Pekingský palácový psík / Pekingese (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Pekingský palácový psík / Pekingese (FCI)

Poslaťod MisheliQ » Štv 06.03.2008 13:36

Originálny názov plemena : Pekingese

Krajina pôvodu : Čína

Doba vzniku : Stredovek

Pôvodné využitie : Spoločník

Dnešné využitie : Spoločník

Priemerná dĺžka života : 12-13 rokov

Hmotnosť : 3-5,5 kg

Výška : 15-23 cm

História
O histórii tohoto plemena existuje dostatok písomností a umeleckých diel, ktoré dokazujú, že je jedným z najstarších čistokrvných plemien. Právo chovať tohoto psa mali v starej Číne len cisárske rodiny a poddaný ho uctievali ako božstvo. Jeho krádež sa trestala smrťou. Do Európy sa pekinéz dostal v roku 1860, keď bol cisársky palác dobitý anglickými a francúzskymi vojakmi, a päť psov bolo ako vojnová korisť odvezených do Anglicka. Na výstave sa prvýkrát pekingský palácový psík objavil v roku 1893 vo Veľkej Británii, ktorá má nad ním dnes patronát.

Typy
Toto plemeno sa nevyskytuje v žiadnych ďalších varietach.


Všeobecný vzhľad
Pekinéz má širokú, plochú hlavu so širokým ňufákom a veľkými, guľatými očami tmavej farby. Uši sú zvesené, bohato pokryté prameňmi srsti, ale nie sú príliš dlhé. Telo je krátke, so širokým hrudníkom a rovným chrbtom. Pekinéz má predné nohy v lakti oblúkovito prehnuté. Chvost je nasadený vysoko, je bohato osrstený a je nesený pretočený na jednu stranu chrbta.
Štandard plemena si môžete prečítať tu:
Štandard F.C.I. číslo 207

Patronát
Veľká Británia

Klasifikácia F.C.I.
Skupina 9 spoločenské a malé plemená
sekcia 8 japončík a pekingský palácový psík.
Bez pracovnej skúšky.

Použitie
spoločenský pes

Celkový vzhľad
malý ale robustný, dobre vyvážený psík, stelesňujúci dôstojnosť a ušľachtilosť. Vzhľadom pripomína leva, má živý a inteligentný výraz.

Povaha
odvážny, verný a dôstojný, nie však bojazlivý, ani agresívny.

Veľkosť, proporcie, substancie
ideálna hmotnosť neprekračuje 5 kg u psa a 5,5 kg u feny. Psy musia vyzerať malé, ale pri nadvihnutí sú prekvapujúco ťažké. Ťažká kostra a dobre stavané telo sú charakteristickými znakmi plemena.

Hlava a lebka
Hlava je veľká, proporčne širšia než vyššia, lebka medzi ušami je široká a plochá, nevyklenutá; je široká aj medzi očami. Výrazný stop.

Oči
veľké, jasné, guľaté, tmavé a lesklé. S čiernou pigmentáciou okrajov viečok.

Uši
uši v tvare srdca nasadené na úrovni temena, nesené dobre priľahlé ku hlave, s dlhými bohatými závesmi. Ušnica ucha nesmie čiahať pod líniu pyskov.

Papuľa
tvárová časť je široká a zvrásnená, dolná čeľusť silná. Profil je plochý, nosná huba vsadená medzi očami. Nesmie byť vidieť zuby alebo jazyk.

Nos
čierna pigmentácia nosnej huby je podmienkou.

Pysky
dobre priliehajúce s čiernou pigmentáciou, pod ktorými nesmú byť vidieť zuby alebo jazyk.

Zuby
silná spodná čeľusť je nevyhnutná.

Krk
veľmi krátky a silný.

Telo
krátke, výrazný pás.

Hrudník
široký hrudník s dobre klenutými rebrami, dobre zavesený medzi hrudné končatiny.

Chrbát
rovný

Chvost
vysoko nasadený, pevne nesený, ľahko pretočený cez chrbát na jednu stranu, bohato osrstený.

Hrudné končatiny
krátke, silné, s ťažkou stavbou kostí. Kosti predlaktia tvoria mierny oblúk; pevné ramená, nevyhnutná je správna stavba končatín.
Laby: veľké a ploché, nie guľaté, pes musí stáť priamo na labkách, nie na záprstí, predné laby ľahko vytočené do strán.

Panvové končatiny
sú ľahšie než končatiny hrudné, predsa však pevné a dobre formované. Zozadu je postoj úzky, nie však kravský. Nevyhnutná je ich správa stavba (utváranie).
Laby: veľké a ploché, nie guľaté, pes musí stáť priamo na labkách, nie na záprstí.

Osrstenie
dlhé, rovné, s bohatou hrivou rozprestierajúcou sa cez ramená a tvoriacou bohatý golier okolo krku. Krycia srsť (pesíky) je hrubá s hustou podsadou, bohaté závesy na ušiach, na zadných stranách končatín, na chvoste a na labkách.

Farba srsti
všetky farby a znaky sú prípustné a rovnocenné, s výnimkou albínov a pečeňovo hnedej farby. U strakošov je rozloženie farieb rovnomerné.

Spôsob chôdze
spredu - nenáhlivý, typicky valivý, dôstojný chod, ktorý nemožno zamieňať s hojdavým chodom spôsobeným voľnými ramenami.
Zozadu - úzky chod. Priebeh chodu musí byť celkom korektný.

Vady
každá odchýlka od vyššie uvedených bodov musí byť posudzovaná ako vada, ktorej závažnosť je hodnotená vzhľadom ku stupňu odchýlky

Poznámka
psy musia mať dva zjavne normálne vyvinuté semenníky, celkom zostúpené do mieška.


Srsť a farba srsti
Krycia srsť je veľmi dlhá, pevná a rovná s hustou podsadou. Celkové osrstenie psa je veľmi bohaté. Na krku vytvára hrivu alebo golier, veľmi bohato sú osrstené aj nohy a prsty. Prípustné sú všetky farby srsti, okrem hnedej a albína, povolené je tiež žíhanie vo všetkých odtieňoch alebo biele znaky. Niektoré psy môžu byť aj strakaté, u nich by mala prevládať farba biela s rovnomernými znakmi na hlave a lysinou.

Povaha
Pekinéz je veľmi sebavedomý a vie byť veľmi tvrdohlavý, preto potrebuje skutočne dôslednú výchovu. Je tiež dostatočne odvážny a bojovný, nie však agresívny.

Spoločenská charakteristika
K cudzím ľuďom býva nedôverčivý, je veľmi vyberavý a svoju náklonnosť neprejaví hneď tak hocikomu. Svojmu pánovi je však veľmi oddaný. Je inteligentný, hrdý a má dôstojné chovanie. Ku spokojnému životu potrebuje lásku človeka a vie ju vďačne oplácať.

Vzťah k deťom
Pokiaľ má pekinéz s deťmi dobré skúsenosti z mladosti, vychádza s nimi dobre aj v dospelosti. Je nutné, aby deti nepovažovali psa za svoju hračku, a rešpektovali jeho potreby a nálady. Pekinéz je vhodný skôr do rodiny s odrastenejšími deťmi.

Výchova
Pri výchove pekinéza je nutná dôslednosť a veľká trpezlivosť. Tento pes nebude nikdy slepo počúvať na slovo, ale musí sa naučiť základnej výchove poslušnosti. Výchova musí byť mierna, nie sú vhodné žiadne tvrdé tresty. Vľúdnym slovom a chválou je možné u tohoto psa dosiahnuť vo výchove dobrých výsledkov.

Držanie
Je to pes, ktorého je možné chovať aj v malom byte, pretože nemá veľké nároky na priestor. Pelech mu pripravte na chladnejšom mieste v byte, ktoré je kryté od prievanu, a kde bude mať psík kľud k nerušenému odpočinku. Pre pekinéza sa hodí pelech zastrešený, v ktorom sa cíti bezpečne.

Pracovné využitie
Toto plemeno bolo odpradávna šľachtené ako hýčkaný spoločník ľudí, k žiadnej práci sa nehodí.

Pohyb
Pekinéz ma pomalú, valivú chôdzu a nepotrebuje príliš mnoho pohybu. Stačia mu tri krátke prechádzky denne, ktoré je nutné prispôsobiť jeho tempu.

Starostlivosť
Aby srsť pekinéza zostala krásna, je potrebné sa o ňu starať, nutné je denné kartáčovanie a česanie. Srsť je tiež treba udržovať čistú, preto sa pes musí občas vykúpať. Pri kúpaní je nutné použiť kvalitný šampón, určený pre dlhosrsté plemená, pokiaľ psa kúpete častejšie, je nevyhnutné použiť šampón, ktorý je určený pre častejšie požitie a obsahuje väčšie množstvo olejových zložiek. Po kúpaní je dobré použiť kondicionér a suchú srsť ošetriť norkovým olejom. Tomuto psíkovi sa tiež denne musí čistiť nos a oči, pazúriky je nutné udržovať krátke, a prebytočná srsť medzi vankúšikmi na tlapkách sa musí opatrne vystrihať. Srsť na vnútornej strane ušnice je vhodné vytrhávať alebo vyholiť, aby sa ucho lepšie vetralo a nezaparovalo sa. Chrup je potrebné pravidelne kontrolovať, pretože tento pes je viacej náchylný k tvorbe zubného kameňa, ktorý by sa mal aspoň jedenkrát ročne odstrániť.

Strážne využitie
Vzhľadom k tomu, že veľmi málo šteká, a vzhľadom k jeho malému vzrastu a priateľskej povahe nie je pekinéz využiteľný ako strážca.

Vhodné športy
Toto plemeno nie je uspôsobené k vykonávaniu akýchkoľvek športov.

Najčastejšie nemoci
Chronický zápal horných ciest dýchacích; zápaly očí; poranenia očí; zápaly ucha; zubný kameň; komplikácie pri pôrode

Zvláštnosti plemena
Jedna čínska legenda vraví, že pekinéz je výsledkom spojenia leva a opice, v ktorom sa prejavuje ušľachtilosť prvého s pôvabom druhého, a tento popis pekingského psíka dobre vystihuje. Pekinéz je veľmi hrdý a dôstojný pes, ktorý ku svojmu životu nutne potrebuje lásku človeka, a mnoho starostlivosti o svoju nádhernú, dlhú srsť. Neobstarávajte si tohoto psa, pokiaľ ste si nie istí, že mu budete môcť venovať množstvo času, opatery a lásky.

Príprava na výstavu
Pes by sa mal na túto udalosť začať pripravovať už v mladom veku. Dôležité je, aby vedel stáť vo výstavnom postoji, v ktorom je hodnotený, a tiež sa musí vedieť pohybovať na vodítku, pretože na výstave je pes hodnotený aj pri chôdzi. Pes musí byť pripravený na rušnú atmosféru výstavy, na množstvo ľudí a ďalších psov, aby sa neprejavil bojazlivo, čo by mohlo mať negatívny vplyv na jeho hodnotenie. Tiež by mal byť pripravený na dotyky cudzej osoby, pretože rozhodca psovi kontroluje skus a semenníky. Pes musí byť predvedený v čo najlepšej kondícii, jeho srsť by mala byť krásna a čistá, zuby bez zubného kameňa a pazúriky krátke. Srsť pred výstavou neošetrujeme olejom, aby bola vzdušná a ľahká.

Výživa šteňaťa
Pokiaľ sa rozhodnete kŕmiť psa v budúcnosti suchým, granulovaným krmivom, musí si naň navyknúť už skoro vo šteňacom veku, asi okolo 6. týždňa. Krmivo pre šteňatá musí obsahovať všetky prvky, potrebné pre správny vývoj kostí a svalstva. Malo by teda obsahovať v určenom množstve aj vitamíny a minerálne látky.

Výživa dospelého psa
Strava má veľký vplyv na kvalitu srsti psa, na jeho zdravotný stav a telesnú kondíciu. Kompletné krmivo je nutné vybrať podľa potreby psa a podľa jeho veku.

Výživa starého psa
V špecializovaných predajniach možno zakúpiť kvalitné krmivo pre starších psov, ktoré obsahuje všetky živiny dôležité pre psa v tomto veku.
Podrobné informácie o výžive psa hľadajte tu

Dôvetok pre budúcich majiteľov
Pri správnej výchove a dostatku prejavenej lásky v pekinézovi objavíte mnoho dobrých vlastností a stane sa vaším verným, milým a atraktívnym spoločníkom.

chovateľské stanice:
http://www.vazka.sk/dogs/SR/plemenovybe ... ber_psa=82


u nás v Poprade, tam kde bývam, máme pekingského psíka, ktorý má už 16 rokov a stále je v super kondícií...síce už trošku nevidí a nepočuje, ale je krásny a úžasný, dnes sme ho spoznali a dúfam, že sa mi nabudúce podarí urobiť fotku /dnes som mobil nechala doma bohužiaľ/...
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Pekingský palácový psík

Poslaťod lusy » Štv 06.03.2008 15:59

tak tychto psov fakt nemusim. mne pripominaju opicky tie ich ksichtiky. :ach:
lusy
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3706
Bydlisko: Taliansko

Re: Pekingský palácový psík

Poslaťod Lusinka » Štv 06.03.2008 18:00

mne zas take chlpate prasiatka :lol:
Lusinka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 73
Bydlisko: Hlohovec

Re: Pekingský palácový psík

Poslaťod Vikiki22 » Ned 16.03.2008 16:54

Mne pripomínajú krížencov opice a leva. :lol:
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Pekingský palácový psík

Poslaťod Vikiki22 » Pon 26.05.2008 20:58

Hodím sem foto, aby aj ostatní videli, ako to vlastne vyzerá :no: :
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod bibika » Ned 15.03.2009 19:55

nasa byvala suseda mala takeho svetlo hnedeho . zlaty psik to bol taky pohodovy, znasavlivi ,moja sestra ked bola mala velmi rada ho vencila . bal sa hromov pocas burky sa schovaval pod vanu :heh: .. chudak dali ho dakde na dedinu lebo bol stary a cakali decko :hmm: :plac:
bibika
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 746
Bydlisko: Banff, AB

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod Offca » Ned 15.03.2009 20:00

Obrázok
Toto volám "zlepšovač nálady" :haha:
Offca
V.I.P.
 
Príspevky: 3581
Bydlisko: Modranské lesy

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod martinkaaa4 » Pon 16.03.2009 20:31

ja som tiež poznala jedných čo mali pekineza ale neviem či bol rozmaznaný alebo taký lenivý že keď ho položili na chodník tak mal problém zájsť páru krokov a to bolo v podctate také staršie štendo
Neexistuje zlý pes, zlý môže byť iba jeho majiteľ
martinkaaa4
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1251

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod Nyssa » Pon 16.03.2009 20:36

my sme mali ešte keď sme bývali v Poprade v byte tiež pekinézku Peggie :ach: nebola svetlá, ale skôr taká hnedo - ryšavá a možno nebola ani čistá, bola samozrejme bez PP... bolo to zlatinko, mama keď bola pre ňu, tak tá pani chodila po dome v gumených čižmách, lebo že ju kúsala do nôh. krpatá mala aj pruh, ten sme dali zoperovať, bála sa cudzích ľudí, ale inak počúvala na slovo, bolo to také zlatinko. sme mali vtedy so segrou také tie psíkovské papuče, tak sa nám na nich zavesila a my sme chodili s ňou :lol: a ešte strašne ľubila vreckovky a spala na skrinke (pri posteli som mala takú nízku skrinku, tak si na ňu vyskočila). ale mne sa potom zhoršil zdravotný stav a Peggie musela ísť preč :plac: doteraz si to neviem odpustiť, ale pán veterinár nám pomohol nájsť nových majiteľov
"Nie vždy dostaneme psa, akého chceme, ale vždy dostaneme psa, akého potrebujeme"
Cesar Millan
Nyssa
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5077

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod Betka » Pon 16.03.2009 22:01

Mne toto plemeno nie je moc sympatické. Nejde tu len o výzor, ale nemá žiadnu históriu, iba "spoločník", na nič sa úplne nehodí, len na výstavy.. nepotrebuje takmer žiadny pohyb, hodí sa k starším ľuďom, nemá žiadne využitie..

Skoro ako plyšová hračka.

:nwm: :ach:
Betka
Big Dog
 
Príspevky: 1446

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod Nyssa » Pon 16.03.2009 22:41

no ale to nemá veľa spoločenských plemien, preto sú to SPOLOČENSKÉ plemená. :no: a si zober, koľko plemien, ktoré predtým využitie malo je takisto teraz v 90% ako spoločník. inak by si sa divila ako majú pohyb radi, zase to závisí od majiteľa, ako si ho naučí, tak ho má :ha:
"Nie vždy dostaneme psa, akého chceme, ale vždy dostaneme psa, akého potrebujeme"
Cesar Millan
Nyssa
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5077

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod Betka » Uto 17.03.2009 21:05

Tak áno, ale z toho popisu mi to vyznelo úplne inak :nwm:
Betka
Big Dog
 
Príspevky: 1446

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod Nyssa » Uto 17.03.2009 22:21

jaj ten popis som si prečítala až teraz :ua:
"Nie vždy dostaneme psa, akého chceme, ale vždy dostaneme psa, akého potrebujeme"
Cesar Millan
Nyssa
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5077

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod Nia » Uto 17.03.2009 22:23

mne pripomina toto plemeno, taku tu snehovu pusinku...ten zakusok, ci co je to :heh: ono sa to tak cudne hybe
Obrázok
Nia
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3073
Bydlisko: Levice

Re: Pekinský palácový psík / Pekingese

Poslaťod skacenka » Uto 17.03.2009 22:53

Naši susedia tiež mali pekninéza-fenku..Dožila sa pekného veku 18rokov :oo:
Ale tiež to bol kus lenivého psa-museli ju odniesť na trávnik aby sa vyčúrala :jop: Neprešla pomaly ani dva metre-museli ju ťahať aby chodila :jop: A to nielen v jej ústyhodnom veku-ale celý život :yes:
Na svete sa môžete spoľahnúť iba na tri veci : na seba, na uvítanie svojho psa a na smrť. Inak už na nič.
skacenka
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1119
Bydlisko: Nitra

Ďalší

Späť na Plemená psov FCI