Stráženie jedla

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Stráženie jedla

Poslaťod lowike » Uto 10.11.2009 10:27

Ahojte
mozno to nepatri uplne do tejto temy, ale aj my mame momentalne problem s Aresom a snazim sa zistit, cim to moze byt.

ked bol este krmeny granulami, jedlo nebolo nic zujimave, mal ich stale nasypane v miske a zjedol len, ked bol fakt hladny - bez problemov sme mu mohli vziat hocico z misky, ist k nemu, ked jedol, dokonca aj ked sme mu dali nejaku kost, mohli sme mu ju vziat
vyse pol roka ho krmime surovym a jest mu davam ja (a mozem mu spravit cokolvek), ale priatel, ked mu skusi ist do misky, Ares zacne vrcat ...zo zaciatku to nebolo tak zle, ale zhorsuje sa to - uz sa k nemu pocas jedenia nemoze ani priblizit, inak vrci ako divy (pricom vzdy sa chodieval jemu podakovat za veceru, bral ho ako vodcu svorky)
no a pred 2 tyzdnami sme boli na rtg. an displaziu a odkedy sa prebral z narkozy, je nejaky iny - ako keby mu prepinalo - raz je k priatelovi ako med, pride sa hrat a liskat, inokedy zacne vrcat a je vidno, ze sa ho boji, ale pri tom vrkote dokaze sadnut, podat labku - proste posluchne, ale ako keby mal potrebu mu ukazat svoju dominanciu ...no a o minutku je zase ako med
netusim, cim to moze byt, ale je to zo dna na den horsie (neviem, ci mu nemohli tie davky ziarenia nieco aktivovat v mozgu, alebo ci to nemozu byt vedlajsie efekty tych liekov na narkozu, alebo ci by to bolo tym masom, ale takto to dalej ist nemoze ....)
prosim poradte, ak viete alebo tusite
dakujem
lowike
Nováčik
 
Príspevky: 37
Bydlisko: Tlmače

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod Dany_Five » Uto 10.11.2009 10:56

Pol roka si mu davala jest iba ty. Kedze si zaobstaravala potravu pre psa iba ty, a takuto dobu iba ty, automaticky ta pes povisil na vodcu svorky. Tvoj priatel podla spravania psa je vo svorke az niekde "pod nim", tym padom sa "nesmie opovazit" ku psovi priblizit, kym sa on nenakrmi - toto si mysli pes, je to typicke spravanie v hierarchii vo svorke.

Problem mozes vyriesit tak, ze budete postupne psovi davat potravu spolu. Pocas krmenia nech priatel sedi pri tebe, ale nech sa psa zatial nedotyka. Ty psa pri krmeni kludne obcas pohladkaj, obcas mu posun mysku, zdvihni zadnu labu...a rozne manipuluj, ale iba obcas. Ak zavrci nasleduje okamzite potrestanie a zradlo mu na chvilu zober. Postupom casu ked pochopi, o co ide, sa moze priatel pri krmeni postavit a obcas nad psa sklonit. Samozreme pri zavrcani alebo psom nesuhlase vyhresit a zradlo na chvilu zobrat. Ak pes opat pochopi, moze skusit psa potlapkat po chrbte pri krmeni aj priatel, popripade posunut misku. Zradlo mu noste striedavo. Pes rychlo pochopi, kto mu zaobstarava potravu a kde je tym padom jeho miesto vo svorke. Tento postup urcite pomoze.

Co sa tyka tej narkozy, neviem co obsahovala, ale to co si myslis je na posudeni veterinara na zaklade krvnych testov.
Dany_Five
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 112

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod lowike » Uto 10.11.2009 11:27

dakujem dany
skusime a uvidime, aj ked jest mu daval sem-tam aj priatel, no castejsie ja ...a vzdy ma rozculovalo, ze sa jemu chodil podakovat :P
celkovo som mala pocit, ze ho bral za vodcu ...
no na druhy den potom, ako sa prebral z narkozy, isiel klasicky privitat priatela, ked sa budil (ja som uz bola davno hore), priatel natiahol ruku, ze ho pohladka, a Ares sa zlakol a zdrhol na miesto ...celkovo sa nam zda, ze prave od vtedy chodieva za nim menej (aj ked stale niekedy pride sa liskat atd., ale jeho spravanie je akosi ine)
vcera mu napr. doniesol loptu, aby sa hrali, chvilu sa hrali a priatel mu ju siel vziat, Ares zavrcal, tak ho okrikol, chytil ho, ze mu ju vezme, ale vrcal este viac, bol uplne ako prepnuty - to sa vcera nechcel ani posadit, ukludnit ...
nakoniec ho priatel potrestal tak, ze ho dal spat von a rano ho vital, liskal sa mu, oblizoval ho ...

asi fakt pojdem za veterinarkou, ked sa to bude aj dnes opakovat
lowike
Nováčik
 
Príspevky: 37
Bydlisko: Tlmače

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod Dany_Five » Uto 10.11.2009 11:37

Potrestat psa tym, ze ho od seba odlucite nie je spravne riesenie. Ak zavrci, treba ho trestat psou metodou, teda chytit zhora za krk a prilacit hlavu k zemi. Ked sa prestane metat, zmieril sa s trestom a prijal svoju podradenost. Vztahy sa tak utuzuju a pes to chape. Kdezto ked ho zavriete vonku, tak nerozumie preco ho opustate a je zmeteny, co sa moze prejavovat presne reakciami, ake opisujes.
Dany_Five
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 112

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod luxo2002 » Uto 10.11.2009 11:53

Nemám rada, keď ma pri jedle vyrušujú a preto pri jedle nevyrušujem ani svojho psa - aj keď by som mu kedykoľvek a bez akýchkoľvek problémov mohla zobrať misku (v ktorej sú vždy granule pomiešané so surovým mletým mäsom - nikdy nie s vareným a len vo výnimočných prípadoch - keď nestíham mäso rozmraziť - je tam pridaná trocha z konzervy).
Pokiaľ ide o problém, ktorý popisujete ďalej, že pes na druhý deň po narkóze zareagoval na pokus o priateľovo pohľadenie prejavom strachu:
pes ešte minimálne 24 hodín po narkóze nevníma normálne, to znamená, že môže mať "preludy" vyplývajúce z nevyplavenia všetkých omamných látok z krvi.
váš priateľ - ešte rozospatý - mohol urobiť posunok, ktorý psovi evokoval úder - určite nie naschvál, skôr nedopatrením.
ak si dáte tieto dve skutočnosti dokopy, problém vlastne nie je. Prosto, zhoda náhod, keď ani jeden (ani pes, ani priateľ) neboli "celkom pri zmysloch" - prosím, chápte to v prenesenom slova-zmysle.
Súčasné prejavy agresivity pravdepodobne spôsobila práve táto zhoda náhod. Ja by som psa za toto netrestala, skôr by som sa "čudovala", čo to vlastne stvára. Používať agresiu na agresivitu mi pripadá kontraproduktívne - ono to skôr vyvolá začarovaný kruh, z ktorého sa veľmi ťažko vycúva.
luxo2002
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 56

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod lowike » Uto 10.11.2009 12:11

luxo - to znie celkom logicky s tym omamenim, dakujem za vysvetlenie :)
uz len ako tento kolotoc zastavit, ked je to zo dna na den horsie ...

dany - on bol vcera uz taky prepnuty, ze nefungovalo ani okriknutie a zahnanie a chytenie za kozu bolo v tom stave dost tazko realizovatelne ...

zaujimave je, ze toto prepinanie je take rychle, ze napr. este vrti chvostom od radosti z predchadzajucej hry a uz ma zvysok tela strnuleho a vrci (a postupne prestane aj chvostom vrtiet)....a potom ho to zacne prechadzat, uz lize priatelovi tvar a este pri tom chvilku vrci .... ako keby mal nejake schizofrenicke preblesky ... :plac:
lowike
Nováčik
 
Príspevky: 37
Bydlisko: Tlmače

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod luxo2002 » Uto 10.11.2009 12:29

lowike,
na tie ďalšie otázky nedokážem odpovedať, nepoznám totiž ani Vás, ani Vášho psa.
Ono totiž
dany - on bol vcera uz taky prepnuty, ze nefungovalo ani okriknutie a zahnanie a chytenie za kozu bolo v tom stave dost tazko realizovatelne
toto, čo ste napísali (nejako mi nejde "citovať") - je presne to, čo som písala - agresiou odpovedáte na agresivitu, ktorá - mimochodom - môže byť aj strachová.
Prečo sa neskúsite "čudovať" čo to vlastne stvára?
nasaďte prekvapený tón hlasu a opýtajte sa svojho psa, wo co vlastne go...
luxo2002
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 56

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod lowike » Uto 10.11.2009 13:18

luxo2002 píše:Prečo sa neskúsite "čudovať" čo to vlastne stvára?
nasaďte prekvapený tón hlasu a opýtajte sa svojho psa, wo co vlastne go...

cudovat sme sa cudovali na zaciatku, boli sme prekvapeni, aj sme sa pytali, ale nejak to zo dna na den graduje ... :au:
no ale ved este skusime a napisem, ako sa to bude vyvijat ...
lowike
Nováčik
 
Príspevky: 37
Bydlisko: Tlmače

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod luxo2002 » Uto 10.11.2009 13:51

lowike,
akého vlastne máte psa? vek, plemeno...
luxo2002
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 56

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod lowike » Uto 10.11.2009 14:11

Ares je krizeny NO s niecim
Vzali sme si ho pred vyse 2 rokmi z utulku a uz aspon 2 roky mal - tipujeme (spolu s odhadom veterinarov) ze moze mat tak 4,5 roka
Po prichode z utulku si na nas celkom rychlo zvykol, nevieme, ako zil pred tym (v utulku bol len 3 mesiace a nevedeli o jeho minulosti nic), ale mame pocit, ze nebol tyrany, dokonca bol celkom vychovany.
Mali sme s nim az donedavna uplne perfektny vztah, je to nas maznos a hoci aj pred tym zavrcal niekedy, ked mu chcel priatel vziat misku alebo kost (ale az s masom, s granulami to tak nikdy nebolo), nebolo to vobec vazne, skor sme sa cudovali a priatel mu to jednoducho vzal a potom vratil
No a od toho prebratia z narkozy je zrazu takyto zvlastny ...
lowike
Nováčik
 
Príspevky: 37
Bydlisko: Tlmače

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod Baarbora » Uto 10.11.2009 14:17

Lowike, prismta, pre dobro Tvojho psa, chod do sekcie vychva a vycvik, kde sa sustreduju naozaj skuseny ludia, ktory Ti poradia ako tento Tvoj problem riesit. Osobne Ti poradim iba avstit Reu(www.vlcica.sk)
Baarbora
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1496
Bydlisko: skoro Levice

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod luxo2002 » Uto 10.11.2009 14:19

lowike,
som na tomto fóre nová, rovnako ako vy... a neviem sa fundovane vyjadriť k problematike post-narkotizačného syndrómu, ale možno je tu niekto s veterinárnym vzdelaním....?
Ak nie, odporúčala by som Vám poradiť sa so skúseným veterinárom - a radšej aspoň s dvoma-tromi. Kedysi som čosi o tomto probléme počula, ale (priznávam) nevenovala som tomu veľa pozornosti.
Dovtedy by som to hádam riešila tým "čudovaním sa", a keby to nezabralo, prestať psovi venovať akúkoľvek pozornosť. Ono nie je nemožné, že si tým vrčaním vlastne vynucuje Vašu pozornosť. Pre psa je totiž najhorší trest, keď si ho majiteľ nevšíma. A pes je schopný robiť naozaj "psie kusy", len aby si ho majiteľ všimol - hoci aj neplechu (aj to vrčanie) - pretože pre psa je aj trest za nevhodné správanie sa lepší, ako nevšímavosť...
Ale teraz už "varím z vody" - nepoznám ani Vás, ani Vášho psa... na viac rád si už naozaj netrúfam
luxo2002
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 56

Re: Agresivita zo surového mäsa?

Poslaťod lowike » Uto 10.11.2009 14:40

Dakujem vam za rady - skusim napisat este do vychovy a vycviku - nasla som tam vhodnu temu az potom, co som napisala sem, za co sa ospravedlnujem
no a pozriem aj tu Reu a mozno sa skusime s nou poradit, ak sa to nezlepsi ...
lowike
Nováčik
 
Príspevky: 37
Bydlisko: Tlmače

Re: Kŕmenie z hľadiska výchovy a výcviku

Poslaťod Hanka 1 » Ned 14.02.2010 7:16

Lowike,

vy jste psa tak znervili, že jste mu sebrali veškerou jistotu. Otravujete ho při jídle, trestáte ho za hlouposti a on se musel začít bránit. Chyba je na vaší straně. Napíšeš - on si musel dokázat svoji dominanci a pak si sedl a podal packu??? Víš, co to je gesto aktivního podřízení? On si vás snažil usmířit, protože cítil nesrozumitelný tlak z vaší strany. A vy si to ještě vyložíte jako dominanci. Pak ti tu někdo radil, že pes bral tvého přítele zařazeného pod sebou - když mu chodil poděkovat za jídlo? Právě naopak. Tvůj přítel přišel o svou poziti tím, jak se ke psovi choval. Nemanipulujte s ním, když žere, nechte ho v klidu nažrat a dejte mu klid.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Výcvikové metody..:-((

Poslaťod skacenka » Sob 27.02.2010 18:34

Dovolím si sem skopírovať problém z UVP fóra, len by ma zaujímalo, či len ja nevidím v tom správaní dominanciu, alebo tam naozaj nie je ? :nwm: Offtopic: snáď som to zaradila ako tak dobre-nevedela som kam :pac:
http://www.uvplp.sk/forum/viewtopic.php?t=804
Na svete sa môžete spoľahnúť iba na tri veci : na seba, na uvítanie svojho psa a na smrť. Inak už na nič.
skacenka
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1119
Bydlisko: Nitra

Ďalší

Späť na Riešenie problémového správania sa psov