Westík, Westhighlandský biely teriér / West ... (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Re: Westík

Poslaťod renqa » Str 28.10.2009 14:24

Offtopic: Misheliq - ďakujem.

Inak, super fotky... :jop: hlavne tá spiaca... :heh:

Inak podľa vás je tento psík ostrihaný alebo otrimovaný? Ja teda nechápem ako ho môžu tak nakrátko otrimovať... :nwm:
Dá sa to vôbec? Ak áno, tak ako? Môj Dino si to ledva nechá kúsok pretrhať a teda od tohoto sme ešte veeeľmi ďaleko.
http://www.images.dogforum.sk/files/7zs ... zgx5js.jpg
renqa
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3300

Re: Westík

Poslaťod MisheliQ » Str 28.10.2009 15:45

Reni ďakujem :yes:

tá fotka, no ťažko povedať, na fotke chýba totiž zvyšok tela a z prednej časti sa to ťažko zisťuje, či je srsť trimovaná alebo nie. Keďže vpredu na hrudi sa môže srsť trimovať aj strihať.
Ale na trimovanú srsť je táto srsť na fotke až priveľmi lesklá, podľa mňa. A väčšinou je lesklá tá srsť, ktorá je strihaná, a to práve preto, lebo je mäkšia. Trimovaná srsť nejaký ten lesk mať môže, samozrejme, ale vyzerá to inak na pohľad ako strihaná srsť. Ale ten psík na fotke ma krásne hustú srsť
A keď si to zoberieme trošku fyzikálne, tak na lesklejšom povrchu sa odrazí viac svetla ako na drsnejšiom, povedala by som, že je to kvôli štruktúre...ale tak fyziku veľmi neovládam, len mi to tak nejak logicky vychádza
A teda môj záver je, že tá srsť bola zrejme strihaná, ale teraz môže byť už aj trimovaná :jop:

Inak pridám pár starších fotiek - 1 ročný pubertiak Caesar s mojou sestrou, tie fotky sa mi strašne páčia, fotila ich moja mamka, fotené 8. septembra 2004:
Obrázok Obrázok Obrázok
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Westík

Poslaťod MisheliQ » Str 28.10.2009 19:50

Z histórie westíka:
Westík bol vyšľachtený vo Veľkej Británii - presnejšie v Škótsku v Argylle (grófstvo Argyllshir). Práca týchto teriérov bolo loviť líšky, jazvecov, kuny, lasice a iných škodcov. Hlavným zakladateľom bol plukovník Colonel (Col.) Edward Donald Malcolm (1837-1930). No tiež sa spomína rodina Campbell. George John Douglas Campbell (8. vojvoda Argyll (1823-1900)) a tiež plukovník Malcolm chovali tzv. Roseneath teriéry (19.storočie).

Rozpráva sa, že jedného dňa pri love si plukovník Malcolm pomýlil zajaca alebo líšku so svojim červenohnedým teriérom a zastrelil ho. Odvtedy sa rozhodol chovať a pracovať s bielymi teriérmi, pretože sú lepšie viditeľné v teréne. Avšak, bieli teriéry boli považované za slabé, nečisté a nežiaduce, a tak boli väčšinou usmrtené hneď po narodení. Rozhodnutie plukovníka Malcolma chovať biele teriéry vyústilo v rozvoji tzv. Poltalloch teriérov.
http://1.2.1.4/bmi/www.westies-of-yeste ... 900web.jpg
http://1.2.1.5/bmi/www.gryffindor.pl/rasa/h2.jpg
(Poltalloch Terriers)
Prvé Poltalloch teriéry boli opísané ako hrubosrsté (3-7 centimetrov dlhá srsť) so žltým alebo pieskovým odtieňom srsti, dobré vyvinuté kosti a rovné predné nohy. Mali pomerne krátky veľký ňufák, veľké zuby a vztýčené uši.
Bohužiaľ, vieme len veľmi málo o Poltalloch teriérov a ich rodokmeňoch. Vieme, že teriéry plukovníka Malcolma museli
byť ochotní k útoku na korisť. Museli vydržať krutú a neľútostnú klímu.
Priateľ plukovníka Malcolm, Dr Flaxman z Fifeshire, choval bielych teriérov z Aberdeen (Škótsko) tzv. Pittenweem (Pittenween) teriéry alebo aj Flaxman´s White Scottish Terriers. História prechodov medzi Poltaloch a Pittenweem teriérmi je však nejasná.
http://1.2.1.4/bmi/chestofbooks.com/ani ... A-PILL.jpg
(DR. Flaxman´s White Scottish Terriers Pillenweem.Regina a Billy Pillenweem)
http://1.2.1.3/bmi/chestofbooks.com/ani ... UPPIES.jpg
vrh Flaxman´s WST šteniat)
http://1.2.1.5/bmi/stcinc.org/stc_hist/whites.JPG

Výstavy začali v roku 1859 a všetky teriéry zo Škótska boli vtedy uvedené pod jedným menom, "Scotch" alebo "Scottisch Terriers". Niekde medzi 1899 a 1900 sa začal uvádzať názov plemena "White Scottish Terrier".

V roku 1904 bol založený prvý klub plemena a vojvoda z Argyllu bol jeho prvým prezidentom.
V roku 1906 bol založený druhý klub tohto plemena s grófkou z Aberdeenu zvolenou za predsedkňu. A po grófke nasledoval plukovník Edward Malcolm.
Názov West highland white teriér bol zaznamenaný prvýkrát v roku 1909.
Kennel Club uznal v roku 1907 WHWT za samostatné plemeno a v ten istý rok sa objavil prvýkrát na súťaži Cruft. V r. 1907 bol tiež prvým šampiónom WHWTpes Morven, bol zo spojenia pes Brogach, pomerne veľký pes veľké kosti, a fena Callaig.
http://1.2.1.2/bmi/www.gryffindor.pl/rasa/h4.jpg http://1.2.1.3/bmi/www.gryffindor.pl/rasa/h5.jpg
Morvenovi potomci sú napr. Atholl, biely pes, ktorý bol málo používaný, Ch. Glenmohr Model, neskôr exportovaný do USA, a ktorý tvoril stavebnú krv WHWT na tejto strane Atlantiku. Ostatné psy, ktoré stoja za zmienku, boli Ch. Kiltie, Ch. Oronsay, Ch. Nevis, Ballach Bhan a Dazzier Sands, suky Ch Runag a Ch Chatty of Childwick.

A v roku 1908 bol Westie uznaný AKC (American Kennel Club).
Do roku 1924 mal westík so súhlasom klubu v rodokmeňoch cairn a škótskych teriérov.
http://1.2.1.1/bmi/www.westies-of-yeste ... 908web.jpg
http://1.2.1.3/bmi/www.westies-of-yeste ... 910web.jpg

Plemeno sa naďalej rozvíjalo a rástlo s mnohými slávnymi menami ako May Pacey's - Wolvey, Mr H Buckley a jeho dcéra, Scotia a B Lucas's - Highclere, aby sme vymenovali aspoň niektoré.
Potom prišla vojna, ktorá plemeno ťažko postihla. Výstavy museli byť ukončené v roku 1916 a v roku 1917 bol zakázaný chov. Ku koncu vojny zostalo len veľmi málo westíkov a chov tak musel začať odznova.

Obnovenie chovu westíka nastalo v roku 1920 a Mrs Lucas's Ch Highclere Rhalet bola prvá zo 125 šampiónov, ktorej sa v rokoch 1920 a 1939 podarilo obnoviť chovateľskú činnosť. 32 šampiónov zo 125 boli z Wolvey Kennel.
V priebehu rokov sa veľa ďalších psov podieľalo na vývoji WHWT ako napr. Mrs. Kerr s Harviestoun Mab, Mrs. Clare s Cairn Ransa, Mrs. Buckley s Ch. White Sylvia, Mrs. Pacey s Chs. Wolvey Peacock, Poacher, and Pepper, Mrs. Innes Ch. Brean Glunyieman, Miss Thorton s Ch. of Rushmoor, Mrs. Hewson s Chs. Clint Creek and Clink Cocktail, Mrs. Allom s Fuzfield Prosper and Miss Turnbull s Leal Patrick. Toto je len niekoľko málo príkladov pozadia plemena pred druhou svetovou vojnou.

S vypuknutím druhej svetovej vojny bol chov opäť pozastavený, ale tentoraz nebol zakázaný. Mnohí sa zhodujú, že plemeno bolo v celej svojej kráse v dobe medzi vojnami.
http://1.2.1.5/bmi/www.westies-of-yeste ... dumWEb.jpg

Avšak len málo oddaným tomuto plemenu sa podarilo zachovať svoje chovateľské stanice. Mená ako May Pacy (chs Wolvey), Dr a Mrs Russell (chs Cruben), Miss Wright (chs Calluna), Miss Wade (chs Hookwood), Mr a Mrs Dennis (chs Branston), Mrs Alloy (Furzefield) a Miss Turnbull (Leal).
Prvý šampión po druhej svetovej vojne bol CH Freshney Fiametta patriaci Miss E Wade, ktorá mala šesť majstrov v krátkom čase. Ch Hookwood Mentor pokračoval ako jeden z hlavných otcov ďalších WHWT.

A medzi preslavené, tzv. nesmrteľné psy, určite patrí pes CH Wolvey Patrician, z chovu Mrs M.Pacey. Tento pes patril medzi velikánov svojej doby, ale je lepšie si pamätať cez jeho úspechy jeho potomkov, mnohých skvelých westíkov,Amer.Ch. Wolvey Pace of Edgerstoune, Eng. Ch. Wolvey Pauline and Wolvey Petal dam of another stud force, Ch. Wolvey Poacher.
http://1.2.1.1/bmi/www.gryffindor.pl/rasa/h8.jpg
rok 1929; z ľava: Ch. Wolvey PATRICIAN, Ch.Wolvey DANDY

použitá literatúra:
http://www.riahorter.com/DOGS%20IN%20CA ... 20WHWT.pdf
http://www.westies-of-yesteryear.co.uk
http://www.gryffindor.pl/ang/historia2.htm
http://www.southernwesthighlandwhiteter ... eview.html
http://www.westiecentennial.com/history.htm
http://chestofbooks.com/animals/dogs/Do ... -Oxon.html
http://stcinc.org/learn.htm
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Westík

Poslaťod MisheliQ » Str 28.10.2009 21:02

Fotky nepatria mne, ale sú zo Dňa Psej Duše a vidno na nich to ako liečime Ferginkin strach...
http://www.psiadusa.sk/dpd/dpd09b/Klato ... dex19.html

a táto fotka sa mi páči zo všetkého najviac - komunikácia medzi mnou a Fergie
http://www.psiadusa.sk/dpd/dpd09b/Klato ... _3144.html

a táto je tiež super
http://www.psiadusa.sk/dpd/dpd09b/Klato ... _3067.html
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Westík

Poslaťod BILKOVAI » Str 28.10.2009 23:00

Misheliq, Ferginka je kouzelná. Ona má strach z psů? Jessinka se docela bojí. Nevím proč. Má hodně psích kamarádů, s kterými si rozumí,hraje si s nimi. Tak nechápu, že když jsme na procházce a vidí psa, tak by nejraději zalezla pod zem :ua:
BILKOVAI
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 410

Re: Westík

Poslaťod MisheliQ » Štv 29.10.2009 0:17

Áno, bojí sa psov a nielen tých (viem ešte o koníkoch). Kedysi bol ten jej strach horší, teraz sa to zmiernilo, ale z väčšími psíkmi máme sem-tam ešte problém. Aj ľudí sa kedysi bála (veď ani ku mne nechcela prísť, keď som sa šla na ňu a jej sestričku pozrieť, až kým jej matka Jackie ku mne neprišla), ale teraz sa bojí len niektorých. Povedala by som, že tých, ktorí sa jej nepáčia. Ale tým, že sme chodili na všelijaké psie akcie, kde bolo veľa ľudí a zároveň veľa psov. Tak akosi postupom času prišla na to, že sa niet pri mne čoho báť a teraz je to s ňou v pohode.
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Westík

Poslaťod renqa » Štv 29.10.2009 8:45

Na Fergienke je fakt vidieť na tých fotkách, že sa bojí. Ale môj Dino je strašne tvrdohlavý. On sa za psami ťahá, kňučí a keď ho pustím k nejakému väčšiemu psovi, správa sa agresívne, zúri a pod. Myslím si, že je to preto, že má z neho strach, pretože je väčší, ale potom nechápem na čo sa za ním ťahá? :nwm:
renqa
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3300

Re: Westík

Poslaťod lagunasa » Štv 29.10.2009 8:57

to je zvlastne ze sa boja ludi a psov. som myslela aspon podla informacii na internete a knizkach, ze prave westici maju byt nebojacny a odhodlany. nie som v tom odbornik, ale nepovazuje sa to nahodou za vadu na vystavach ze nesplna presne charakteristiku plemena?
my sme boli pouceny a ked sme si vyberali psika, tak aj podla tohto. aby nebol ustrachany. a tam prave z vrhu boli 3 psi a z toho jeden bol ignorant co si robil co chcel, dalsi stale knucal bohvie koli comu a treti ( nas ) k nam pribehol a hral sa s nami a potom sa usalasil priatelovi k noham. takze bolo jasne vybrate ktoreho bereme aj ked sme tam boli asi 1,5 hodiny a pozorovali sme ich. o fenky sme sa nezaujimali lebo sme chceli psika. preto sa cudujem ze ste si vybrali zrovna take ustrasene steniatka. ci to ste mali uz nejak dohodnute ze toto a toto si zoberiete?
inac, dnes rano to bolo s Maxom fakt perne. nejak sa nam rozozral a rozpil. a dnes rano, paaani, bola som rada ze vydrzal az do 4hod rano ked som k nemu vstala ale chyba bola ze som ho polozila na zem. v tej sekunde cural, aj ked som ho hned na to znova zdvihla tak rychlo ako to len slo. a to spravil dnes rano dvakrat a na treti krat sme uz ryyychlo utekali von. a cuduj sa svete tak cuuuuural ako blazon a tiez dvakrat :kak: . a aj napriek tomu ked sme sa vratili, on sa nazral tak znova cvrkol a troska :kak: , aj ked to obvikle nerobi. proste ranajsia kovbojka. asi si to radsej rozdelime na dvakrat o 2hod v noci a o 4:30 rano. aspon nebudu take stresy rano.
tiez sa v nom zacina prebudzat bojovnik. jaj, ako ten vrci a na vsetko steka a uplne v oblube ma moje biele ponozky na nohach. nie cierne ani ine, ale biele. vsetko kuuuuse a kuuuuse. teraz to bude perne. zajtra ma 11 tyzdnov a zacina sa prejavovat.
zatial nema strach zo ziadnych psov ani ludi. ale skro vzdy zastane a vrti sa mi medzi nohami ked pocuje nejaky zvuk co nepozna. ako napr sused zametal chodbu a tak max zastal ze co to je. potom ocuchal metlu a isiel dalej. odvazny a sikovny na ucenie je super, len co vencenie vonku by este mohol zvladnut. uz sa hadam blizi do veku kedy by to mohol zacat chapat, nie?
P.S. :mischeli, tie fotky s tvojou sestrou su super.
westiky Max a Chiki a ich panicka

Dogs are not our whole life but they make our lives whole.
lagunasa
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1671
Bydlisko: Hlohovec

Re: Westík

Poslaťod renqa » Štv 29.10.2009 9:05

lagunasa, ja som si psíka nevyberala podľa toho, že by nemal byť bojazlivý. Dino bol najmenší - malý ušiačik a bolo mi to jedno, pretože mi prirástol k srdcu. Navyše nemá PP, takže mi to bolo jedno. A tiež sa zo začiatku ničoho nebál, bol za každú volovinu. Ale raz sa stalo niečo, čo sa stať nemalo. Mali sme ho pusteného a zdrhol nám za zlatým retríverom. On bol na vodítku, ale Dino do neho dobiedzal takže ho ten majiteľ retrívera pustil. Rozutekalo sa za ním asi 40 kg živej váhy a Dino trielil ku nám. Ten retíver sa však s ním chcel hrať, váľal sa po ňom a podobne. Tiež to bolo len šteňa. Ale Dino sa cítil ohrozený a tak sa do neho pustil hlava-nehlava. No a odvtedy sa bojí väčších psov. Aspoň ja si to tak vysvetľujem, pretože pred tým nemal s nimi nejaký problém. Jeho problém vlastne spočíva v tom, že by sa chcel s každým psom hrať, ale akonáhle zistí, že ten druhý pes má prevahu, začína byť agresívny. A nemyslím si, že by to aj u PP psov bola nejaká veľká vada, keďže MisheliQ chodí po výstavách a majú dobré hodnotenia. Ale inak môj Dino nikdy nebol nejaký veľký bojovník, keď mi aj začal skákať do nôh, hneď som mu to zatrhla. Pretože pred tým sme mali kokra a ten to stále robil a nezatrhli sme mu to. Zostalo mu to do 10 mesiacov a ver, že to nebolo príjemné, keď sa taký pomerne veľký psík pustil do hry s mojími nohami... :heh: Keď chce Dino s niečím bojovať, zoberiem si hračku a hrám sa s ním. keď však poviem dosť, tak sa musí ukľudniť, či chce alebo nie. Ale skoro vždy poslúchne, keď mu to poviem rázne. Keď len tak srandujem, tak sa hrá ďalej, akoby nič... :lol:

MisheliQ - kráásne fotky... tuším som ich už niekde videla. A sestra má super účes... :jop:
renqa
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3300

Re: Westík

Poslaťod lagunasa » Štv 29.10.2009 9:21

nie nie, ja netvrdil ze to co robi je zle. len kedze sa do toho nerozumiem tak sa informujem, ci sa na sutaziach neposudzuje aj ta povaha, ked je to v popise standardu. ked nie tak ok. len sa pytam.
inac, to mas asi pravdu ze koli tomu retrievrovi ma agresiu na velke psi. ja sa tiez bojim aby nas take nieco nechytil lebo prave koi tej odvahe co mal na zaciatku u majitela sa nam pacil, praveze sme chceli veseleho psika a tento to splnal. lebo uz som vela krat pocula od znamych co maju psikov ze si vybrali toho najmensieho z vrhu , take malinke chudatko, lebo sa im pacilo. netvrdil ze je to zle ale ja by som si take nevybrala lebo sme dost akcna rodina a tym padom by to mal u nas tazke. tiez nemame PP ale kazdy ma svoje priority pri vybere. ale takato skusenost ako mal Dinko je fakt blba skusenost.
my sme mali tiez uz taku skusenost ale s blbymi ludmi. totizto, vchadzali sme do vchodovych dveri do cinziaku a za nami isla taka stara babka. mame dvoje dvere tam a tak ja som drzala tie vnutornejsie otvorene a ona neskor chytila tie hlavne vchodove. mala som plne ruky tak som bola rada. a tak sme ho volali dovnutra. a ona, asi sa ponahlala alebo co, ked mal Max tak pol zadku v tych dverach zacala zatvarat tie dvere. a samozrejme mu tam privrela labku. chudacik, taaaak knucal. a ona nadrzovku zavrela dvere a bez slova odisla ako keby nic. hned som k nemu priskocila a kontrolovala ci mu nic neni. nastastie nic, teda aspon dufam. ale ta tetka nepovedala fakt nic, ani ze pardon , ani sa nespytala ci sa mu nieco nestalo, nic. len odisla. a pritom pred par tyzdnami sa rozkrikovala ze nema kto upratat chodbu a musi to robit ona. no .... " lidi jsou ruzni, ponekud i hovada"
westiky Max a Chiki a ich panicka

Dogs are not our whole life but they make our lives whole.
lagunasa
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1671
Bydlisko: Hlohovec

Re: Westík

Poslaťod renqa » Štv 29.10.2009 9:28

ja som si prvého psíka vyberala presne tak ako ty. Vlastne ho vybral priateľ, pretože on už čo to o psíkoch vedel a tak povedal, že najlepšie je vybrať najväčšie a najodvážnejšie šteňa z vrhu. Tak sme si ho aj vybrali, ale keďže kokre sú sami o sebe ťažká povaha, nedopadlo to najlepšie. Už od začiatku sa u neho prejavovala agresivita a my sme to nejako nezvládli... :ua: No ja mám aj s ľuďmi zlé skúsenosti, to je pravda, Napríklad aj včera som si kľudne išla po schodoch a niesla som Dina na rukách. Pri výťahu stáli takí dvaja chlapci (asi 10 rokov), keď zrazu sa jeden rozbehol rovno o proti na nám. Dino začal štekať a zúriť ako blázon. Ja neviem kde tí ľudia majú rozum? Rozbehnúť sa rovno o proti psovi... :nie: Inak, ja na tvojom mieste neviem, čo by som tej tetke spravila. Pri najmenšom by som jej vynadala. :hmm: Minule môjmu Dinovi sestra nechtiac zacvikla chvost do postele a ospravedlňovala sa aj mne aj Dinovi a ja som vedela, že mu to nechcela urobiť, ale aj tak som bola z toho nejaká "popŕhlená". Nezniesla by som keby mu niekto ublížil.
renqa
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3300

Re: Westík

Poslaťod lagunasa » Štv 29.10.2009 9:47

no teda, fakt, rozbehnut sa oproti psovi... asi si mysleli ze ked ho mas na rukach tak su v pohode. to je ako utekat pred velkym psom co ta nahana. no rozbehne sa este rychlejsie a zhodi ta na zem ( to sa stalo mojej sestre ked bola mala s nasim vlciakom ). a potom sa rozculuje ked je nejaky pes na nich zly, ked robia taketo veci. ako sa spieva v jednej pesnicke "psy sa brania vzdy utokom".
no ja som v tej chvily tu pani ani nejak nevnimala, ani neviem ako vizerala a ktora to bola. jedine co ma zaujimalo bol Max. vsetko som pustila z ruk co som v nich mala ( este ze tam neboli vajicka, lebo tie by neprezili :lol: ) a utekala k maxovi.
inac, my me si zase nevybrali nejakeho uplneho blazna z vrhu, len z tych troch bol najprivetivejsi. sestra hovori ze psia povaha sa moze menit podla majitelovych povach. a podla jej psa Bena na tom asi nieco bude. no a my sa s Maxom dost blaznime tak nie sa comu cudovat ze je taky blazon. ale zacina fakt vystrkovat rozky. treba ho skresat. napriklad nepacilo sa mu ked som mu chcela dat prec karpiny a dost agresivne vrcal a zapasili sme spolu s tym nejaku tu chvilu. a neviem ci to bolo tym ze sa unavil alebo to vzdal alebo neviem co ale zrazu sa skludnil a ja som mu ich behom sekundy dala prec a velmi pochvalila ze bol kludny. no a odvtedy sice protestuje ale nie tak akresivne ale skor je kludny a ja mu to dam v pohode prec. dufam ze takto sa posunieme aj pri cesani a ponozkami.
westiky Max a Chiki a ich panicka

Dogs are not our whole life but they make our lives whole.
lagunasa
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1671
Bydlisko: Hlohovec

Re: Westík

Poslaťod renqa » Štv 29.10.2009 14:29

lagunasa - tak, tak. Treba ho formovať, kým je malý. Aby s ním potom neboli problémy. My sme nášho dosť "buzerovali", takže mal aj také obdobie, že doma sa s ničím nehral, aby sme ho náhodou nevyhrešili. Teraz to riešim, tak že keď ho náhodou pristihnem, že sa chce hrať s niečím, s čím by sa nemal, rázne, ale priateľsky mu to zakážem. Nechcem na neho hučať, aby sa ma nebál. Ale s priateľom je to ťažšie. On má taký hlas, že keď niečo povie rázne tak vlastne kričí. Aj keď to nie je od hnevu, ale Dinovi to nie je príjemné a tak len sklopí uši a vidím, že sa ho bojí.... :ua:
renqa
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3300

Re: Westík

Poslaťod majja » Štv 29.10.2009 14:36

lagunasa píše:lebo uz som vela krat pocula od znamych co maju psikov ze si vybrali toho najmensieho z vrhu , take malinke chudatko, lebo sa im pacilo. netvrdil ze je to zle ale ja by som si take nevybrala lebo sme dost akcna rodina a tym padom by to mal u nas tazke.


Toto mi teda fakt nedáva zmysel čo si napísala. Niektorí z tých psíkov predsa musí byť najmenší, ale to neznamená že je to "malinké chúďatko. Ja osobne som si doteraz vždy vyberala šteniatka podľa iných kritérií a nie aby to bolo najväčšie a najsmelšie šteniatko. Lebo tá odvaha psíkovi vydržať nemusí.
Aj moja Lara bola najmenšia sučka a nemá žiadnu chybu. A tej akčnosti má na rozdávanie.
Čo sa týka povahy westíka, že je nebojácny a tak, to neznamená že to platí na každého. Tieto charakteristiky sa skor týkajú westíkov s PP, lebo pri bezpapierových nikdy nevieš čo mu koluje v žilách :hmm:
Na výstavách sa posudzuje vzh'lad psíka. Povaha sa skor posudzuje na pracovných výstavách.


Mishel pekné fotky. Presne tak sa tvárila Lara keď bola s nami na výstave a všade bola kopa psov.
majja
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 679
Bydlisko: Lučenec

Re: Westík

Poslaťod lagunasa » Štv 29.10.2009 15:01

renqa: s tym raznym kricanim mam aj ja problem, asi tiez na neho niekedy moc skriknem. ale zatial nemam pocit ze sa ma boji. teraz okrem tej mojej ponozky zboznuje kable. ale s tymi je to lahsie ho odnaucit lebo sa to nehybe. ale kedze chodim tak moje nohy ho zaujimaju viac. vsetko co sa hybe ho zaujima. asi zmenim farbu ponoziek :lol: a da pokoj, priatelovi do ponoziek neskace kedze ma tmave. mozno to zaberie. zato do ruk stale kuse... ale to je asi stenacia hravost, to ho teraz asi moc neodnaucim. dufam ze ho to prejde casom.
teraz ma ale skor curacie a kadiace obdobie vo velkom mnozstve. najradsej by som si zobrala dovolenku v robote a pomahala priatelovi doma, ale z roboty ma teraz nepustia lebo mame vela roboty. ostavaju mi tak len vikendy.. :ua:
westiky Max a Chiki a ich panicka

Dogs are not our whole life but they make our lives whole.
lagunasa
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1671
Bydlisko: Hlohovec

PredchádzajúciĎalší

Späť na Plemená psov FCI