Bedlingtonský teriér / Bedlington terrier (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Bedlingtonský teriér / Bedlington terrier (FCI)

Poslaťod Evel!n » Ned 30.11.2008 14:59

Dúfam, že takáto téma tu ešte nie je :no:

Toto nádherné plemeno je podľa mňa jedinečné!
Strašne ich mám rada, aj keď si niekto môže pomyslieť,
že je moc prečančané...jaa si skôr myslím, že
je to krásne psíča :)

A čo vy???

Obrázok
Evel!n
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 510
Bydlisko: Levice

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Abby » Ned 30.11.2008 17:17

Naživo som ho ešte nevidela, ale výzorom sa zdá byť roztomilý. Pripomína mi ovečku. :heh:
Šťastný je pes, ktorý si našiel milého pána - už navždy bude mať niekoho, kto mu bude škrabkať bruško.
Abby
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 146
Bydlisko: Košice/Bratislava

Re: Bedlington terrier

Poslaťod starr » Ned 30.11.2008 20:48

Ja ich zasa vôbec nemusím, skôr averzia ako obdiv, ale tak koľko ľudí, toľko chutí. :hi:

U tohto plemena môže zjav ovečky klamať, sú to práveže temperamentní psíci s teriérskou "čertovosťou" a údajne sú často aj dosť bitkári s inými psami.

Inak je na nich smiešne, že zvyknú mať také oranžové "líčka", no zaujímaví sú, ale nič pre mňa. :smile:
Kto je proti nám, keď On je s nami? Keď máme Krista, tak nikdy neprehráme.
starr
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3770
Bydlisko: behind the field

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Bibiana » Ned 30.11.2008 22:04

My sme mali bedlingtoniu kámošku Atušku. Je import z ČR a chodí aj po výstavách, viem, že jej páničkovia dokúpili ešte malého kamoša. Ata bola taká rezervovaná psia lady, občas ju chytil amok tak utekala ako splašená, ale väčšinou si pekne kludne cupitala pri paničkovi :smile: Už sme ich, žiaľ, veľmi dlho nestretli :nwm:
Bibiana
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2299

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Nia » Pon 01.12.2008 17:50

ja som tieto psiky uz nazivo videla..mam na nich stastie, no a endyho strasne irituju a ja si na ich vyzor nevjak neviem zvyknut..nieze by s ami nepacili..no nieco mi na nich nesedi...tak isto ako u bulikov, tak je to aj u tychto psikov.
Obrázok
Nia
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3073
Bydlisko: Levice

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Vikiki22 » Pon 01.12.2008 17:59

HISTÓRIA

Na prvý pohľad plemeno pôsobí vyslovene jemným a nežným dojmom a väčšina ľudí si asi myslí , že jeho pôvod možno hľadať v dámskych komnatách a že to bol a je pes vyslovene spoločenský. Pravda je však úplné iná. Majitelia bedlingtonov často patrili medzi vášnivých lovcov bez vlastného revíru a pytliakom lovecké vlohy rýchlych a nehlučných psov nadmieru vyhovovali. Obľúbený boli aj medzi baníkmi, kde bez protestov a strachu nasledovali svojich pánov pod zem a boli schopní drhnúť často agresívne potkany.

V Československu sa začali bedlingtoni chovať v tridsiatich rokoch, avšak po druhej svetovej vojne sa zdalo, že chov tohto plemena úplne zanikne. O obnovu sa pokúsili v roku 1957 nadšení kynológovia z Výskumného ústavu lesného hospodárstva v Kostelci nad Černými lesy, ktorí doviezli z Nemecka temperamentného a z hľadiska štandardu trochu väčšieho psa, ktorý však vykazoval vynikajúce lovecké vlohy a zložil na výbornej úrovni snáď všetky skúšky z loveckého výkonu, ktoré boli pre malé plemená v tej dobe k dispozícii. Prejavil sa ako vytrvalý a vášnivý brlohár a pri výkone práva poľovníctva odviedol kus práce, ktorý by poľovnícky kynológovia od psa pripomínajúceho ovečku vôbec nečakali. Sú ľudia, ktorí hovoria, že bedlington nevypadá ako pes, ale skôr ako ovečka, a že sa im nepáči. Na prvý pohľad to tak môže skutočne pôsobiť a z bežného typu psov sa úplne vymyká, ale nakoniec ten kto sa s bedlingtonom zoznámi zistí, že sa jedná o veľmi osobitého psa s vynikajúcou povahou, a že to čo ich na vzhľadu malého teriéra odpudzovalo je s odstupom času naopak pôvabné.

Bedlington je plemeno, ktoré bez problémov zvládne aj začiatočník. Plemeno radostné, nenáročné, umiernené a bez agresivity, plemeno, ktoré sa hodí do bytu rovnako ako aj na záhradu, plemeno, ktoré bude sprevádzať starú dámu a športovca na lyžiach, plemeno, ktoré veľmi milujú deti. Na konci 19. storočia ho autori popisovali ako ,,najrozumnejšieho a najrýchlejšieho z teriérov.

ŠTANDARD
Výška psa 41cm
Výška sučky 39cm
Váha 8-10,5kg

Krajina pôvodu:
Veľká Británia

Celkový vzhľad
Elegantný, mrštný a svalnatý pes bez akýchkoľvek známok slabosti alebo naopak hrubosti. V celku má hlava hruškovitý alebo kuželovitý tvar. V kľude je výraz psa mierny a vznešený.

Charakteristika
Oduševnený a hravý, absolútne spoľahlivý pes. Je to inteligentný spoločník človeka so silnými loveckými inštinktmi.

Povaha
Je prirodzene mierny, prispôsobivý, chová se dôstojne, nikdy nie je plachý alebo nervózny. V kľude je mierny, ale pri vydráždení je veľmi odvážny.

Hlava a lebka
Mozgová časť je úzka ale hlboká, oblá. Je pokrytá jemnou odstávajúcou a chocholku vytvárajúcou srsťou, ktorá je skoro biela.
Horná čeľusť je dlhá, zašpicatená.
Stop nesmie byť patrný, vrchná línia hlavy prebieha od týlového hrbolu až po koniec nosu uplne plynulo, bez prerušenia. Hlava je v partiach pod očami dobre vyplnená.
Pysky sú priliehajúce, nikdy voľné.
Nozdry sú veľké a výrazné.

Oči
Malé, dosť ďaleko od seba a hlboko uložené.
Ideálne je oko s tvarom pripomínajúce trojuholník.
Modrí jedinci majú oči tmavé, modro-triesloví majú oči svetlejšie jantarové, pečeňovo hnedí a pieskovo sfarbení majú oči svetlo hnedé.

Uši
Sú primerane veľké, s tvarom "lieskového orechu", nízko nasadené, plocho zavesené po stranách hlavy (priliehajúce k lícam). Sú tenké, zamatové, pokryté krátkou jemnou srsťou, len na konci je strapec bielej hodvábnej srsti.

Chrup
Zuby sú veľké a silné. Záhryz je nožnicový.

Krk
Dlhý, zužuje se od koreňa smerom k hlave, je bez laloku.
Vychádza pomerne hlboko z pliec a hlava má byť nesená skôr vysoko.

Trup
Je svalnatý, výrazne pružný.

Hrudník
je hlboký a primerane široký, rebrá sú skôr ploché, zasahujú hlboko, takže prsná kosť je v úrovni lakťov. Chrbtová línia je prirodzne vyklenutá - kapria, plynule prechádza v bedrá, ktoré sú výrazne klenuté. Trup je dlhší ako kohútiková výška.

Hrudné končatiny
Sú rovné, v postoji sú v hrudníku od seba ďalej ako v labkách.

Zápästia
sú dlhé, ľahko sklonené, nikdy slabé.

Lopatky
sú ploché, uložené tak, že svojimi vrcholmi smerujú šikmo hore a dozadu.

Panvové končatiny
Sú svalnaté, primeranej dĺžky, bedrá su klenuté, tvoria plynulé pokračovanie línie chrbta skláňajúcej sa dole. Pánvové končatiny vyzerajú akoby boli dlhšie ako hrudné. Pätové kĺby sú silné, nízko pri zemi, ani vybočené, ani vbočené.

Labky
Sú dlhé zajačieho tvaru, s hrubými vankúšikmi, dobre uzavreté.

Chvost
Primerane dlhý, hrubý pri koreni, zužujúci sa do hrotu, elegantne prehnutý. Je nízko nasadený a pes by ho nikdy nemal niesť nad úrovňou chrbta.

Pohyb
Je schopný veľmi rýchleho behu. Akcia končatín je dosť zvláštna, v pomalom kroku trhavá, ľahká a skákavá, pri rýchlejšom kroku je chôdza ľahko kolísavá. Pri behu beží celým telom ako greyhound.

Srsť
Hustá, cupovitá, odstávajúca od povrchu tela, nikdy však drátovitá. Zvláštny sklon srsti ku krúteniu sa dá pozorovať čiastočne na hlave a v tvári. Nepĺzne.

Sfarbenie
Modré, pečeňovo hnedé, pieskové, s trieslovosfarbenými odznakmi alebo bez nich. Sýty pigment musí byť v chove udržiavaný. Modrí a modrotriesloví musia mať nos čierny, pečeňovo hnedí a pieskoví ho majú hnedý. :no:

Obrázok
Obrázok
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Bedlington terrier

Poslaťod barney » Pia 19.12.2008 16:03

Zdravím účastníkov. Reagujem na niekoľko z príspevkov, ktoré som tu vide. Najprv na psiu kamarátku Atušku. Obávam sa, že ide o Hátičku a tá má momentálne aj malého kamaráta s menom Ike. Neodsťahovali sme sa, len asi chodievame v iných časoch. Tá charakteristika na Hátičku platila, takže si myslím, že to je ona. No a k plemenu len toľko, že vyzerá skutočne ako ovečka a to môže niekomu prekážať. Na druhej strane je to skutočne teriér so všetkým, čo k tomu patrí, aj keď jeho povaha sa skôr označuje ako "umiernená teriérska". A môj názor je, že pokiaľ ste bedlingtona nestretli naživo, tak fotka klame, toto plemeno je úžasné práve svojim pohybom, ktorý sa blíži chrtiemu s mnohými zvláštnosťami. Bohužiaľ ich asi najčastejšie stretnete asi len na výstavách, lebo ich je veľmi veľmi málo, aj keď v poslednom čase ich počet narastá.
barney
Okoloidúci
 
Príspevky: 4

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Fraga » Sob 20.12.2008 16:33

My sme si aj pohladili :no:
Jediný psík, ktorý má o sebe ešte vyššiu mienku, než jeho pyšný majiteľ, je jazvečíček ;o)
Obrázok
Keď ti život ponúka citrón, vypýtaj si tiež soľ a tequillu...
Fraga
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4437
Bydlisko: BA

Re: Bedlington terrier

Poslaťod wewerica » Sob 20.12.2008 21:33

ja mam tichto psikov hrozne rada aj nazivo som videla :hi: ...bol krasny(ja im hovorim ovecky :lol: :hi: )...a dam len nieco krasne nakreslene Obrázok...poznate nejaku chov. stanicu tohto plemena? :otaznik:
wewerica
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4115
Bydlisko: Dolná Krupá

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Owecka753 » Sob 20.12.2008 21:37

no tak aj mne sa podoba na ovecku,ale nato ako mam rada ovecky toto preleno sa mi nepaci
Owecka753
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1055

Re: Bedlington terrier

Poslaťod barney » Ned 21.12.2008 0:18

Každý psík je krásny pre svojho majiteľa :lol: Viete, ešte 3 a niečo roka dozadu som nemal žiadneho psíka a teraz sa chystám založiť chovateľskú stanicu :smile: Pre mňa, mestského človeka je to ideálne plemeno, doma pokojné, vonku temperamentné a doma nenechá ani chlp, takže pre mňa najlepšie a inému sa zdá divné, ale tak to má asi byť. A tak pridám zopár fotiek mojich miláčikov.
Obrázok
Obrázok
barney
Okoloidúci
 
Príspevky: 4

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Evel!n » Ned 21.12.2008 10:22

Na Slovensku veľa choviek skutočne nie je...ale poznám mnohých, ktorí majú doma bedláčov :no:
Poznám však jednu chovku z ČR - Bos Grunnies (hádam som to dobre napísala :lol: )
Evel!n
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 510
Bydlisko: Levice

Re: Bedlington terrier

Poslaťod Ema 012 » Ned 21.12.2008 10:31

Ja som našla aj na slovensku ale nepoznám :ua:
http://www.bedlington.sk/
Ale sú zlatý :jop: a ani som nevedela že sa rodia čierny :pac:
Obrázok
Ema 012
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 942
Bydlisko: Kajal

Re: Bedlington terrier

Poslaťod barney » Ned 21.12.2008 19:39

Obidva moji psíci sú zo stanice Bos Grunniens, podľa mňa určite najlepšia stanica, čo sa exteriéru týka, ide odtiaľ najväčšia kvalita, okrem nej je ešte niekoľko staníc, ktoré ponúkajú kvalitné psíky, určite Garden Calypsa, z Hory Hostína, Ja-staczech, ak by Vás zaujímala poľovnícka kynológia s týmto plemenom, tak potom posledne menovaná, alebo z tej stránky www.bedlington.sk (Style Hunter) a Norník, možností je viac, dúfam, že k nim onedlho pribudne ďaľšia, tá moja :smile:
barney
Okoloidúci
 
Príspevky: 4

Re: Bedlington terrier

Poslaťod wewerica » Str 24.12.2008 20:42

Ema 012 píše:Ja som našla aj na slovensku ale nepoznám :ua:
http://www.bedlington.sk/
Ale sú zlatý :jop: a ani som nevedela že sa rodia čierny :pac:

pekny su ale nieco sa mi nezda :nwm: tento psik http://www.bedlington.sk/admin/foto/ori ... 556506.jpg .... to sa mi nezda ako bedlington...neviem no :nwm: :nwm: :pac: ....a to ani ja som teda nevedela ze sa rodia cierny :lol: :oo: a potom su taky krasny biely :oo:
wewerica
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4115
Bydlisko: Dolná Krupá

Ďalší

Späť na Plemená psov FCI