[D] Buď ja alebo pes

Sem píšte o filmoch a literatúre venovanej psom.
Pravidlá fóra
Tieto fóra slúžia na diskusiu o filmoch a literatúre, v žiadnom prípade tu neuverejňujte linky na nelegálny download týchto diel ani neveďte diskusiu smerom k získaniu týchto diel nelegálnymi cestami.

Skratky pri názve témy:
[F] film; seriál
[D] filmový dokument; výchovná, výcviková alebo náučná relácia
[K] výchovná, výcviková alebo náučná kniha
[E] encyklopédia, atlas
[B] beletria
[C] časopis; článok
[T] televízia
[W] www stránky

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod BarboraA » Pon 23.01.2012 14:01

Mne osobne sa tento serial paci z viacerych dovodov, okrajovo je to aj fakt, ze tato zena sa vie prezentovat dobre, zrozumitelne, zvlada komunikaciu s ludmi aj psami aj s kamerou, co z nej samozrejme "psieho guru nerobi" ale, aspon sa ako GURU netvari a nestylizuje sa do tejto polohy.
Netvrdi a nikdy netvrdila ze niet psa, ktoreho by nezvladla, nemelie nezrozumitelne o energiach a nenakope potom psa do slabin a podobne.
Serial je vyborny v tom, ze ukazuje ludi uplne groteskne, majitelia tych psov su povacsine ludia, ktori absolutne nemaju o psoch sajnu a robia neskutocne hluposti. Inak neviem aku zmluvu ti ludia podpisuju, ja na ich mieste by som nebola schopna pozerat v telke moje vlastne pocinanie keby vyzeralo tak, ako ich pocinanie, tak sa aj divim ze im to nevadi ked sa na nich bavia cele narody :smile: .
To co si tu cenim je, ze tato zena nenabada totalnych laikov k sile, k tomu, aby psa trestali, aby sa pred psom hrali na nejaku drsnu autoritu! Povedat laikovi o nejakom drastickejsom "chvate" typu pacifikovanie psa povalenim na zem v extremnej situacii a uz ho tu mate ako sa vonku vala po steniatku labradora ktore nepribehlo na prve zavolanie.
Precitala som si tu mnohe temy a nekomentovala (Desensky, C. Milan a podobne) a bavi ma, ako sa tu vyskytuju ludia, ktori maju nejaky vzor ako modlu a absolutne priam fanaticky utocia na vsetkych cvicitelov, ktori maju iny styl. Ale to je uz trochaj OT.
Podla mna je dobre ze tato zena berie zbrane z ruk hlupakov a to tym, ze ich uci komunikovat so psami po dobrom. Stretavam sa cely zivot s tym, ze ludia trestaju zvierata tvrdo za vlastnu hlupost (pohybovala som sa dlhe roky u koni, mam trenerak, ucila som jazdectvo, jazdila som a niekedy mi z tychto ludi bolo na grc, kon poziadavke nerozumie ale nevadi, zderu ho ako nepricetni, spravia z neho trosku, dnes a denne....) a cenim si preto kazdu snahu smerovanu voci pozitivnemu dialogu so zvieratom.
Urcite existuju vacsi odbornici ako je Viktoria, ale je dobra v tom, ze dava ludom tolko, kolko su schopni pojat a berie im z ruk nebezpecne zbrane a nahradza ich piskotami (radsej pamlsok ako vymlatit psa v hlupej viere budovania "dominancie"). Dominancia sa vytlct neda, na nu clovek musi mat rozum a to ti ludia v jej serialoch asi moc nemaju....
Tot moj nazor, nist viac ...
"Men have forgotten this truth," said the fox. "But you must not forget it. You become responsible, forever, for what you have tamed."
LITTLE PRINCE by A. de Saint - Exupery
BarboraA
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 245
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod Adel » Sob 10.03.2012 23:54

Prednedavnom to zacali davat rano na spektrume, takze poobede vzdy spatne pozeram :smile: . Zatial sa mi Victoriin pristup velmi paci , teda to pozitivne a nenasilne motivovanie. Je az obdivuhodne ako rychlo sa ti psici prevychovavaju s takym pristupom. :yes: A co sa mi este paci, ze sa s tymi ludmi ne*ere, ale povie im rovno v com je ich chyba, co robia zle a co preto treba robit :jop:
Psa nikdy nevlastníme natoľko, ako on nás.
Gene Hill
Adel
Junior
 
Príspevky: 404
Bydlisko: Nitra

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod AndreaT » Pon 19.03.2012 14:08

Mne sa Buď ja alebo pes veľmi páči a rada to pozerám. Victoriin prístup je podľa mňa fajn. Ako k psom , tak k ich majiteľom.
Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.
Bradáč je láska na celý život!
In my heart and in my home Schnauzers rule!
AndreaT
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1427
Bydlisko: Bratislava

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod mayamibee » Pia 20.04.2012 8:03

ja mám radšej viktoriu, pretože si myslím, že pre laikov (a vacsina majitelov psov sú laici - nebudeme si klamat) je to vhodnejší sposob ako zvládnut psa ako to čo učí Cesar. druhá vec je to, že pozitívna motivacía aj ked v podobe piskot je lepšia ako psa nasilne nutit do toho co nechce, Viktoria uci prostredníctvom pozitívnych pocitov zvladat situacie postupne a zvyknut si na ne, Cesar ich donuti zvyknut si na ne zvyknut. Neviem ale u nas by to neslo, mala som nezvladnutelneho psa, ktorý bol OK pokial sa k nemu pristupovalo pekne ale ako náhle chcel od neho niekto niečo čo nechcel alebo ho chceli nútit tak vrčal a útočil a keby som pokračovala v nútení podla cesara tak sa pes celý triasol od zlosti a neviem či je práve to cesta...myslím si že dominancia je o strachu psa z človeka, nie o respekte, ak ma pes rešpektuje tak je to pretože chce a má motiváciu, to je jedno akú (aj pamlsky sú dobrá motivácia), ved predsa aj dieta ked vychovavate tak ak ho učíte, že sa vás musí bát tak to nie je asi o dobrom vztahu a ak ho motivujete k lepším výkonom či správaniu odmenou tak to ide hladšie
keby sa mna niekto snažil do niečoho nutit a vynutit si dominanciu asi by mu to neprešlo a myslím si, že aj psy su rozne osobnosti, mam psa, ktorý ma rešpektuje aj bez výcviku, privolávačku som ho neučila a vie ju, lebo proste chce, je na mna naviazaný a poslúcha bez výcviku, vždy a všade a mám tiež fenku, ktorá ma má "naháku" a poslúcha len za piškotu a pokial som na nu skusala niečo "silnejšie" tak sa ma bála, lahla si na chrbát (poloha vzdávam sa) a výcvik skončil...takže si myslím, že viktoria je lepší psycholog pretože aj pes je živý tvor s vlastnými pocitmi
každému prajem nech sa mu darí pri výcviku svojho psa či je to takým alebo onakým sposobom :ahoj:
mayamibee
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 47
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod Domivec » Štv 10.05.2012 15:59

Ano, je to úžasný seriál :jop: Mám ho veľmi rada :yes:
Domivec
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 395

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod Zenei » Str 16.05.2012 10:03

Áno, súhlasím s BarboraA. A ja až žasnem koľko ľudí nemá absolútne poňatia o komunikácii so psom. Najhoršie je, že im je to aj ťažké niekedy vysvetliť. Ak je pre nich pes to isté ako malé dieťa, tak ja môžem presviedčať o tom, že nie je a že ten prístup ku psovi musí byť v mnohých veciach odlišný akokoľvek dlho, ale jednoducho v ich očiach zostane ich pes stále len to malé dieťa. Chápete čo myslím. A podobných seriálov viem že je viac, sama som videla už aj s nejakým chlapíkom pár dielov, ale tým, že ja pozerám najmä Spektrum, tak väčšinou sa dostanem len k tomuto seriálu. Verím, že snáď dosť ľudí vďaka nemu aspoň trochu zmenilo svoje správanie ku psom.

No a nemám preto veľmi s čím porovnávať, ale mne osobne Viktóriin štýl veľmi vyhovuje. A viem že sú aj iné metódy, sama som sa s takými stretla, a to aj u skúseného výcvikára. Nepokladám sa ale za dostatočného odborníka a už vôbec nemám dosť skúseností na to, aby som takéto metódy odsudzovala. A v prvom rade to závisí na nás, čo nám vyhovuje, ďalej na našom psovi, čo na neho platí, pretože každý pes je iný, no a v neposlednom rade záleží na kombinácii konkrétneho majiteľa s konkrétnym psom, akési zladenie. Napríklad papillon je nesmierne inteligentné a vnímavé plemeno, ale žiadne ani len trochu hrubé zaobchádzanie naň neplatí, a teda metóda pozitívnej motivácie je to najideálnejšie, najrýchlejšie a najefektívnejšie riešenie. Viktória tak psy cvičí, jednoducho a zrozumiteľne presne ako tu už bolo myslím spomenuté a to sa mne osobne veľmi páči. Ale ja by som povedala, že je to len taká malá pomôcka, každý by mal v prvom rade prispôsobiť výcvik sebe a svojmu psíkovi. Som presvedčená o tom, že ku psom treba pristupovať individuálne a neexistuje jediný správny a osvedčený postup. Určite by som napríklad k mnohým psom nemohla pristupovať tak, ako trebárs ku svojej malej, lebo by to ani zďaleka nemuselo mať rovnaký efekt.
Zenei
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 378
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod miša.a.blesk » Sob 23.06.2012 12:16

Je to dobrý seriál mám stiahnuté všetky časti! Mám doma kríženca čivavy a on sa správa ako jazvečík z jedného dielu tak si túto časť pozerám častejšie ako ostatné dobré sú aj o nemeckých dogách a o veľkom bradáčovi.
Psy sú láska na celý život...
miša.a.blesk
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 127
Bydlisko: na konci sveta

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod MontyTheDog » Sob 30.06.2012 10:08

Nemáte niekto stránku, kde je niekoľko dielov? ja mám len toto, už všetko pozreté, chcem vidieť aj iné časti - http://www.vimevic.cz/zajmy/pes.html
coming soon...
MontyTheDog
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 836
Bydlisko: Trenčín

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod Cathie » Uto 03.07.2012 6:29

Ja som zatial vsetko pozerala na youtube, zacala som sice tusim druhou seriou, ale nejak extra mi to nevadi, kedze sa mi to nechce stahovat.. :smile:
Inak som celkom prekvapena, serial sa mi paci a Victoria mi pride ako clovek, ktory vie, co robi. Daju sa tomu z pohladu vychovy a vycviku vycitat niektore veci, nakolko nenauci ludi pracovat so psom ako takym - iba ako sa spravat v problemovych situaciach. No na druhej strane je to sposobene tym, ze sa snazi o co najvacsiu jednoduchost - keby to chcela ponat vseobecnejsie, ludia by jej aj tak nerozumeli. Vysvetlit niektore veci, aby ludia psom fakt rozumeli, by jej trvalo mesiace.. tak im dava upravene rady, ktore zaberu takmer okamzite, aby mohli spokojne zit so svojimi psikmi. Radsej nech vedia zopakovat jej jednoduchy postup, nez aby zlozitejsi vobec nevedeli pouzit..

Velmi VELMI je mi sympaticke najma to, ze sa snazi pouzivat sposoby, ktore co najmenej prinasaju konfrontaciu so psom alebo nejake "presadenie" sa majitela. Vymysla sposoby, ktore pokial mozno nezahrnaju neprijemne korekcie, iba psom vysvetluju. Tym padom je to fakt lahko pouzitelne pre ludi, pretoze aj ked to spravia zle, az taky velky problem to nie je.. co je super :jop: Narozdiel napriklad od Cesara, ktoreho techniky su skor pre ludi, ktori si trufaju a rozumeju im, nie pre laikov..
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod hruska » Uto 03.07.2012 8:28

Neviem sa vyjadrit k metodam, vela casti som nevidela. Ale. Teraz si kukam nejake casti a neviem ci sa smiat alebo plakat
:pac: "nechcela som, aby mala dieta, tak som jej kupila psa". A pes je za dieta a terorizuje vsetko okolo. Alebo yorkac c je na stole vidlickou, lebo inak sa nenazere. A nepusti manzela do postele a ked si ludia chcu plnit manzelske povinnosti, pes musi mimo dom. Ziram.
hruska
Multišampión
 
Príspevky: 7379

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod Cathie » Uto 03.07.2012 18:04

Hruska preeeesne tieto casti som vcera videla = :pac: Preto ocenujem to, ze sice vysvetli take veci ako "pes nie je dieta", ale na druhej strane sa nesnazi, aby ludia pochopili cele psie zmyslanie, lebo tito ludia by to proste nepochopili a asi ani nechcu pochopit.. :ach:

Preto som pisala o tom prisposobeni metod pre ludi.
Napr pri tom yorkshirakovi - mna ako prve napadlo, ze by ho mala manzelka vykazat z gauca, ked si ho strazi. A zradlo by som mu proste dala 2x denne a bud zozerie alebo bude hladny.
Ale podla mna to Victoria spravila viac s ohladom na tych ludi - videla, ze ta zena psovi rozkazat nevie nic, tak vymyslela na ten gauc iny sposob a vymyslela aj taky sposob, ako psa dostat k jedeniu zo zeme pozitivnym sposobom. Lebo ten negativny by pravdepodobne zena nezvladla pouzit.

Ale totalne ma zabilo, ked prisla po 2 tyzdnoch a oni mali male steniatko doma... :haha: :haha:

EDIT: Pripadne ma este totalne dostalo vencenie 2 krizencov labrador x doga tym, ze ich vypustili na pole ohradene elektrickym dratom a traja si vysielackami hlasili polohu psov, jeden strazil branu na pole.. z toho som fakt nemohla :aaa:
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod hruska » Uto 03.07.2012 19:00

zjavne sme kukali rovnake casti :heh: Co sa tyka tych dvoch ciernych mixov, toto bolo brutal, nestacila som sa cudovat a povedala som si, ze akeho super psa ja doma mam :heh: . Vysielacky? WTF? A jak ho kopla ta elektrika :aaa: Chalana mi bolo uplne luto, nechcela by som zit v tej psycho rodine. A tie vecere :aaa:
Tiez ma dostala cast s BSO terorizujucim celu rodinu a ten chlap to proste neriesil. Ved co ze pes nepusti decko hore schodmi :pac:
V tomto mas pravdu, ona si je vedoma, ze tym ludom bude zbytocne vysvetlovat milion veci, tak to vezme skratkou - ale z toho co som videla celkom ucinnou. Millan na to ide cez respekt (mozme polemizovat, podla niektoych je to strach, ale ja nie celkom suhlasim), len to sa moze skor obratit proti cloveku nevediacemu co presne kedy a ako robit. Uplnemu laikovi by som urcite skor odporucila kuknut Stillwellku.
Urcite si toho pozriem viac, ak teda na nete viac casti najdem.
hruska
Multišampión
 
Príspevky: 7379

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod MontyTheDog » Uto 03.07.2012 19:12

vám doporučujem si pozrieť toho buldoga....ak si dobre pamätám, chlap mu dával mlieko, tam rozbil hádam 12 vajec, dal tam syr, maslo, tvaroh a potom ako zákusok banánový jogurt, syr a akúsi sladkosť
pes dokonca nechcel ani von chodiť, tak ho radšej nechal čúrať a :kak: po dome
ale to jeho stravovanie ma teda dostalo :pac:
coming soon...
MontyTheDog
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 836
Bydlisko: Trenčín

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod Cathie » Str 04.07.2012 16:30

Buldoga som videla tiez, hotove prasiatko - co sa tyka stravovania.. a prasa - co sa tyka neustaleho sexovania s nohami :haha: :angel:

hruska píše:Millan na to ide cez respekt (mozme polemizovat, podla niektoych je to strach, ale ja nie celkom suhlasim), len to sa moze skor obratit proti cloveku nevediacemu co presne kedy a ako robit. Uplnemu laikovi by som urcite skor odporucila kuknut Stillwellku.

Preeeesne si to vystihla :jop:
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: [D] Buď ja alebo pes

Poslaťod AndreaT » Pon 23.07.2012 12:20

miša.a.blesk píše:dobré sú aj o nemeckých dogách a o veľkom bradáčovi.


Ľudkovia mohli by ste mi niekto poslať link na toho veľkého bradáča? Tento diel som nevidela a rada by som si ho pozrela, len ho nemôžem nikde nájsť. Ďakujem.
Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.
Bradáč je láska na celý život!
In my heart and in my home Schnauzers rule!
AndreaT
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1427
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúciĎalší

Späť na Filmy a Literatúra