Ochorenia obličiek

Sem píšte vaše otázky o rôznych chorobách.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Shel-chan » Uto 18.12.2018 10:46

caute, neviete niekto odporucit dobreho veta pre kolegynu co ma yorka s chronickym zlyhanim obliciek? topolcany alebo bratislava a okolie. samozrejme svojho veta maju, ale on vraj nad nim zlomil palicu a vraj len maju pokracovat v diete a dufam, tak hlada, ci prenho nevie urobit este nieco viac.
only expect the worst, and you'll always be either right or nicely surprised
(and they say i'm not an optimist!)
-----------------------------------------------------
http://www.sheimi.sk
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5360
Bydlisko: Bratislava – Lamač

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod mart.ina » Uto 18.12.2018 13:40

veta síce doporučiť neviem, ale určite záleží od hodnot aké má, vyšetrenie moču vrátane UP/UP- zistiť či má proteinúriu, ak áno pridávať lieky na toto (potom je vhodné aj meranie krvého tlaku- prípadne sa pridávajú ACE inhibítory), doplnky ako semintra, pronefra fungujú tiež dobre. samozrejme dieta je základom, ak hodnoty nie sú veľmi zlé a netreba aj infúzie. a určite aj ako vyzerajú obličky na sone. proste tieto veci by som vyšetrila a podľa toho riešiť ďalej.
mart.ina
Hafan
 
Príspevky: 729

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Shel-chan » Uto 18.12.2018 14:22

vsak jo, testy su, lenze ja ju potrebujem poslat za niekym, kto to urobi... a vie, co robi. vraj jedna oblicka uz je kaput a vet aj rozmyslal, ze by ju dali vybrat. ale teda neviem ani zistit, co mu robili, to su laici, a ja s oblickami nemam vlastnu skusenost ani si nepamatam zo skoly. viem len to, ze pred par tyzdnami bol par dni hospitalizovany na infuzkach lebo uz to s nim vyzeralo blede. dietu samozrejme ma. mozno ho uz dokonca ani nekrmia šunčičkami salamkami cokoladkou :blee: :au: preco to vzdy ludom dojde az ked je pes jednou nohou v hrobe?
a teda dakujem.
only expect the worst, and you'll always be either right or nicely surprised
(and they say i'm not an optimist!)
-----------------------------------------------------
http://www.sheimi.sk
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5360
Bydlisko: Bratislava – Lamač

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Sunny » Štv 07.03.2019 8:30

Tak sa pridávam s Ice do tejto témy nešťastnej... V januári som jej dávala viac menej preventívne robiť krv, už vtedy vyšli obličkové výsledky trochu horšie, teraz som testy zopakovala a urea zas stúpla. Zajtra si tam zbehnem pre presné výsledky a dohodnúť sa čo a ako ďalej, tak sa chcem trochu pripraviť. Klinické príznaky zatiaľ nemá, trochu viac pije, žerie normálne, hnačky ani vracanie nie sú. Nad čím najviac rozmýšľam je strava - či prejsť na renalky granule, alebo zostať na surovej - ak áno, akej? Z nejakých prípravkov som zatiaľ našla že pridávať lososový olej a Ipakitine, na veterine spomínali aj nejaký Pronefra? Dík za každú radu, je to už síce babka stará, ale rada by som to aspoň trochu spomaliť :ua:
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8294
Bydlisko: Morava

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Elis » Štv 07.03.2019 9:01

Se dari koukam :ua:
Diety pri krmeni syrovym popisuje Stourac v archivu sve poradny Bonoda.
Jsem na telefonu, tak to lepe nenajdu ted.
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6377
Bydlisko: Praha

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Sunny » Štv 07.03.2019 15:02

Tak v jej veku už musím počítať s tým, že niečo začne pomaly odchádzať :ua: Dík za odkaz, našla som, prečítala som... Uvidím aké sú tie hodnoty a podľa toho sa nejak zariadime. Hodím to sem potom.
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8294
Bydlisko: Morava

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Sunny » Str 13.03.2019 11:32

Tak mám výsledky v ruke - urea 40, Kreatinin 198 :ua: V januári bola urea 30 a kreatinin 190. Veterinár rozhodne odporúča renalku dietu, k tomu Pronefru a lososový olej. Vzhľadom na tie hodnoty ho s tou dietou asi poslúchnem a za mesiac urobíme kontrolné odbery. Ach jo :ua:
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8294
Bydlisko: Morava

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod hriva » Str 13.03.2019 11:44

Určite daj renalku. A daj urobiť SDMA. Ja dávam robiť to. Bria ma tiež mierne zvýšené
Those we love don't go away, they walk beside us every day.
Unseen, unheard, but always near; still loved, still missed and very dear.
hriva
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4816

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod mart.ina » Str 13.03.2019 14:49

Urcite renalku. Pripadne nema aj ine problemy, napr traviace? Lebo urea 40 je uz poriadne vysoka hodnota, teda ak nepouzivaju ine jednotky. Moze to trochu ovplyvnovat aj barf, stretla som sa aj u mladych psov na barfe s mierne zvysenou ureou (privela bielkovin v strave, odboravaju sa na mocovinu). Sucasne ten kreatinin neni zas tak vysoky, ze hodnoty miuplne nekoresponduju. Vacsinou by som pri krea okolo 200 cakala ureu tak 15- max 20. Inak urea stupa napr aj pri krvacani do criev, ale to je malo pravdepodobne. Dorob aj sdma, posudzuje zas inu cast funkcnosti obliciek. A vysetrit moc, hlavne ci nie je krv, bielkoviny.
mart.ina
Hafan
 
Príspevky: 729

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Sunny » Str 13.03.2019 15:01

Jediný prejav je, že viac pije, inak nič, chuť do jedla taká, že keď nesiem misky skáče meter dvadsať, nezvracia, kadí a čurá normálne, čulá je primerane veku, aj ťahať by chcela stále.
NAsadím teraz tie renalky, už ich mám objednané a pri kontrole dáma j to SDMA dorobiť a uvidíme jak sa to bude vyvíjať.
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8294
Bydlisko: Morava

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Banshee » Štv 02.05.2019 18:46

Ahojte, vedeli by ste prosim doporucit veta na oblicky? Okolie BA, DS, TT... Podarilo sa zachranit fenku hrobarovi z lopaty, za co som vetom ktorym sa to podarilo vdacna, ale mam pocit ze by sa zisiel specialista lebo fungujem hlavne podla Dr. Google co nie je idealne. Fenka sa v 16tich dala dokopy a funguje, po operacii zapalu maternice so zlyhamymi oblickami - co sa rovna zazraku. Anemiu ma vraj tak na transfuziu a ona si beha, zerie, vrti chvostom akoby nic. Teriery su neuveritelne psy <3
Dakujem.
Banshee
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 193

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Gretuš a Manduš » Štv 09.05.2019 16:17

Ahojte, som na dogfóre takpovediac po 100 rokoch. Najviac ma mrzí, že ma sem doviedli práve problémy mojej haviny :-(
Začalo sa to celkom nevinne, vždy mala problém s nejakým druhom mäsa, nakoľko sme roky na barfe alebo varenej strave. Vždy mala na druhý deň hnačku a obhajovali sme si to tým, že ma len citlivé trávenie. Preto mi pred mesiacom neprišlo divné, že mala skoro každý deň zo všetkého hnačku alebo mäkké :kak: , nakoľko jej buď niečo nevyhovovalo alebo si našla niečo chutné vonku. Ďalej som si to obhajovala tým, že je to vekom, keďže jej ťahá na 10. rok alebo určite niečo pojedla von. Neskôr sa k tomu pridalo vracanie väčšinou doobeda. Kyseliny, peny, ale keď vyvrátila celé nestrávené jedlo z predošlej večere, začalo sa mi niečo nezdať. Zvýšila príjem tekutín, žrať jej stále chutilo, ale začala byť "nesvoja". Nevítala nás pískaním a vrtením čím sa vyznačovala, prestala sa válať v tráve, prestala sa hrať s našou druhou mladšou kokeršpanielkou, jednoducho bola malátna, smutná, sedela zhrbeno a pod. Následne som odcestovala pracovne na 6 dní a keď som sa vrátila, všetky príznaky stále pokračovali, ale pridalo sa neustále trasenie. Hneď na druhý deň som s ňou išla na veterinu, kde nám vyšli katastrofálne krvné výsledky.
UREA: 74,2 mmol/L - mala by mať max. 9,6
PHOS: 7,97 mmol/L - jeho max. 2,20
obe tieto hodnoty boli nemerateľné, museli zriediť krv 1 ku 4.
CREA: 307 umol/L - mal by byť max. 159
Na klinike si ju ihneď nechali, nasadili infúzie. Na druhý deň sme si ju mohli vziať na noc domov a robíme tak doteraz. Dnes je 4. deň infúzie. Nasadená renálna diéta granulami a konzervami RC Renal, ktoré samozrejme odmieta, nakoľko bola doteraz na barfe ako som spomínala vyššie. Inšpirujem sa knižkou od Kateřiny Novosádovej, kde čerpám recepty, ale doporučili nám znížiť mäso na 30g/deň a zvyšok kompenzovať prílohami a zeleninou. Nasadené lieky Benakor (1x1tableta/deň) a Ipakitine (2x2odmerky/deň).
Dnes bol kontrolný odber krvi, kde nám klesla urea na 38, ale kreatinín vraj mierne stúpol. Pokračujeme v infúziách, tak nám držte palce, lebo sa idem zblázniť. Po všetkom čo som si prečítala sa nemám čoho chytiť, tak len hľadám, bádam, ako jej čo najlepšie pomôcť :nwm:
Gretuš a Manduš
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 64
Bydlisko: Žilina

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Nisus » Štv 09.05.2019 17:01

Kuk pribalovy letak Benakoru
U psů s chronickým onemocněním ledvin se mohou na začátku léčby zvýšit koncentrace kreatininu v
plazmě. Mírné zvýšení koncentrací kreatininu v plazmě po podání ACE inhibitorů je v souladu se
snížením glomerulární hypertenze vyvolané těmito látkami, a proto není v případě absence dalších
příznaků nezbytným důvodem k ukončení léčby.

Tak mozno je to ,,ok" ten zvyseny kreatinin :nwm: Nie som vet, ani na to nemam vzdelanie, ale priblizne takyto postup ako si zvolila ty, tak zvolili dalsi dvaja ludia, ktorych poznam. Jeden psik to rozchodil, druhy zial nie (ale tam to bolo pravdepodobne geneticke). A mozem vediet, preco sa nasadil benakor?
Ži a nechaj žiť...
Nisus
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1857

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod bibika » Štv 09.05.2019 17:14

Moč sa vyšetroval? UPC a SDMA sa robilo?
bibika
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 746
Bydlisko: Banff, AB

Re: Ochorenia obličiek

Poslaťod Sunny » Str 05.06.2019 15:06

Po 3 mesiacoch na renalkach urea klesla zo 40 na 27, ale kreatinin stupol zo 198 na 263 :ua: Aj fosfor ma horsi nez mala.
Dostava RC renal ochutene mletymi zelenymi drzkami. Ma niekto realne skusenosti s doplnkami Pronefra/Ipakitine, ci to naozaj nejak vyraznejsie pomaha?
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8294
Bydlisko: Morava

PredchádzajúciĎalší

Späť na Choroby