Canisterapia

Sem píšte všetko ostatné ohľadne aktivít.

Canisterapia

Poslaťod Dasty » Ned 04.11.2007 9:09

Co si myslte o Canisterapii? Ja som si vcera o nej citala viac tak ma to zaujalo to liecenie tych postihnutych..... .... :smile: asi psiky su najlepsi liecitelia :heh: (nemyslim ze dam svojich psov na to :D :D)
--
Canis = lat. pes.

Terapia = (z gréc. therapeia - ošetrovanie, liečenie) činnosť zameraná na ozdravenie alebo aspoň zmiernenie ohorenia chorého organizmu, keďže každá choroba spôsobuje napätie v prostredí a vo vzťahoch okolo chorého, na odstránenie porušenej rovnováhy medzi organizmom a prostredím. Podľa prostriedkov, ktoré sa pri terapii používajú rozoznávame farmakoterapiu, chirurgickú terapiu, fyzioterapiu, spánkovú terapiu, ergoterapiu, psychoterapiu, socioterapiu...

Canisterapia je novou formou terapie, pri ktorej sa využíva pozitívne pôsobenie psa domáceho (Canis familiaris) na zdravie, čiže (podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie - WHO) na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka.

Uplatňuje sa hlavne ako pomocná psychoterapeutická metóda v situáciách, kde iné metódy nemožno použiť alebo nie sú účinné. Kladie dôraz na riešenie psychologických, citových a sociálno - integračných problémov. Pôsobenie na fyzické zdravie človeka je u canisterapie druhotné, ide skôr o motiváciu k rehabilitácii a povzbudenie imunity prostredníctvom psychiky.

Dá sa deliť na:

živelnú - klasické držanie psa v domácnosti ako spoločníka a priateľa.

Výsledky napríklad u:

Osamelý a osamotene žijúci ľudia - so psom sa necítia osamelo, v staraní sa o psa nachádzajú určitú životnú úlohu, ľahšie nadväzujú a udržiavajú priateľstvá. Zviera vzbudí v majiteľovi radosť do života, nedovolí mu zamýšľať sa nad starostami.

Deti, zvlášť deti problémové - pes sa stane nielen spoločníkom v ich hrách, ale s jeho pomocou sa aj naučia zodpovednosti a ohľaduplnosti. Zaháňa pocity osamelosti jedináčikov. Ochotne prijíma emocionálne potreby dieťaťa, hlavne telesný kontakt. U agresívneho dieťaťa sa zlepšuje postoj k okoliu. Hyperaktívne dieťa sa uvoľní a ukľudní.

Ľudia v stresujúcich podmienkach - môžu so psom ľahšie "vypnúť" a lepšie zvládajú každodenné stresy. Interakcia so zvieraťom - dotýkanie i rozprávanie sa, znižuje psychické a fyzické vnímanie stresu človeka.

Osoby s chorobami obehového systému a srdca, s nadmernou hmotnosťou, diabetici... - vynútený pohyb, nutnosť vychádzok so psom, telesnej aktivity.

Starí ľudia - sú psami povzbudzovaní v telesnej aj duševnej aktivite. Pomáhajú predchádzať pocitom osamelosti, pocitom nepotrebnosti a sociálnej izolácii, častých u týchto ľudí. Podporujú ich začlenenie do spoločnosti, uľahčujú nadväzovanie priateľstiev a komunikáciu s okolím. Podnecujú k hrám, aktivite, ale aj uvolneniu, relaxu.

Depresívne osoby - rovnako ako osamelým ľuďom pomôže získať späť pohodu a radosť zo života, nájsť životnú úlohu. Pes odvádza pozornosť od starostí, zjednodušuje sociálne kontakty.

riadenú - odborník na tento druh terapie buď zaobstará psa a do vzťahu medzi pacient - pes vstupuje, (aspoň istú dobu), alebo využíva vlastného vycvičeného psa pri návštevách chorých.


AAT (Animal-Assisted Therapy ) - psovod aj so psom sú dlhodobo začlenení do liečenia osoby, sú neoddeliteľnou súčasťou terapeutického procesu. Je zameraná len na jednu osobu, alebo viac osôb s tým istým problémom. Vedie ju zdravotnícky profesionál so špeciálnymi odbornými vedomosťami. Používa sa k posilneniu žiadúceho, alebo utlmeniu nežiadúceho chovania (napr. liečenie fóbií, alebo nácvik chôdze). Výsledky sú objektívne pozorovateľné a merateľné.

AAA (Animal-Assisted Activity) - prebieha v podobe návštev pacientov, pes sa venuje viacerým, rôznym osobám. Sú motivačným, výchovným, odpočinkovým a terapeutickým prostriedkom zameraným na zvýšenie kvality života pacienta. Výsledky sa dajú vyjadriť "len" ako radosť, šťastie, spokojnosť.
Výsledky napríklad u:

Pacienti s detskou mozgovou obrnou (DMO) - pes sa stáva nielen priateľom, ale aj motiváciou k pohybu a rehabilitácii. Je zdrojom nových podnetov, spestrením života. Odvádza pozornosť od vlastných problémov. Vychováva k zodpovednosti a k empatií.
Starí ľudia, domov dôchodcov - starší ľudia často trpia depresiami, pocitmi nepotrebnosti, straty motivácie ďalej žiť. Psy prebúdzajú v týchto osobách pozitívne emócie. Sú zmenou v zabehaných koľajach ich života. Umožňujú telesný kontakt. Zlepšuje sa vzájomná komunikácia obyvateľov domova dôchodcov, spoločná radosť uvoľňuje často napäté vzťahy. Pre niektorých je psík zdrojom relaxu, so psom sa maznajú a hladkajú ho. Pre iných zase aktivity: štvornohý terapeut aportuje, behá, nabáda k pohybu, spoločným hrám, prechádzke. Znižuje sa potreba vyžadovania pozornosti od ošetrovateľov. U ľudí trvale podráždených výrazne klesá miera agresivity voči okoliu.
Mentálne postihnutí - pes udržuje duševne zaostalého človeka v pozornosti dlhšie ako iné objekty, pozoruje a skúma ho. Udržuje ho v aktivite. Dotyky a hladenie uspokojujú potrebu po nežnosti, ktorá je u nich mnohokrát zvýšená. Je výchovným prostriedkom: ako sa správne chovať k zvieratám, neskôr k ľudom. Zvyšuje samostatnosť a zodpovednosť. Motivuje k rehabilitácii a rozvoju jemnej motoriky (hádzaním loptičky, hladkaním, napodobovaním činnosti psa...), podnecuje k naháňaniu a skákaniu pri hre a tým k rozvoju motorických schopností. Prispieva k zníženiu osamelosti a uzavretosti, podporuje spontánnosť prejavu. Zvyšuje neverbálne komunikačné schopnosti mentálne retardovanej osoby.
Autisti - do seba zahĺbeným autistickým deťom aj dospelým pomáha pes obracať ich pozornosť navonok. Vytrháva ich z ich vnútorného psychického sveta. Zmierňuje ich agresivitu voči okoliu. Zlepšuje sa spoločenské chovanie autistickej osoby.
Deti a dospelí v nemocnici - zvieratá v cudzom prostredí nemocnice predstavujú spojenie s vonkajším svetom. Zmäteným, rozrušeným a depresívnym osobám pomáhajú komunikovať. Sú rozptýlením v nemocničnej rutine, odvádzajú pozornosť od choroby, bolesti. Taktiež fungujú ako výchovný prostriedok.
Terapeutické psy nie sú vodiace psy a sprievodcovia uľahčujúce život nevidomým, nepočujúcim, epileptikom či ľudom odkázaným na vozíček. Terapeutický pes dokáže plniť základné povely ako sadni, zostaň, k nohe. Aportuje predmety. Pri dotykoch pacienta, často nie veľmi citlivých, ako aj prudkých pohyboch a náhlych výkrikoch zostáva pokojný a neprejavuje agresivitu. Mal by byt kľudný a vyrovnaný, bez akýchkoľvek zlých skúseností s ľuďmi (deťmi) aj psami, s ktorými bude neskôr pracovať v skupine. Musí byt ovládateľný a trpezlivý.

A to najdôležitejšie: terapeutický pes musí mat rád ľudí, rád sa s nimi zoznamovať a byť k nim priateľský. Ide tu skôr o povahu a výchovu ako o výcvik psa. Už od šteňaťa musí žiť so svojim pánom v domácnosti, v žiadnom prípade v koterci mimo domu, pretože musí mať k majiteľovi vytvorený pevný vzťah.

Terapeutický pes môže chodiť na návštevy jedine so svojím majiteľom (psovodom), nikdy s inou osobou, ktorá psa nepozná tak dôkladne a pes nereaguje adekvátne na jej povely. Súhra psa a človeka musí byť bezchybná.

Terapeutický pes musí mat bezpodmienečné veterinárne potvrdenie o svojom zdraví , platné očkovanie a odčervenie. Mal by byt vždy umytý, s ostrihanými pazúrmi a bez parazitov.

Pre psa je terapeutické sedenie psychicky náročné, preto musí mat možnosť následného odreagovania sa (dostatok hier, odpočinku, prechádzok). Nemal by pracovať dlhšie ako dvakrát do týždňa po jednej hodine. Musí mat zaručený pokoj pri spaní a kŕmení. Mal by žiť v priateľskom prostredí v harmonickej rodine s jasnými vzťahmi a mať jedného stáleho, dobre známeho pána.

Informácia prevzatá zo servera: http://www.referaty.sk

Kontakt na autora referátu: Autor
--
Zdroj: http://www.canisterapia.sk/ :hi:
Naposledy upravil Dasty dňa Ned 04.11.2007 9:18, celkovo upravené 2
Obrázok :)
Dasty
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 165
Bydlisko: V psej búde

Poslaťod Iwka » Ned 04.11.2007 9:12

ja by som asi meggy na canisterapiu nedala. nikdy nevies , co mozu niektori ti ludia spravit... :angel: ale inac pekny napad
Obrázok
Iwka
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1532
Bydlisko: Praha

Poslaťod Dasty » Ned 04.11.2007 9:17

no....ale zas musi ten pes vsetko vnimat normalne ked by ho postihnuty tahal za usi alebo co...to by som nasich hafanov asi tak nevycvicila :heh:
Obrázok :)
Dasty
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 165
Bydlisko: V psej búde

Poslaťod Iwka » Ned 04.11.2007 9:20

ved to, meggy by neublizila, ale je to hlavnemoj maznacik :heh:
Obrázok
Iwka
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1532
Bydlisko: Praha

Re: Canisterapia

Poslaťod lucik » Štv 13.03.2008 6:22

fotesky z utornajsej canisky na ZS v specialnej triede.. deti obkreslili Gipsy leziacu na papieri a potom vyfarbovali, odtlacali si ruky, aj Gipsynke pacenku - ako podpis.. to ucho nech vas nemyli, Gipsy ked lezala, ucho mala natiahnute :smile:
Obrázok
Obrázok
A million words would not bring you back. I know because I´ve tried.
Neither would a million tears. I know because I´ve cried.
I miss you, my black angel Gipsy!
lucik
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5960
Bydlisko: Piešťany

Re:

Poslaťod max » Štv 13.03.2008 11:27

Iwka píše:ja by som asi meggy na canisterapiu nedala. nikdy nevies , co mozu niektori ti ludia spravit... :angel: ale inac pekny napad


Myslim, ze okolo canisterapie sa robi velky strasiak. Je jasne, ze clovek, ktory sa jej chce venovat musi mat psika kludasa a dobre zvladnuteho ale...
1. psovod je pritomny na terapii prave preto aby takymto veciam predchadzal. Jasne, ze nedopatrenim sa moze stat, ze psika niekto potiahne ale ak to dotycny robi naschval, vzdy je na psovodovi a taktiez na terapeutovi aby zakrocil a taketo spravanie zastavil.
2. Ti ludia :smile: su rozny a clovek, ktory sa chce canisterapii venovat by si mal dobre zvazit s kym chce pracovat, tak aby to bavilo aj jeho a aj jeho psika. V zahranici to vacsinou funguje tak, ze po zlozeni skusok a clenstve v nejakej organizacii chodi najprv dobrovolnik ku skusenemu psovodovi na "hospitacie" kde moze vidiet ako to funguje a vybrat si podla toho skupinu. Neskor mu skuseny "canisterapeut" pomaha rozbehnut vlastnu skupinu...
Skoda len, ze u nas to takto nefunguje...
„Priľnutie človeka ku zvieraťu je obdobou ľudskej potreby vyjadrenej pocitmi lásky a priateľstva v najčistejšom a v najušľachtilejšom zmysle slova.“ Konrad Lorenz
max
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 720

Re: Canisterapia

Poslaťod Babula » Štv 13.03.2008 13:08

podla mna je to krasne ako sa ludia otvoria a su stastnejsi ked su s nimi psy..
poznam to z vlastnej skusenosti.. ja takto sice nechodim so psom k cudzim ale
je fakt ze ked som doniesla kokrika domov tak moja mamka uz bola starsia a
strasne dlho zila uz sama ... odvtedy jej kokrik robi spolocnost vsade, spolu
okopavaju v zahrade a ked mamka je smutnejsia tak on to hned vyciti a vzdy
sa prituli ...
verim ze tim ludom je pes obrovska pomoc a opora v zivote :jop:
Babula
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 425
Bydlisko: Tomášov

Preco chcete robit CT?

Poslaťod max » Pia 20.06.2008 8:13

Zaujima ma preco ti co sa chcu venovat canisterapii ju chcu robit?
Co od canisterapie ocakavate? Aku mate o nej predstavu?
Naposledy upravil max dňa Pia 20.06.2008 8:33, celkovo upravené 1
„Priľnutie človeka ku zvieraťu je obdobou ľudskej potreby vyjadrenej pocitmi lásky a priateľstva v najčistejšom a v najušľachtilejšom zmysle slova.“ Konrad Lorenz
max
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 720

Re: Preco chcete robit CT?

Poslaťod Van » Pia 20.06.2008 8:23

U mna bol prvy dovod ten, ze som si aspon touto cestou chcela splnit neuskutocneny sen o medicine. Druhy bol ten, ze ked nase havko pomohlo a pomaha v rodine, moze aj cudzim...ak na to ma a myslim, ze najma deti a velmi stary ludia su jeho "krvna skupina", je voci nim velmi vnimavy a ochotny robit veci, ktore ho "normalne" velmi nebavia...napr. polohovanie.
Bohuzial, nam to minuly rok chvilu po skuskach prekazil skaredy utok psa, takze som nechcela chlpaca zatazovat psychicky aj s CT...ale uz je dobre, tak snad sa to v buducnosti podari :)
Van
Hafan
 
Príspevky: 920
Bydlisko: ZM / PP / HE

Re: Preco chcete robit CT?

Poslaťod max » Pia 20.06.2008 8:27

Myslis, ze je o nej dostatok informacii? Hlavne co sa tyka metodiky prace s tou ktorou skupinou...Ako postupovat, co je mozne vyuzit?
„Priľnutie človeka ku zvieraťu je obdobou ľudskej potreby vyjadrenej pocitmi lásky a priateľstva v najčistejšom a v najušľachtilejšom zmysle slova.“ Konrad Lorenz
max
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 720

Re: Preco chcete robit CT?

Poslaťod Van » Pia 20.06.2008 8:46

Na Slovensku urcite nie...ale ak ma clovek kontakty napr. v cechach, alebo par dobrych aj tu na slovensku, da sa dostat k potrebnym informaciam...inak je to dost narocne.
Van
Hafan
 
Príspevky: 920
Bydlisko: ZM / PP / HE

Re: Preco chcete robit CT?

Poslaťod Fraga » Pia 20.06.2008 8:49

Max chcela som študovať sociánu prácu. Nevyšlo to, tak aspon takto sa dostať k ludom a ak sa dá im takouto formou pomôcť kedze ma psy bavia, tak nevidím dôvod to neskúsiť. Viem že tieto zvieratá vedia pomáhať, a vidím aku povahu ma krpec, ako sa teší z detí na výstave, tak isto mu nerobia problém starí ludia, ktorých je inak ak ste si všimli na výstave dost. Osobne mam skúsenosť, že starší ludia by radi mali psíka malého vzrastu, aby na neho stačili svojimi silami a aby mali aj niekoho o koho sa môžu starať. Niekoľko krát ma práve na výstave oslovili títo ľudia ohladom šteniatok. Videla som ako sa k nim Lesan choval a tak ako napísala Van prečo teda neskúsiť a neisť nech urobí radosť aj chorým deťom, alebo starým ľuďom, ktorí si z nejakého dôvodu nemôžu psíka dovoliť, napr. domov dôchodcov. Ale chcieť je jedna vec a robiť je vec druhá. Najskôr treba urobiť skúšky. Ak ich zvládneme a psíkovi sa to bude pačiť, nebude ho to nejak deptať, alebo neviem, tak budem rada, ak takýmto ľuďom Lesanova prítomnosť pomôže, alebo ich aspoň rozveselí. :no:
Jediný psík, ktorý má o sebe ešte vyššiu mienku, než jeho pyšný majiteľ, je jazvečíček ;o)
Obrázok
Keď ti život ponúka citrón, vypýtaj si tiež soľ a tequillu...
Fraga
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4437
Bydlisko: BA

Re: Preco chcete robit CT?

Poslaťod Van » Pia 20.06.2008 9:47

Inak...mozno by bolo dobre, keby sa povedalo, ze nie je caniska ako caniska...lahku formu (zivelnu) zvladne vacsina psikov, tazsiu (riadenu) uz len poniektori, ktori na to maju naozaj povahu.

Ja by som aj vzhladom na svoje vytazenie chcela zacat s tou lahsou formou...aj ked..clovek nikdy nevie, co prinesie buducnost...mam kamaratku s tazko postihnutym dietatkom a prve zoznamenie uz prebehlo, na moje prekvapenie velmi dobre, malicka je vsak este velmi malicka, tak to musi chvilu pockat...no v takychto pripadoch treba uzko spolupracovat s lekarom, aby sa pacientovi nechtiac neublizilo.

Max...ja spravu ti odpisem neskor...dnes nejak nestiham...toto je len take sekundove odreagovanie sa :ahoj:
Van
Hafan
 
Príspevky: 920
Bydlisko: ZM / PP / HE

Re: Preco chcete robit CT?

Poslaťod max » Pia 20.06.2008 10:00

Ano tych foriem je vela - Animal assisted activities, animal assisted therapy, animal assisted education, novinkou je poradenstvo za pritomnosti psa (animal assisted consulting) a tiez vyuzitie psa v krizovych situaciach (napr. rozne nestasia a katastrofy).
Ja pevne verim, ze raz sa u nas canisterapia rozvinie do tej miery, ze bude respektovana odbornikmi a bude sa vyuzivat ako rovnocenna terapueticka metoda.
„Priľnutie človeka ku zvieraťu je obdobou ľudskej potreby vyjadrenej pocitmi lásky a priateľstva v najčistejšom a v najušľachtilejšom zmysle slova.“ Konrad Lorenz
max
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 720

Re: Preco chcete robit CT?

Poslaťod Fraga » Pia 20.06.2008 13:18

:jop:
Jediný psík, ktorý má o sebe ešte vyššiu mienku, než jeho pyšný majiteľ, je jazvečíček ;o)
Obrázok
Keď ti život ponúka citrón, vypýtaj si tiež soľ a tequillu...
Fraga
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4437
Bydlisko: BA

Ďalší

Späť na Iné Športy