Československý vlčiak (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Československý vlčiak (FCI)

Poslaťod simm » Sob 18.08.2007 16:47

Česko - slovenský vlčiak

História

Pod vedením Ing. Karla Hartla bol v roku 1955 vypracovaný projekt na získanie služobného plemena spĺňajúceho mimoriadne požiadavky kladené na psa službu v pohraničnej stráži ČSSR. Krížením karpatského vlka a nemeckého ovčiaka mali vzniknúť odolné, vytrvalé a ostražité jedince strážiace západné hranice ČSSR.

Náčelník služobnej kynológie pohraničnej stráže Karel Hartl vypracoval projekt na získanie krížencov vlka so psom. Projekt zahŕňal okrem preskúmania otázok medzidruhového kríženia v rámci biológie, dedičnosti a biometrie tiež problematiku fyziologických rozdielov medzi psami, vlkmi a ich krížencami. V rámci projektu sa tiež skúmali otázky vytvárania podmienených reflexov, endogénna aktivita, sociálne chovanie a pod.

S realizáciou projektu sa začalo v roku 1957 a podieľali sa na ňom viaceré chovateľské stanice (ďalej len CHS):

* CHS Libějovice, CHS Grabštejn a CHS Malacky: sledovali biologické otázky (ruja, párenie, brezivosť, početnosť vrhov, výchova a výcvik, endogénna aktivita psov, vlkov a ich krížencov v rôznych generáciách)
* CHS Volary: pozorovala sociálne chovanie krížencov a ich prejavy
* CHS Karlove Vary: sledovala vplyv výchovy na krížence umiestnené samostatne alebo spoločne so šteňatami nemeckého ovčiaka a vyhodnocovala rozdiely v ich chovaní
* CHS Cheb: skúmala rozdiely v proporciách krížencov a nemeckých ovčiakov
* CHS Bratislavskej brigády (Šamorín, neskôr Malacky): sledovala rozdiely medzi krížencami F1, F2 a ďalších generácií (písmenom F sa označovali jednotlivé generácie spätného kríženia na nemeckého ovčiaka, čiže na jedince s nižším podielom vlčej krvi). Neskôr vyhodnocovala výsledky vzájomného párenia krížencov rôznych generácií.

Prvé krížence sa narodili v CHS Libějovice zo spojenia vlčice Brity a nemeckého ovčiaka Cézara z Březového háje. Narodilo sa päť šteniat (1 pes a 4 suky), z ktorých sa v ďalšej plemenitbe uplatnila suka F1 Bety a suka F1 Berta. Berta odchovala v CHS Šamorín niekoľko generácií krížencov druhej filiálnej generácie. Z Bertiných šteniat sa v ďalšom chove uplatnila suka Osa a psy Old a Odin, ktorí prispeli svojím genetickým materiálom aj medzi prvými civilnými chovateľmi. Z potomstva Bety bolo odchovaných niekoľko vrhov druhej až štvrtej filiálnej generácie a tiež prvé spojenia dvoch krížencov druhej filiálnej generácie. F3 potomkovia suky F2 Osa vytvorili početnú základňu tvorenú 66 psami a 40 sukami.

Druhá línia bola vytvorená z potomkov vlčice Berty a nemeckého ovčiaka Kurta z Václavky. Prvý vrh tvorilo šesť šteniat, ktoré sa narodili dňa 21. mája 1960. V ďalšej plemenitbe sa uplatnil pes Bikar.

Tretiu líniu tvoria kríženci vlka Arga so sukou nemeckého ovčiaka Asta z SNB, ktorí sa narodili v roku 1968 v CHS polície v Býchorech. K ďalšej plemenitbe boli použití pes Ink z SNB a jeho sestra Bara z PS v CHS Malacky.

Už prvé krížence boli podrobované výcviku a testované na schopnosť sociálnej väzby na človeka. Psy boli buď zaraďované do služby, alebo ich predávali civilným chovateľom. V 60. rokoch 20. storočia bol chov ČSV na Slovensku organizovaný iba v chovateľskej stanici PS v Malackách pod vedením majora Františka Rosíka. V roku 1968 došlo k zmene vo funkcii náčelníka kynológie PS a program chovu krížencov bol zastavený. Mjr. Rosík a členovia Bratislavskej brigády PS však vytvorili podmienky pre ďalší chov československého vlčiaka. V roku 1974 obohatil chov ďalší vlk Šarik, ktorého potomkovia sa uplatnili aj v civilnom chove.

V roku 1966 vznikol návrh budúceho štandardu plemena a Ing. Hartl sa pokúsil o jeho registráciu v civilnej plemennej knihe a založenie klubu. V tej dobe bolo pre založenie klubu potrebné zastrešiť ho v tzv. Národnom fronte a chov následne riadil Zväzarm (Zväz pre spoluprácu s armádou), ktorý odmietol registráciu krížencov. Ďalší pokus o založenie klubu v roku 1970 opäť zlyhal a klub vznikol až v roku 1981, kedy sa Český svaz chovatelů podujal zapísať československého vlčiaka do hlavnej plemennej knihy v Prahe. O rok neskôr bol československý vlčiak vtedajším Federálnym výborem chovatelských zväzov ČSSR uznaný za národné plemeno. FCI uznala československého vlčiaka v roku 1999.

Vzhľad a povaha

Československý vlčiak je veľký pes vzhľadom pripomínajúci vlka. Dosahuje výšku v kohútiku minimálne 65 cm (psy) /60 cm (suky), horná hranica nie je stanovená. Telo československého vlčiaka má byť obdĺžnikového rámca s pomerom 9:10 (výška:dĺžka).

Toto plemeno sa vyznačuje dlhými bedrovými aj hrudnými končatinami. Typické je žltosivé až strieborné sfarbenie so svetlou maskou. Srsť je hustá s rovnými chlpmi.

Československý vlčiak sa pohybuje klusom. Je to temperamentný a aktívny pes s mimoriadne vyvinutými zmyslami a orientáciou v teréne. Toto plemeno je veľmi naviazané na svoju rodinu či svorku. V dnešnej plemenitbe sa tak ako aj v minulosti kladie veľký dôraz na jeho cvičiteľnosť.
Po rozdeleni Ceskoslovenska, boli CsV ako plemeno uznane FCI ako Slovenske narodne plemeno
Obrázok
Naposledy upravil simm dňa Štv 30.08.2007 9:58, celkovo upravené 2
[img:bbee06979b]http://www.dogs.wz.sk/download/administrator.gif[/img:bbee06979b]
simm
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 105
Bydlisko: Leopoldov

Poslaťod Sirík » Str 29.08.2007 20:36

Ma tu niekto tohto psika? :smile: Ja tohto psika vídam len na výstavách :ua: ale lepsie ako keby mali skoncit ako dalmatince po filme 101 dalmatincov :plac:
Sirík
Junior
 
Príspevky: 298

Poslaťod Vikiki22 » Str 29.08.2007 20:57

No, ani aj som este nevidela ,,len tak´´ pobehovat toto plemeno, ale na vystavach ich je dost. Tak, tomu nechapem...moze to byt aj tym, ze je jeho vychova tazsia, podla mna...
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11057
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Poslaťod Silwuska » Štv 30.08.2007 8:14

JE to narocny psik na vychovu???
Lebo ja po takom velmi tuzim!!!
Ale nie som cvicitel profesional...takze tak :ua:
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Poslaťod Ulfheiðr » Štv 30.08.2007 8:17

nemusis byt profesional, astaci mat srdiecko a pochopit jeho spravanie, ktore te rochu dolisne od modelov a vzorcov bezneho psieho spravania. je dobre si nastudovat etologiu vlka.
Ale je to krasny pes a oplati sa doneho "investovat" (po vsetkych strankach).
:smile:
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Poslaťod Silwuska » Štv 30.08.2007 8:22

No to mam na mysli...ja som skor taky "prirodny typ" majitela psa...no neviem ako to presne opysat...nezniesla by som pri sebe psa ktory ma nalinkovanu povahu v genoch...preto ma fascinuju tieto psiky...je to skoro ako vlk...uzasne... :oo:
je o nich nejaka stranka???nemozem najst...
Ja by som tomu psikovi poskytla moooore lasky...lebo ja som strasny zavislak na psoch... :no:
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Poslaťod Ulfheiðr » Štv 30.08.2007 8:33

Vies co, je nejaka stranka, bo ja som ho uz na nete hladala a tusim ma to preplo dokonca na nejaky klud chovatelov (slovensky), alebo take nieco. Myslim. Ale jak sa tam dogooglis, to si uz nepamatam. :smile:
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852


Poslaťod Amaguk » Štv 30.08.2007 9:19

Podla chovatelov moze mat CSV niekdy sklony k plachosti pred clovekom - co je crta, ktoru zdedil po svojich vlcich predkoch. Preto sa aj stenata CSV odoberaju netypicky skoro - v 5 tyzdnoch. Spravna socializacia je u CsV mimoriadne dolezita, takze ked sa nieco zanedba alebo pochybi, tak je zarobene na problemy

Dobre stranky s mnozstvom inforamtivneho materialu su: http://www.cswolfdog.cz/content/category/1/13/2/ ; alebo http://www.wolfdog.org/
pozri si aj clanky a diskusiu na:
http://sotis.wolfdog.cz/index.php?optio ... &Itemid=30
Naposledy upravil Amaguk dňa Štv 30.08.2007 9:48, celkovo upravené 1
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Poslaťod Silwuska » Štv 30.08.2007 10:14

Boziiinku tak krasne psy...cekovala som tie stranky od Amaguk no a na jednej je strasnaaa nosa fotiek...uplne slintam nad tym :oo:
Podla mna ludi fascinuju hlavne tym ze sa najviac zo vsetkych podobaju vlkom, a vlcia krv v nich este stale koluje... :poklona: Obrázok
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Poslaťod Amaguk » Štv 30.08.2007 11:11

Zaujimy clanok vo forme Q and A je aj tu:
http://www.psi-kocky.cz/psi_plemena/pov ... i_dil.html
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Poslaťod Aris » Sob 01.09.2007 9:51

Moj bratranec ma CSV troch a uz sa mu stalo ze mu najstarsi pes usiel a vratil sa cely krvavy(nieco ulovil) :ua: Obrázok
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2681
Bydlisko: Kysuce

Poslaťod Ulfheiðr » Sob 01.09.2007 11:05

Pekne fotky, velmi :poklona:
no to ja ani nemusim mat CSV a tiez sa mi par krat pes vratil krvavy. radsej ho v neoplotenom uz nepustam :ua:
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Poslaťod Aris » Ned 02.09.2007 13:14

No hej myslim ze kazdy pes má v sebe lovecke pudy niektore viac ine menej. A mimochodom je velmi dolezite s CSV denne chodit a neprekrmovat ho(no to s kazdym psov) lebo poznam CSV aj Huskyho u ktorych pochybujem ze by presli 1 km nie to este spravili skusky na 40 a 100km.
Obrázok
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2681
Bydlisko: Kysuce

Poslaťod dasa » Pia 07.09.2007 19:52

straasne su pekne tieto psi a aj velmi mudre a poslusne
minuly rok som ich videla na vylete tiez boli tam na policajnom vycviku mal som aj fotky len sa mi pokazil pc a mňvymazali sa mi
:plac: :plac: :plac:
dasa
Okoloidúci
 
Príspevky: 13
Bydlisko: Bešeňov

Ďalší

Späť na Plemená psov FCI