Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Sem píšte všetko ohľadne surovej stravy.

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod ariel » Pia 01.06.2012 16:58

my sme pecienku zo stravy uplne vylucili, aj v malom mnozstve to malo podobny efekt, zaludky a srdcia ok, inak ked spominate veta, kamos bol v Trnave u p. Fagu a ten ho zprdol, ze krmi granulami :smile: a to yorka, tak mi hned crn, ze co a ako barf....zatial varia a psovi sa vyrazne polepsilo :jop:
ariel
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1014
Bydlisko: Žilina

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod lavyrle » Pia 01.06.2012 18:22

Baby, tak dnes mi chlap doniesol dvoch kompletných zajačikov a asi 3kg orezov (vyzerá to ako kuracie trupy) - smrad ako v Carihrade, keď som to vyberala z auta - tak za mnou šiel Akim ako zhypnotizovaný......dala som to dvoch tašiek a šupla do mrazáku na -24st. - pre môj lepší pocit :lol:

Musím sa, ale psychicky pripraviť ako im tam do misky vyklopím mŕtvych chlpáčov :hi: dám potom vedieť čo a ako
Pes má jediný životný cieľ. Venovať ti svoje srdce
lavyrle
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1430
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod janka janica » Sob 02.06.2012 18:53

ale studovala studovala len tu je tolko toho vela ze kym si to cele precitam tak moj dag umrie na starobu :heh: mozno prave to som si nevsimla :nwm: co ja viem ja sa to uz bojim dat radsej neriskujem...
janka janica
Junior
 
Príspevky: 278
Bydlisko: Zilina

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod kukku » Pia 08.06.2012 11:45

Ahojte! Chcela by som začať kŕmiť našich hafošov podľa BARFu, našla som túto stránku: http://www.bordy.sk
Máte nejaké skúsenosti? Sú tam celkom prijateľné ceny a dovoz je zadarmo.
Ďakujem
kukku
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 28

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod Sunny » Pia 08.06.2012 11:51

Použi toto: search.php zadaj Bordy a môžeš čítať a čítať...
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8294
Bydlisko: Morava

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod kukku » Pia 08.06.2012 12:37

Ďakujem :smile:
kukku
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 28

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod majjuna25 » Sob 09.06.2012 22:11

Zdravíme :ahoj:

Nakoniec som sa odhodlala...dnes je to už 9 dní, čo BARFujeme :lol:

Zatiaľ nedávam kosti, iba svalovinu: najprv kuracie prsia, potom morčacie prsia, potom mäso z kuracích stehien. Dnes prvýkrát i teľacie mäso.
Zo zeleninky jej zatiaľ dávam mrkvu, ľadový šalát a od včerajška aj petržlen. Postupne :smile:
Z ovocia mala iba banán (s bielym jogurtom a medom)
Všetko šmakuje :jupi:

Zeleninku som spočiatku aj varila, neskôr len sparila horúcou vodou+aj s vodou som to rozmixovala (šalát som nesparila), teraz už dávam iba surové). Mäso som jej prvé dva dni tiež preliala vriacou vodou, už ale netreba, všetko jej chutí a tak v pohode dávam surové.

Jednu chybu som však spravila, si myslím. Raz som Ruby dala kuracie mäso z črievka - mleté. Mala potom desnú hnačku, chúďa, tak dostala aj diétu (sme toho postíhali za tých 9dní :lol: ). Myslíte, že to bolo z toho? viac som jej ho už nedala. Malo tam byť len čisté kuracie mäso... vraj vysoký podiel svaloviny :nwm: Mohlo tam byť pomleté niečo, čo jej (5.deň BARFu) nespravilo dobre? Asi som jej mleté mala dať až neskôr, čo? Či mysllíte, že to s tým nesúvisí? K mäsu dostala len mrkvu, tá ju prehnať asi nemohla...

Inak má :kak: OK

Zaujímalo by ma, mali vaši hafani po prechode na surové nejaké príznaky detoxikácie :lol: ? Lebo Ruby sa dosť škriabe, má dáku mastnú a rozstrapatenú srsť, začala pĺznuť. OK, pĺznutie je v tejto dobe normál a je fakt, že už dlhšie nebola kúpaná šampónom :lol: Ale takú čudnú srsť má len posledných pár dní. Skúsim okúpať :heh: A viditeľne schudla - i ke´d to môže byť hlavne tým, že žerie v podstate diétne potraviny :smile:
Čítala som v niektorej z kníh, že detoxikácia sa prejavuje aj takto, vrátane toho škriabania. Údajne to môže trvať niekoľko dní, ale aj týždňov či mesiacov. Snáď to Ruby zvládne rýchlejšie :lol:
Predpokladám teda, že to škriabanie by mohlo byť normálne a nie je nutné to nejak riešiť.

Neskôr budem mať ešte ďalšie otázky :ahoj:
majjuna25
Hafan
 
Príspevky: 974
Bydlisko: Bratislava

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod zuzka:) » Ned 10.06.2012 9:59

ak veľmi schudla, dávaj jej väčšie dávky
a ak nedávaš vôbec kosti, treba dopĺňať vápnik
zuzka:)
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1951

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod majjuna25 » Ned 10.06.2012 11:06

Ahoj Zuzka, ďakujem :smile:
Ruby dávam zatiaľ 3% z jej bežnej hmotnosti (mierne bola pred BARFom pochudnutá, ale i tak som jej stanovila dávku z jej bežnej normálnej hmotnosti). Pridám teda trocha, tak 3,5%? Alebo ešte vydržím? Teraz žerie teľacie mäso. Pomaly by som jej začala dávať už i vnútornosti, lebo svalovinu zvláda super, bez problémov (až na schudnutie)

K chudnutiu ešte podotknem, že Ruby má bežné takéto chudnúce epizódy. Prvýkrát schudla v marci minulého roku na 17,5kg (bežne má 20-21), pripisovala som to zmene kŕmenia + sme sa radikálne presťahovali. Potom schudla v auguste, v sept. mala dokonca 16,6kg, no potom trocha pribrala a držala si hmotnosť na 18,5-19,5, čo bolo už aspo%n na pohľad OK. Potom pribrala na svoju pôvodnú hmotnosť. Mierne pochudla až pred asi mesiacom, na 19,5kg a potom sme začali s Barfom :smile:
(chudnutie bolo konzultované s vet. aj vyšetrované)

Práve preto, že pred Barfom bola mierne pochutnutá, dala som jej 3% z jej bežnej hmotnosti. Myslela som, že stačí, ale asi jej fakt pridám, aspoň kým žerie len svalovinu.

Vápnik: popravde, nepridávala som, lebo kosti mám v pláne už začiatkom tohto týždňa. Myslíš, že to postačí?
Pridávam jej iba pangamin (i tam je vápnik) + lososový olej.
majjuna25
Hafan
 
Príspevky: 974
Bydlisko: Bratislava

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod mirocl » Ned 10.06.2012 12:28

A prečo si nezačala hneď aj s mäsovými kosťami? Veď tie sú vpodstate základom BARFu?
...sme nekonečným oceánom uväzneným v akváriu vlastnej mysle...
mirocl
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 168

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod zuzka:) » Ned 10.06.2012 14:06

kľudne jej tu dávku zvýš, aby nechudla. nemusíš sa riadiť presnými %-ami, nech dostáva toľko, aby mala váhu stabilnú. :smile:
a vápnik je naozaj dôležitý. z pangaminu ho asi dosť nemá, hlavne ak dostáva iba svalovinu, keďže je veľmi dôležitý pomer vápnika a fosforu. a toho fosforu je v mäsa podstatne viac ako v kostiach, preto sú kosti dôležité
zuzka:)
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1951

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod lavyrle » Ned 10.06.2012 15:23

veru - ja som začala práve mäsovými kosťami. Tie sú základ. Treba myslieť na to, že skoro vo všetkom - teda aj ovocí a zelenine, nielen v mäse je viac fosforu ako vápnika :yes:
Pes má jediný životný cieľ. Venovať ti svoje srdce
lavyrle
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1430
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod mairi » Ned 10.06.2012 19:14

majjuna25 píše:Vápnik: popravde, nepridávala som, lebo kosti mám v pláne už začiatkom tohto týždňa. Myslíš, že to postačí?

urcite sa nic nestalo, ked dva tyzdne kosti neodstavala, ale mala by co najskor. zo zaciatku mensie kosti, radsej trochu menej, aby ju nezapieklo, kuracie krky, kridla a pod. postupne si odsleduj, kolko kosti moze dostat, aby bolo :kak: ok. u mojich bab tvoria kosti obalene masom az 50% davky.
a kludne pridaj % ja som Cor krmila velmi dlho 3-4%, lebo bolo strasne chuda, teraz cez zimu mi zahadne pribrala az moc zrazu a uz pol roka je na 2% a stale jej je dost, asi je to vekom, cize mozno este o pol percenta na isty cas znizim, uvidime.
The best friendships are built on a solid foundation of alcohol, sarcasm, laughter and a dislike of the same people. :D
mairi
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2639
Bydlisko: DNV

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod majjuna25 » Pon 11.06.2012 6:54

Díky za odpovede :smile:

S mäsovými kosťami som nezačala preto, lebo tak radí kniha :lol: Konkrétne prečítala som tri: K. Novosadová, S.Reinerth (pomaly postupne študujem) a Schafer&Messika. Všade som si preštudovala rady k prechodu na BARF. Najviac sa mi však pozdával popis u K.Novosadovej: radí začať so svalovinou, potom vnútornosti a kosti až behom 3.-4.týždna - zvlášť u psov, ktorí boli dlho na granuliach, údajne viac ako 2roky (Ruby bola 3), nakoľko pri kŕmení granulami vymizne ihlový reflex (dúfam, že sa reflex časom obnoví :lol: ). Podľa nej si žalúdok musí najprv zvyknúť na nový spôsob trávenia a aj preto sa kosti dávajú až neskôr - sú na trávenie náročnejšie.
Zároveň radí, že ak kosti pomelieme, môžeme ich pridávať už behom 2.týždna - tak sa aj chystám , nakoľko som si vedomá potreby vápnika a hlavne pomeru vápnik:fosfor :smile: Kosti som chcela mlieť už teraz cez víkend, ale kvôli tej hnačke som to posunula (navyše ich ešte nemám kúpené :ha: máme desne malý mrazák) .

Tiež myslím, že problém z nedostatku vápnika nemôže vzniknúť za tak krátku dobu :smile: Teda dúfam... No, radšej hneď zajtra kúpim kosti a pomeliem jej aspoň trochu...

Messika a Reinerth radia trocha inak, čo sa prechodu na BARF týka... ale mne sa pozdával návod od Novosadovej a trocha som ho skombinovala s ostatnými dvomi :lol:

Kŕmnu dávku od zajtra zvýšim na 4% :smile: uvidíme, čo to spraví

Inak som dosť paf z toho, koľko mám dávať kostí/mäsa. Každý zdroj uvádza inak :ua: Ale ak som dobre pochopila aj z kníh aj z diskusií, kosti sú dôležité hlavne kvôli vápniku (ak neberiem do úvahy zábavu psa, čistenie zubov a pod) a pes sa nemôže vápnikom predávkovať: všetok nadbytočný vylúči. Preto aby som mala istotu, že má dosť vápnika, budem dávať kostí radšej viac. Je tak?
Aký pomer dávate?
Zdá sa, že najlepšie bude dávať tak 20-30% zele/ovo, 20-30% mäsa a kostí okolo polovice, tak? zároveň potom podľa :kak: kosti buď pridať alebo ubrať? Kosti zapekajú, tak?

ĎAKUJEM za rady :ahoj:
majjuna25
Hafan
 
Príspevky: 974
Bydlisko: Bratislava

Re: Čo je to BARF - kŕmenie surovou stravou

Poslaťod lucik » Pon 11.06.2012 7:12

vápnikom sa síce predávkovať nedá, ale práveže nadbytok vápnika spôsobí opačnú reakciu - odvápňovanie.. takže ten pomer Ca:P je preto dôležitý, lebo samotný vápnik bez fosforu organizmus nezúžitkuje, ale potom spôsobuje kadejaké nežiadúce problémy, keď sa začne usádzať tam, kde by nemal, alebo teda spôsobí to odvápnenie..
A million words would not bring you back. I know because I´ve tried.
Neither would a million tears. I know because I´ve cried.
I miss you, my black angel Gipsy!
lucik
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5960
Bydlisko: Piešťany

PredchádzajúciĎalší

Späť na Surová strava