Aljašský malamut / Alaskan Malamute (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Aljašský malamut / Alaskan Malamute (FCI)

Poslaťod fenka » Sob 18.08.2007 18:07

:smile: STAROSTLIVOSŤ O MALAMUTA :lol:

1.Kŕmenie
Chovateľ, od ktorého získate šteňa, vám určite poradí s vhodnou výživou aj s dávkami. Neskôr bude treba prejsť na inú stravu - urobte to voľne. Náhlou zmenou sa môžu dostaviť žalúdočné problémy. Zvyčajne kŕmime šteňa 3 x denne alebo volne. Malamuti sú úplne dospelí až po 18-tich mesiacoch veku. Ak je potrava podávaná voľne musí byť pod kontrolou. Sú jedinci, ktorí majú tendenciu zhltnúť všetko naraz, čo môže viesť k problémom s obezitou z prekŕmenia. Zo šteňacej potravy na dospelú sa prechádza obyčajne okolo 9-tich mesiacoch veku. Toto všetko je otázkou citu, skúsenosti a porady s veterinárom, či s chovateľom.

2. Ubytovanie
Malamuti sú najšťastnejší pokiaľ sú zaradení do rodinných aktivít. Najlepšie je, pokiaľ môžu vybehnúť a vrátiť sa „dverami pre psov“. Vonku by pes mal mať veľký oplotený výbeh. Plot by mal byť odolný a 2 metre vysoký. Malamuti by sa nemali volne pohybovať po okolí alebo po susedných záhradách. Pokiaľ sa rozhodnete pre koterec, mal by byť z kvalitného pletiva s rozmermi 2,5 m x.6,5 m a minimálne 2 m vysoký, pričom strop by mal byť pokrytý pletivom. Umiestnenie koterca by malo byť na tienistom mieste, avšak nie ďaleko od ľudí, v koterci by mal byť vyhradený priestor pre búdu, kde by naopak nemal byť pes rušený. Búda by mala byť pevná a solídna s odklápaciou rovnou strechou. Nie je potrebné ju zatepľovať, ale skôr ju treba chrániť pred nepriaznivým počasím a vystlať slamou. Pes potom strávi veľa času v búde alebo na jej streche, z ktorej má pekný výhľad.

3. Starostlivosť o srsť
Aljašský malamut zhadzuje podsadu dvakrát do roka a stratí ju všetku naraz. Táto veľmi intenzívna, „plznúca perióda" trvá asi tri týždne. Podsada vypadáva vo veľkých chumáčoch. Kartáčovanie a vysávanie podlahy je na dennom poriadku. Chovatelia v teplejších oblastiach zaznamenávajú trvalé nepozorovateľné pĺznutie po celý rok. Malamut je pomerne čistotné a nepáchnuce zviera. Má sklony sa umývať ako mačka. Aj keď je celý zablatený, očistí sa sám. Preto ich kúpeme minimálne, 1 x ročne alebo aj menej. Okrem obdobia pĺznutia nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť o srsť. U súk pĺznutie nadväzuje spravidla na háranie. Dá sa povedať, že fenka je najvypĺznutejšia v dobe faktického či teoretického pôrodu šteniat. Malamutov netrimujeme ani nestriháme. Občasné kartáčovanie je potrebné k odstráneniu odumretej srsti, inak srsť udržujeme len v čistote.

4. Cvičenie a výchova
Cvičenie malamuta je výzvou vašim schopnostiam. U tohto plemena je zvlášť dôležité začať s cvičením skoro. Určite pravidlá hry a uistite šteňa, že ste v prevahe. Napr. ak nechcete dospelého psa v posteli, nestrpte to ani u šteňaťa. Dôkazom vašej prevahy je to, že očakávate vždy splnenie vašej požiadavky. Ak zistí pes, že nie ste dôsledný, skôr či neskôr si navykne neposlúchať. Veci, ktoré sú roztomilé u šteňaťa, úplne ináč vyznejú u 40 kilového psa. Tento svorkovo orientovaný pes rád splní vaše požiadavky, ak ste tzv. super-alfa alebo alfa jedinec. Najvhodnejšie sú preto cviky poslušnosti, ale aj mimo cvičiska musí mať pes pocit, že je stále pod vašou kontrolou. Je dôležité nezabudnúť, že malamut je pes pracovný - potrebuje niečo robiť. Zatvoriť ho na dvore dať mu kosť a čakať, že bude šťastný, nie je najlepší nápad. Do dobrej kondície sa pes dostane cvičením, hraním a vybehaním napr. s bicyklom, alebo na túre. Tento pes je výborným spoločníkom na výlety do prírody, sám si totiž môže niesť potravu aj vodu.

5. Zdravotná starostlivosť a dedičné vady u Aljašského malamuta
„Snežný“ nos a slabá pigmentácia
Pod názvom snežný nos sa rozumie ružový až načervenalý pásik nosu medzi nosnými dierkami. Zvyčajne sa vyskytuje u severanov, avšak počas letných mesiacov môže zmiznúť. Na snežnom nose nie je nič chybného. U niektorých jedincov sa však objavuje zlá pigmentácia. Depigmentovanou oblasťou môže byť dokonca celá pokožka tváre (tzv. ružová pokožka), v niektorých prípadoch môže narušiť celkový vzhľad jedinca. Hlavným problémom je však nebezpečenstvo vzniku rakoviny kože vplyvom slnečného žiarenia na postihnuté oblasti. Tu sa doporučuje použitie vhodného krému so slnečným filtrom. Zakryť (nie však odstrániť) túto vadu je možné novšími metódami, pričom sa injekčnou striekačkou vtiahne pod kožu výťažok z bylín, ktoré spôsobia vrchné sfarbenie pokožky.

Červené škvrny
Červené škvrny vyzerajú ako odreniny kože. Tiež môžu mať podobu vypĺznutých škvŕn. Jedná sa väčšinou o chybu vo vývine. Malamut by mal striedať bohatú a chudobnú stravu.

Očné ochorenia
PRA
progresívna retinálna atrofia (sietnica oka sa zhoršuje, chradne a postupne hynie) a CPRA - centrálna PRA sa vyskytuje pri mnohých plemenách vrátane malamutov.

Hemeralopia
vlčia tma (znížená schopnosť vidieť za šera) je tiež spoločná u viacerých plemien. Tieto vady majú genetický základ. Preto je dôležitá redukcia týchto problémových vlôh v tejto chorobe, u jedincov s ktorými by sa počítalo v chove.

Dysplázia bedrových kĺbov (DBK)
Je to deformácia kĺbovej jamky bedier. Hlavica bedrovej kosti potom nezapadá dobre do jamky a časom spôsobuje deformáciu postihnutého kĺbového preparátu s prepukajúcimi obtiažami a bolesťami. Chovatelia obyčajne k chovu používajú jedincov, u ktorých bola zisťovaná náchylnosť k tejto chorobe (OFA - ortopedická základňa pre zvieratá potvrdzuje túto dispozíciu len u jedincov starších ako 2 r.). V KCHPSP sa k chovu môžu používať psy s DBK 0/0, 0/1, 1/0, 1/1 a fenky s DBK 0/0, 0/1, 1/0, 1/1, k chovu sa musí použiť vždy aspoň jeden jedinec s DBK 0/0.

Chondrodysplázia (CHD)
Je genetickou vadou línie M'loot. Označuje sa tiež nepresným termínom „dwarfism", zakrpatenosť. Ide o stav nedokonalého vývoja kostí. V roku 1970 bola táto choroba oficiálne uznaná AMCA a okamžite sa začala potláčať. Do konca roku bola stanovená metóda opakovaného testovania psov na túto chorobu. Sú rôzne zisťovacie metódy, vrátane krvných testov a röntgenu. Tento recesívny gén taktiež napáda krv v ktorej spôsobuje druh anémie -"chudokrvnosť„ . Röntgenové vyšetrenie sa robí spravidla medzi 3-12 tym dňom veku šteňaťa, kedy je väčšinou už dokázateľná. Väčšina chovateľov si na toto dozerá a tak sa príznaky tejto vady u nich nevyskytujú.

Obrázok Obrázok
fenka
Okoloidúci
 
Príspevky: 8
Bydlisko: holíč

vnutri alebo vonku ?

Poslaťod sopi20 » Ned 26.08.2007 8:40

Ja len taku otazku - mam seriozny zaujem o malamuta, toto plemeno si ma fakt ziskalo, mam ale jeden drobny problem, ktory ma od toho stale trosku odradza - byvam este stale s rodicmi a rodicia nemaju v zasade vyhrady voci akemukolvek psovi, jedina podmienka je, ze bude len na dvore, proste do domu nesmie chodit...... nerad by som ale aby sa malamut kvoli tomu trapil (keby to bola daka podobna rasa ako labradorsky retriver a podobne, ktore ked su len vonku, tak ich to moc netesi zrovna) - viete mi niekto povedat, ci to bude tak v poriadku, alebo sa mam radsej ohliadnut po dakom inom plemene ? :(
sopi20
Okoloidúci
 
Príspevky: 3

Poslaťod Ulfheiðr » Ned 26.08.2007 8:46

Ak ho budes mat vonku sameho, len jedneho, tak neodporucam. Su to psy, co si velice zakladaju na neustalom kontakte a svorke."
A nezabudaj na co boli a su malamuti vyuzivany. Na pracu, takze bude nestastny,a j ked mu neposkytnes zamestnanie a pohyb. Kazdy kto ma takehoto psa by prirodzene mal mat zaujem o sport s nim a to je hobby na plny uvazok, takze si poriadne rozmysli, ci mu das skutocne to do potrebuje. Lebo zas, na zaklade coho ta ocaril? Vyzor,naroky? Treba sa mu vela venovat, inak sa stane problemovy, ako kazdy pes. Tak prajem zdravy rozum pri rozhodovani sa :no:

p.s. edit: aha sory, som si zle precitala, o tych vyhradach k psom, sorry,: takze ak vonku, tak viac .. :smile:
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Poslaťod semy » Ned 26.08.2007 11:07

no to mas s kazdym psom, je naozaj dobre vediet na co toho psa chces ... sportovu kynologiu, sluzobnu kyn. len tak na prechadzky, budesh mat nanho vela casu ? si sportovo zalozeny ? :)

tie otazky ta pomaly privedu k plemenu, ktore ti bude vyhovovat ... len nie je dobre, ked ta ludia az prilis strasia

tak tiez prajem zdravy rozum pri rozhodovani :ha: a nech ma pejsek dobreho psovoda
Prajem pekne prezity zvysok dna. :P
semy
Nováčik
 
Príspevky: 45

Poslaťod Amaguk » Ned 26.08.2007 13:56

Cim ta malamut tak velmi zaujal?:smile:

ak len dvor, tak malamuta radsej nie a uz vobec nie na strazenie (ak uvazuju vasi o straznom psovi) - malamut pozrebuje kontakt s ludmi, alebo aspon inymi psami a nema v podstate ziadne strazne pudy.
Naposledy upravil Amaguk dňa Ned 26.08.2007 21:21, celkovo upravené 1
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Poslaťod Bendy » Ned 26.08.2007 20:44

Susedia nasich rodicov maju na dvore malamuta. Podla mna stastny nie je, hrozne zavyja v jednom kuse a ludia naokolo su z neho casto na nervy. Musi byt pre svoju silu a velkost na retazi, lebo stale uteka, je velmi agresivny na druhe psy, mozno len zo ziarlivosti, ze oni idu na prechadzku a on nie :no: . Ale to zavyjanie je hrozne v noci :ua: Inak vie pekne povalat kricky aj plot... A sranda je, ze mu hrozne chutia popadane slivky z nasej zahrady, tak mu obcas chodim hadzat :smile: Zozaciatku ho aj bravali na prechadzky, ale teraz uz vobec, dost je tam osamely. Ale podla mna taky obor strazi celkom dobre a ten jeho hlasisko pocut siroko daleko. Ludom nic nespravi. Malamutom sa treba aj vela venovat vycvikom, lebo inak z neho vyrastie pochaby nezvladnutelny pes, vid nasi susedia, ale to je asi ten horsi pripad, ked sa psovi clovek dost nevenuje.

Inak videla som, ze na strazenie, sport a hru je dobry beauceron, nestazuje si a neni az taky osamely :smile:
Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáky, potápať pod vodou ako ryby. Zostáva len jediné. Naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.
G. B. Shaw
Bendy
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 418
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod Ulfheiðr » Pon 27.08.2007 7:59

semy: nikoho nestrasim, hovorim pravdu. Ak malamutovy a kazdemu jemu podobnemu psovy nedas to co on najviac lubi, bude nestastny. ale to asi nikdy nepochopia ludia, ktory nikdy nevideli ako tieto psiky lubia pracovat, ako do toho daju cele svoje srdiecko. Malamuty su perfektny vytrvalci a zaprah prejde mnoho mnoho kilometrov a to s najvacsou radostou a ked si predstavim ze ten isty malamut ma byt ako spolcnik v zahrade s nejakym tym prebehnutim sa po poli, tak som smutna. To neber ako utok, ale mam pocit ze ludia toto moc nepoznaju. ak sa mylim, tak ma opravte.
Ja len nechcem aby bol dalsi nestastny malamut na zemeguli.
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Poslaťod sopi20 » Uto 28.08.2007 9:26

Úlfheidr píše:semy: nikoho nestrasim, hovorim pravdu. Ak malamutovy a kazdemu jemu podobnemu psovy nedas to co on najviac lubi, bude nestastny. ale to asi nikdy nepochopia ludia, ktory nikdy nevideli ako tieto psiky lubia pracovat, ako do toho daju cele svoje srdiecko. Malamuty su perfektny vytrvalci a zaprah prejde mnoho mnoho kilometrov a to s najvacsou radostou a ked si predstavim ze ten isty malamut ma byt ako spolcnik v zahrade s nejakym tym prebehnutim sa po poli, tak som smutna. To neber ako utok, ale mam pocit ze ludia toto moc nepoznaju. ak sa mylim, tak ma opravte.
Ja len nechcem aby bol dalsi nestastny malamut na zemeguli.


nic sa neboj, ani ja nemam zaujem o to aby bol dalsi nestastny malamut na svete, preto som sa na to pytal - je zial fakt, ze ako dieta bratislavy (resp. okolia) moc prilezitosti zapriahnut ho do sani mat nebudem, to je fakt. Ale o to ze by sa pes nudil zasa obavu nemam. Nemam v plane nechat ho hnit v oplotenej zahrade cely zivot - jednalo sa mi skorej o to, ci sa ten pes neobesi, pripadne ci neprekope celu zahradu durchom, ked par hodin bude mat byt na tej zahrade sam, a ci prezije to, ze proste do domu nebude moct vojst. O to sa mi jednalo hlavne. nechcem spravit unahlene rozhodnutie a potom to lutovat...
sopi20
Okoloidúci
 
Príspevky: 3

Poslaťod Dasty » Uto 28.08.2007 9:39

my sme si tiez chceli kupit malamuta ale zas u nas byva dost teplo a citala som o nom ze moze dostat sok z prehriatia a to som nechcela preto sme sa potom zacali obzaret za iným psom ako malamutom lebo sme nechceli aby psik len tak hned zacal trpiet....tak potom isiel na rad husky potom labrador potom nemecky ovciak....a vyhral ten :smile:
Obrázok :)
Dasty
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 165
Bydlisko: V psej búde

Poslaťod simm » Uto 28.08.2007 10:56

pekny psyk.. cim dalej tym viac ho vidim.. na uliciach a v domoch..
[img:bbee06979b]http://www.dogs.wz.sk/download/administrator.gif[/img:bbee06979b]
simm
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 105
Bydlisko: Leopoldov

Poslaťod Ulfheiðr » Uto 28.08.2007 13:17

Sopi: ahoj, ja tiez byvam v BA a psa zapriaham, sak tu je prilezitsti dost, to si urcite nieco najdes, ak sa budete chciet previezt na bicaku, ci bezkach.
ja vidim problem v tom, ze nebude moct do domu, ze napr po veceroch sa bude ctit odstrceny od diania svojej "svorky". nemozte mat dvoch? :hi:
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Poslaťod Vikiki22 » Uto 28.08.2007 21:16

Hola! Moji znami maju tiez malamuta a chodia s nim na vystavy, ale pravdu povediac, ho trosku prekrmuju.Co by nemali, lebo takto prichadza o vela na hodnoteni na vystavach.Ako teraz na DUODANUBE v BA...mohol by dostat znamku vyborny, ale kvoli brusku,co sa rozhodcovi nepacilo, dostal zn.velmi dobry.Takze tymto chcem upozornit na niektoych majitelov, ktori radi krmia svojich milacikov,aby na to davali pozor! :) Obrázok
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Poslaťod Bendy » Uto 28.08.2007 21:25

Ten malamut od nasich susedov byva v lete ked je velmi horuco v pivnici, lebo tiez raz dostal sok z prehriatia, ale zato v zime si vylihuje v snehu bez problemov :smile:
Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáky, potápať pod vodou ako ryby. Zostáva len jediné. Naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.
G. B. Shaw
Bendy
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 418
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod sopi20 » Uto 28.08.2007 22:11

Úlfheidr píše:Sopi: ahoj, ja tiez byvam v BA a psa zapriaham, sak tu je prilezitsti dost, to si urcite nieco najdes, ak sa budete chciet previezt na bicaku, ci bezkach.
ja vidim problem v tom, ze nebude moct do domu, ze napr po veceroch sa bude ctit odstrceny od diania svojej "svorky". nemozte mat dvoch? :hi:


nj, to je to coho som sa obaval... ze sa bude citit odstrceny..... obzvlast asi v zime sa toho obvama... v lete je clovek na terase az do noci.... ale co v zime, ze ano.... a dvoch asi ne, malamut je dost velky pes, uz takto mama trochu dvihla obocie, ze ci nechcem daco mensie (nie nechcem:P)... ale dvoch uz neviem ci by som zvladol aj ja.... predsa len, malamut je dost tvrdohlavy ked chce... a ked budu dvaja taky a rozhodnu sa ze preryluju cez den zahradu.... :D

co sa tyka toho prevezenia na bicaku to si viem velmi dobre predstavit.... kedy si s tym zacinal (od akeho veku malamuta) ? v zime nemam obavu, ked sa pojde na lyze pojde aj pes so mnou, neni problem ;) tam sa inac zabavi ;)

skorej ked bude v zime doma, toho sa obavam trochu....
sopi20
Okoloidúci
 
Príspevky: 3

Poslaťod Ulfheiðr » Štv 30.08.2007 7:38

Sopi: nemam malamuta, ale krizenca svahnuteho husky krvou. No ja som si ho vzala uz ako dvojrocneho, takze tak sme aj zacali. Ale zacinat by sa malo cca od jedneho roku, ked uz je ukonceny vyvoj kostry. Je to ale podla mna individuale, lebo pocula som rozpatie od 8 - 16 mesiacov, takze to asi zavisi od konkretneho jedinca. S tym ze malamut je tazsi mohutnejsi, takze aj ta kostra je viac namahana, takze asi radsej neskor. Ale s tymto by som sa obratila napr bud na konkretneho chovatela a veterinara, oni ti pomozu zvazit vsetky moznosti. S tym, ze skor ho mozes zvykat na postroj a ucit ho povely.

No a to s tym odstrcenim, to uz je na tebe. Mozno ked mas pochybnosti,ale chces nejake velke plemeno, ze by si mal pouvazovat o inom plemene, co lepsie znasa samotu. Vsak aj s inymi sa da sportovat,akurat ze budu mat ine naroky na cloveka. tak drzim palec vo vybere
:smile:
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Ďalší

Späť na Plemená psov FCI