgický ovčiak Tervueren

Poslaťod kellee » Sob 23.08.2008 19:27

Pridávam plemeno, ktoré sice nechovám ale som veľkou obdivovateľkou istej fenky tervuerena a preto to sem dávam. (uvidíte ju na fotkách).

1. skupina FCI - ovčiarske psy a pastierske psy (okrem švajčiarskych salašných psov)

história
Plemeno sa oficiálne zrodilo v rokoch 1891 až 1897. "Klub belgického ovčiarskeho psa" bol v Bruseli založený 29. septembra 1891
ďalšie roky sa začalo selekciou pri ktorej sa využila blízku príbuzenskú plemenitbu na niekoľkých jedincoch.
v apríli 1892 je vypracovaný prvý detailný štandard plemena. Jedno jediné plemeno bolo prípustné s troma rozličnými osrsteniami. Avšak, ako sa v tom čase hovorilo, belgický ovčiak bol len psom prostých ľudí, a tak mu chýbala prestíž.
V roku 1901 boli prvé belgické ovčiaky zaregistrované v "Knihe pôvodov Kráľovskej spoločnosti zo Saint-Hubert".(L.O.S.H.)
v priebehu ďalších rokov sa rozhodli kynológovia zjednotiť belgické ovčiaky.
V roku 1910 bol belgický ovčiak pevne ustanovený.

vzhľad
Belgický ovčiak je pes strednej dĺžky, harmonicky stavaný, stredného vzrastu, silného svalstva, zvyknutý na život na voľnom vzduchu.


povaha
BO je bdelý a aktívny pes. Prekypuje vitalitou. Je veľmi dobrý strážny pes.

hlava
nesená vysoko, nie dlhá, priama. Lebka a nos sú zreteľne rovnakej dĺžky, maximálne s veľmi jemne dlhším nosom, čo dáva celkovému obrazu správny výraz.

oblasť lebky
strednej šírky, úmerná s dĺžkou hlavy, vpredu skôr plochá ako zaokrúhlená, nadočnicové a podočnicové oblúky nie príliš zvýraznené.



TVÁROVÁ OBLASŤ:

ňucháč
čierny


papuľa
strednej dĺžky a dobre modelovaná, zužujúca sa smerom k nosu, papuľa dobre rozovretá, čo znamená, že keď je papuľa otvorená, kútiky pyskov sú ťahané dozadu a čeľuste sú dobre roztiahnuté.

pysky
úzke, suché a silne pigmentované.

Čeľusť/ zuby
silné a biele zuby, pravidelne a pevne vsadené do dobre rozvinutých čeľustí. Nožnicový zhryz; kliešťový zhryz, ktorý je uprednostňovaný pastiermi, je tolerovaný.

líca
suché a ploché, ale svalnaté.

oči
strednej veľkosti, ani zvýraznené, ani vsadené, jemne vo forme mandlí, šikmé, hnedej farby, najlepšie tmavé; očné viečka lemované čiernou; pohľad priamy, živý, inteligentný a spýtavý.

uši
skôr malé, vysoko nasadené, trojuholníkového vzhľadu, pri základni zaokrúhlené, koniec ucha tvorí špic, pevné, nosené rovno a vzpriamene, keď je pes v pozore.


krk
dobre nasadený, mierne predĺžený, dostatočne vzpriamený, dobre osvalený, postupne sa rozširujúci smerom k pleciam, bez laloku, šija mierne zaoblená.

telo
silné mocné bez ťažkopádnosti; jeho dĺžka od pliec po zadok je približne rovnaká ako výška v kohútiku.

horná línia
Línia chrbta a bedier je rovná.

kohútik
Zvýraznený.

Chrbát
Pevný, krátky a dobre osvalený.

Bedrá
Pevné, svalnaté; dostatočne široké, dobre osvalené.

zadok
svalnatý; mierne klesajúci; dostatočne široký, ale nie príliš.

Hrudník
nie prehnane široký, dobre klesajúci; rebrá zaoblené v ich hornej časti; z pohľadu spredu nie je predhrudie ani príliš široké, ani úzke.

spodná línia
Začína nad hrudníkom a mierne stúpa, v harmonickej krivke, smerom k bruchu, ktoré je jemne vystúpené a mierne rozvinuté.

Chvost
Dobre nasadený, silný v základni, priemernej dĺžky, prinajmenšom dosahuje - ale je vhodnejšie ak presahuje - pätový kĺb; v pokoji nosený spustený, špičkou mierne stočenou dozadu v úrovni pätového kĺbu; v afekte viac zdvihnutý bez toho, aby presahoval chrbtovú líniu, krivka smerom k špičke je viac zvýraznená, bez toho aby vytvárala háčik alebo deformáciu.


Predné končatiny
celkový pohľad
Kosti pevné, ale nie ťažké; svalstvo suché a silné; predné končatiny sú videné zo všetkých strán kolmo a dokonale paralelné z pohľadu spredu.
ramená
Lopatka je dlhá a šikmá, dobre nasadená, spolu s ramennou kosťou formujúca dostatočný uhol, ideálne 110-115 stupňov.
predná končatina Dlhá a dostatočne oblá.
Lakeť Pevný, ani voľný, ani stiahnutý.
predlaktie Dlhé a rovné.
zápästie Veľmi silné a zreteľné.
záprstie Silné a krátke, buď kolmé k zemi alebo veľmi málo naklonené smerom dopredu.
labky Okrúhle, mačacie labky; prsty ohnuté a dobre stiahnuté; vankúšiky hrubé a elastické; pazúry tmavé a veľké.

ZADNÉ KONČATINY
celkový pohľad silné, ale bez ťažkopádnosti; zadné končatiny sú z profilu kolmé a zo zadného pohľadu sú dokonale paralelné.
stehno Priemernej dĺžky, široké a silne svalnaté.
koleno Približne kolmé na bedrá; kolenný uhol normálny.
noha Strednej dĺžky, široká a svalnatá.
predkolenie Blízko k zemi, široké a svalnaté, primerane zauhlené.
priehlavok Pevný a krátky; vlčí pazúr nie je žiadúci.
Labky Môžu byť jemne oválne, prsty ohnuté a dobre stiahnuté; vankúšiky hrubé a elastické; pazúry tmavé a veľké.

Chôdza: Živý a uvoľnený pohyb: belgický ovčiak je dobrým bežcom, ale je pre neho prirodzenejšie ísť krokom alebo poklusom: končatiny sa pohybujú v súlade s telom. Vo veľkých rýchlostiach sa labky približujú strednej línii tela, v pokluse je rozpätie priemerné, pohyb pravidelný a ľahký s dobrým odrazom zadných končatín, horná línia ostáva dobre napnutá bez toho, aby boli predné končatiny zdvíhané príliš vysoko. V neustálom pohybe vyzerá byť belgický ovčiak neúnavný; jeho odraz je rýchly, pružný a živý. V plnej rýchlosti je schopný vykonať náhle zmeny smeru; vo svojom prekypujúcom temperamente a svojej túžbe strážiť a chrániť má výraznú tendenciu chodiť do kruhu.

Koža: Pružná, na chrbte dobre napnutá; okraje pyskov a očných viečok silne pigmentované.

srsť a variety: Vzhľadom na rôznu dĺžku, smer, vzhľad a farbu srsti sa u belgických ovčiakov rozlišujú štyri variety tejto rasy: Groenendael, Tervieren, Malinois, Laekenois.

variety sú posudzované oddelene a môžu získať C.A.C., C.A.C.I.B. alebo résérvé.

charakteristika srsti: srsť vždy hustá, bohatá a s dobrou štruktúrou, tvoriac s podsadou výborný ochranný plášť.
Srsť je krátka na hlave, vonkajšej strane uší a na dolnej časti končatín, okrem zadného okraja predkolenia; od lakťa po zápästie je srsť dlhá, nazývaná „zástavica“. Na zvyšku tela je srsť dlhá a priľahlá, okolo krku a hrudi je dlhšia a bohatšia – tvorí golier a náprsenku. Otvor ušného laloku je chránený hustou srsťou. Srsť od základu ucha je zdvihnutá a rámuje hlavu. Zadná časť stehien je lemovaná veľmi dlhou a veľmi hustou srsťou, ktorá vytvára nohavice. Chvost je vybavený hustou a bohatou srsťou, ktorá tvorí chochol.

Farba
Maska: musí byť výrazná, tak aby zahrnula horné a spodné pysky, kútiky pyskov a očné viečka do jednej čiernej zóny. Striktne je určených šesť pigmentačných bodov: obe uši, obe horné očné viečka a oba pysky horné i spodné, ktoré musia byť čierne.

Chabronáž: (uhľovanie) znamená, že srsť je výrazne čierna, čo prekrýva základnú farbu. (Pozn.: Pritom ale stále základná sýta plavá farba musí byť výraznejšia a uhľovanie len jemne naznačené.) Táto čierna je „ostrá“, nesmie však byť prítomná ani na veľkých plochách, ani vytvárať pásiky.
Tervueren: po masku jedine plavá+charbonáž a sivá+charbonáž; avšak plavá+charbonáž sa uprednostňuje. Plavosť musí byť teplá, ani svetlá, ani vyblednutá. Všetky psy, ktorých farba je iná ako plavá+charbonáž alebo nezodpovedá požadovanej intenzite nemôžu byť považované za výberový subjekt.
Trochu bielej je tolerované na hrudi a na labkách.

VEĽKOSŤ, HMOTNOSŤ A ROZMERY:

Výška v kohútiku: požadovaná výška je v priemere
62 cm pre psy
58cm pre sučky
Limity: - 2 cm, + 4cm.

Hmotnosť psy okolo 25-30 kg
sučky okolo 20-25 kg.

Rozmery: priemerné normálne rozmery belgického ovčiaka
Belgický ovčiak (pes) majúci 62 cm v kohútiku:
• dĺžka tela (od špičky ramena po sedací hrboľ): 62 cm
• dĺžka hlavy: 25 cm
• dĺžka nosa: 12,5-13 cm.



N.B. Samce musia mať dva semenníky normálneho vzhľadu úplne zostúpené do mieška.

Kríženie variant: Kríženie je zakázané, okrem zvláštnych prípadov, pri odchýlkach schválených kompetentnými národnými chovateľskými komisiami.

Tervueren je skvelé plemeno. Je to pes jedného pána, ktorého nadovšetko miluje. Je veľmi vhodný na výcvik, neznáša nečinnosť a pohyb je pre neho život. Podľa mňa je to plemeno pre ľudí, ktorí nevedia sedieť doma ale majú radi pohyb. Mie som veľký znalec psov, ale zatiaľ ma žiadne plemeno povahovo neoslovilo tak ako tervueren.


ObrázokObrázok
Alexis Almur Royal

ObrázokObrázok

ObrázokObrázok
Alexis a ja

ObrázokObrázok
IRO test

ObrázokObrázok
výcvik v rumovisku
kellee
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3036
Bydlisko: zapadákov

Re: malinois

Poslaťod calwen » Ned 24.08.2008 8:50

Su to skvele psy, ale prave ta rozdielnost vo vzhlade ma trosku odradila od jeho kupy...tak ma holandatko. Ale stopro si raz kupim aj malinku :smile:
Obrázok
calwen
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5556
Bydlisko: Bratislava

Re: malinois

Poslaťod bullmastiff » Ned 24.08.2008 13:24

Je to super pes teraz už síce mám bulmastifa, ale neskôr by som si opäť kúpil malinoisa :yes:
bullmastiff
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 269

Belgický ovčiak Laekenois

Poslaťod drymarchon » Uto 26.08.2008 19:56

ANGLICKÝ NÁZEV:
Chien de Berger Belge Laekenois
PŮVOD:
Belgický ovčák byl vyšlechtěn ke konci 19. století v Belgii v oblasti Atverpena křížením ovčáků různých velikostí a zabarvení. V roce 1891 byl v Bruselu založen Klub milovníků belgických ovčáků. V USA se belgický ovčák jmenuje pouze Groenendael a ostatní zvláštnosti jsou známé u oddělených plemen (jsou jimi belgický Malinois a belgický Tervueren a Laekenois, který dosud nebyl nikdy přiznán). Je uznán a rozšížen pouze ve Francii, Belgii a Nizozemsku.
VÝŠKA:
V kohoutku 58 až 62 cm (minus 2 cm, plus 4 cm).
VÁHA:
Asi 20 až 30 kg.
SRST:
Je bohatá, hustá, hrubá, střední délky s vlnitou, dobře chránící podsadou.
CHARAKTER:
Belgičtí ovčáci jsou známí jako spolehliví služební psi a ochránci.
PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi.
Sekce 1 – Ovčáci s pracovní zkouškou.
OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
BOL
ČÍSLO STANDARDU:
15 / 16.10.1989 (Belgie)

Obrázok
ZAMARATAN FCI - chovateľská stanica československých vlčiakov
http://www.csv.wbl.sk
drymarchon
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2924
Bydlisko: Liptov

Re: BO Groenendael

Poslaťod d_o_d_o » Štv 11.09.2008 17:27

ja sam jedneho mam a skutocne som spokojny:) verny priatel,spolahlivy,inteligentny. rozhodol som sa kupit este jedneho alebo jednu:) dvom bude lepsie a mna to tiez potesi... naozaj odporucam:)
ObrázokObrázok
d_o_d_o
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 18

Re: BO Groenendael

Poslaťod NemesiS » Štv 11.09.2008 17:56

:welcom: a hneď na úvod ti nenormálne závidím...
uploadni tu nejaké fotky ak máš a môžeš pls :)
Najhoršie je to mučivé čakanie na niečo, čo nikdy nepríde.
NemesiS
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 875
Bydlisko: Sobrance(19)

Re: BO Groenendael

Poslaťod d_o_d_o » Štv 11.09.2008 20:02

obrazky su uploadnute:) vola sa don, narodil sa v aprili 07, vynikajuco aportuje a som na neho pravom hrdy :jop:
jeho noveho kamosa/kamosku si privezieme priblizne v decembri:) bude to dalsi groenendael-6 tyzdnove steniatko a este sa rozhodujeme ci bude lepsi chlapec alebo fenka :no:
fotka 1: takmer aktualna
http://img142.imageshack.us/my.php?image=1001607ym7.jpg
fotka 2: od nasej chovatelky ked bol este malicky cert: :lol:
http://img135.imageshack.us/my.php?imag ... o13qx9.jpg
fotka 3: na prechadzke na dunajskej hradzi:)
http://img141.imageshack.us/my.php?image=1001493ef9.jpg
fotka 4: takto pekne spinkal kym sme este byvali v panelaku:D
http://img148.imageshack.us/my.php?image=1001475xl0.jpg
fotka 5: na tejto sa uzasne tvari:D
http://img90.imageshack.us/my.php?image=1001518ec7.jpg
ObrázokObrázok
d_o_d_o
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 18

Re: BO Groenendael

Poslaťod NemesiS » Pia 12.09.2008 7:26

no ten je prekrásny.
na tej druhej vyzerá čisto ako plyšiačik.
naozaj prekrásneho psíka máš.
Najhoršie je to mučivé čakanie na niečo, čo nikdy nepríde.
NemesiS
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 875
Bydlisko: Sobrance(19)

Re: BO Groenendael

Poslaťod Silwuska » Pia 12.09.2008 7:34

Je naozaj uzasny...obdivujeme :yes:
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Re: BO Groenendael

Poslaťod Bendy » Pia 12.09.2008 11:11

d_o_d_o píše:obrazky su uploadnute:) vola sa don, narodil sa v aprili 07, vynikajuco aportuje a som na neho pravom hrdy :jop:
jeho noveho kamosa/kamosku si privezieme priblizne v decembri:) bude to dalsi groenendael-6 tyzdnove steniatko a este sa rozhodujeme ci bude lepsi chlapec alebo fenka :no:
fotka 1: takmer aktualna
http://img142.imageshack.us/my.php?image=1001607ym7.jpg
fotka 2: od nasej chovatelky ked bol este malicky cert: :lol:
http://img135.imageshack.us/my.php?imag ... o13qx9.jpg
fotka 3: na prechadzke na dunajskej hradzi:)
http://img141.imageshack.us/my.php?image=1001493ef9.jpg
fotka 4: takto pekne spinkal kym sme este byvali v panelaku:D
http://img148.imageshack.us/my.php?image=1001475xl0.jpg
fotka 5: na tejto sa uzasne tvari:D
http://img90.imageshack.us/my.php?image=1001518ec7.jpg


To je krasavec! Inak idete si ponho do Belgicka? Ak hej tak sa zastav. Inak flamske slovo groenendael znamena znamena zelenu dolinu ale je to mestecko vo flamskej casti belgicka. Trochu sa mi podoba na schipperke, ktory je tu tiez velmi oblubeny.
Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáky, potápať pod vodou ako ryby. Zostáva len jediné. Naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.
G. B. Shaw
Bendy
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 418
Bydlisko: Bratislava

Re: BO Groenendael

Poslaťod d_o_d_o » Pia 12.09.2008 15:39

Bendy píše:To je krasavec! Inak idete si ponho do Belgicka? Ak hej tak sa zastav. Inak flamske slovo groenendael znamena znamena zelenu dolinu ale je to mestecko vo flamskej casti belgicka. Trochu sa mi podoba na schipperke, ktory je tu tiez velmi oblubeny.


musim ta sklamat, z belgicka to nove stenietko nebude, bude to z ciech rovnako ako don...som rad ze sa vam vsetkym paci ja na neho tiez nedam dopustit a mam ho moc moc rad :no:
ObrázokObrázok
d_o_d_o
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 18

Re: tervueren

Poslaťod Leila Tobrok » Ned 09.11.2008 11:41

čudujem sa že tu toto plemeno ešte nie je...
včera som videla šteniatko u nás na sidlisku, mohlo mať tak 2 mesiace, prekrásna ušlachtilá hlava... pripomínalo mi trošku šteniatko čsv :lol:
http://www.tobrok.sk
Plánujeme šteniatka, vrh "I" - Leonberger - zima 2022 / jar 2023
Leila Tobrok
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5940
Bydlisko: terra Illmer castri Zolgagyeriensis

Re: tervueren

Poslaťod drymarchon » Ned 09.11.2008 12:43

leiluska píše:no toto štenaitko bolo iné, krátkosrsté, chudučké, dlhší pysk, proste iné ako tieto. možno nebolo čistokrvé abo čo. :nwm: alebo to bolo úplne iné plemeno :lol:


zrejme to bol malinois:

Obrázok
ZAMARATAN FCI - chovateľská stanica československých vlčiakov
http://www.csv.wbl.sk
drymarchon
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2924
Bydlisko: Liptov

Ďalší

Späť na Plemená psov FCI