Choroby pečene

Sem píšte vaše otázky o rôznych chorobách.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Choroby pečene

Poslaťod BestCat » Štv 16.08.2007 19:56

Ahojte!dnes som bola s mjim psíko u veterinára a zistili mu rakovinu pečene.Mám tri ožnsi.Bud bude brať lieki čo jej poôže predlžiť život na 2 3mesiace alebo ju operovať alebo ju dať utratiť.Čo mám robiť je tu niekto to by mi vedel poradiť ak mal takúto skúsenosť už musím upozorniť že to je fenka a harala sa a má vyše už 10,5roka.
Čo by bolo lepšie?v pokoji ju nechať odísť alebo .......
Za odpovede dakujem.je tu aj jej fotečka
BestCat
 

Poslaťod Rika » Štv 16.08.2007 20:01

Keby bolo na mne, asi by som riskla tú operáciu... je tam síce riziko, že sa po operácii nemusí prebrať, nakoľko má 10,5 roka... ale môže sa to skončiť dobre a bude žiť ešte niekoľko rokov.

Ja som tak predĺžila život našemu Waldíkovi, kt. vďaka tomu žil ešte ďalšie dva roky... a ako som už písala v inej téme, dožil sa 17., keby bol vydržal ešte mesiac, mal by 18 rokov :plac: .
Oči zvieraťa majú schopnosť hovoriť tým najkrásnejším jazykom na svete !
Martin Buber

Pes je jediný tvor na svete, ktorý Ťa miluje viac než sám seba a zarmúti Ťa len vtedy, keď odíde do psieho neba :smile:
Rika
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1619
Bydlisko: Liptov / KE / BA

Poslaťod ElisaRistori » Štv 16.08.2007 22:03

boze je to hrozne ale ja by som to tiez urcite riskla co tym mozes stratit?uz nic tak to riskni a napis ako to s nou dopadlo :no:
ElisaRistori
Okoloidúci
 
Príspevky: 10
Bydlisko: SALA

Poslaťod Silwuska » Pia 17.08.2007 6:37

Nechcem byt necitliva...pretoze dobre viem co je to prist o psicka...ale moj kamarat mal vlciacicu...a ta mala 11 rokov a tiez dostala rakovinu...take hrce sa jej robili na tele...2 je vyoperovali, bola s toho vystresovana, bolelo ju to, stravila vela casu u veterinara a po druhej operacii presiel mesiac plny utrap a museli ju dat utratit, lebo velmi trpela...viem ze to musi byt neskutocne tazke, ale treba si premysliet ci zivot po operacii bude mat pre psika zmysel...hlavne nesmie byt clovek sebecky a mysliet na to ze bude my chybat, ale mysliet na to aby bol az do konca stastny... :ua:
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

podakovanie

Poslaťod BestCat » Sob 18.08.2007 17:35

Dakujem veli pekne za vaše rady nakoniec sme sa rozhodli dávať jej lieki a citi sa zatial dobre a vrátila sa jej chuť do jedla síce častejšie spinká ale dá sa okrem toho máme dma ešte vlčiaka a kríženca vlka s vlčiakom čo brat kdesi zobral prblém je ,že je t jedina sučka a neviem či to znesu naše psi vzhladom k tou že im bola skr ao mama síce je od nich o čosi nižšia ni baja meraju više 50c a na len nejakých 30cm.naši už dalšiu sučku nechu ina vzhladom na to obaja samci neboli kastrovani a sučka ani raz vysteriizovaná takže v pohode aj ked sa hárala nebl s nimi problém,že by jej chceli šteniatka urobiť.Mdlím sa aby to vidržala ale ked so sa dnes sdívaa zdá sa,že sa jej ten nádro asi stráca leb t brusko mala už velke a teray na bku sa jej to zmenšuje! :jupi:
BestCat
 

Poslaťod Bendy » Ned 19.08.2007 11:24

Vies, ono sa to asi len tak nestrati, ale uvidite, ako sa to bude vyvijat.
Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáky, potápať pod vodou ako ryby. Zostáva len jediné. Naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.
G. B. Shaw
Bendy
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 418
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod petka_akim » Ned 19.08.2007 12:46

DRZIM TI PALCE JA newiem co by som robila keby mi akim takto mal odist alebo operacia... ja by som to asi neprezila ked uz mi jeden psik zomrel na psinku :( :plac: :plac:
petka_akim
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 178

odpoveď

Poslaťod BestCat » Ned 19.08.2007 15:26

Ahojte je to celkom fajn a dúfam,že t bude už lepšie inak dakujem pekne
BestCat
 

Poslaťod Maruska » Uto 21.08.2007 12:36

Tvoj psik uz bude mat 11 rockov je to uctyhodny vek, ale rakovina je u psikov liecitelna vo velmi malom procente. Ak aj tvoj psik podstupi operaciu pravdepodobne mu predlzis o rok zivot ale nikto ti nezaruci jeho kvalitu.
Nenapisala si ci je ten nador zhubny alebo nezhubny. V pripade ze je zhubny, by som doporucila psika nechat v pokoji odist, hlavne bez trapenia a bolesti :ua:
Rada pomozem
Maruska
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 28
Bydlisko: Trnava

Re: pomoc!

Poslaťod Amaguk » Uto 21.08.2007 12:43

BestCat píše:Ahojte!dnes som bola s mjim psíko u veterinára a zistili mu rakovinu pečene.Mám tri ožnsi.Bud bude brať lieki čo jej poôže predlžiť život na 2 3mesiace alebo ju operovať alebo ju dať utratiť.Čo mám robiť je tu niekto to by mi vedel poradiť ak mal takúto skúsenosť už musím upozorniť že to je fenka a harala sa a má vyše už 10,5roka.
Čo by bolo lepšie?v pokoji ju nechať odísť alebo .......
Za odpovede dakujem.je tu aj jej fotečka


rakovina pecene je tazke ochorenie, je mi luto, ze sa musis trapit touto otazkou, ale zial aj to patri k zivotu.
2-3 mesiace na medikamentoch asi nie je najlepsie riesenie, ale zrejme sa jej ulavilo, podla toho co pises.
Co sa tyka tej operacie, nepovedal ti lekar, aka je tam prognoza vyliecenia resp. predlzenia zivota?


Maruska píše:Tvoj psik uz bude mat 11 rockov je to uctyhodny vek, ale rakovina je u psikov liecitelna vo velmi malom procente. Ak aj tvoj psik podstupi operaciu pravdepodobne mu predlzis o rok zivot ale nikto ti nezaruci jeho kvalitu.
Nenapisala si ci je ten nador zhubny alebo nezhubny. V pripade ze je zhubny, by som doporucila psika nechat v pokoji odist, hlavne bez trapenia a bolesti :ua:


No ono 11 rokov zase nie ja az tak vela, v minulosti sa psi dozivali viac. to len teraz sa zial priemerna dlzka ich zivota skracuje :hmm:

btw, pokial viem tak terminom "rakovina" sa oznacuju vzdy len nadory zhubne. a ak vet dava psovi 2-3 mesiace zivote tak urcite nejde o benigny nador! :no:
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Poslaťod Maruska » Uto 21.08.2007 13:02

Rakovinotvorne bunky sa nachadzaju tak v benignych nadoroch, ako aj v malignych. Avsak nevytvaraju metastazy, to znamena ze ze nadorove tkanivo nerastie, ale stale JE to nadorove tkanivo, ktorem sa v hovorovej reci hovori rakovina rovnako ako agresivnemu typu rakoviny. Samozrejme ze pre zivot psa nemusia byt nebezpecne, ak sa nachadzaju na kozi pripadne zlazachi. Mozu vsak rast na organoch a svojim nadmernym rastom sposobuju velky tlak. A v takom pripade to je pre zviera smrtelne. Pokial veterinar odporucil exciziu, pes ma sancu na zotavenie avsak nic nieje 100%, pretoze nevieme v akych podmienkach psik zije, aku ma kondiciu v porovnani so svojim vekom. + veterinar jej dal na vyber bud 2-3 mesiace alebo operacia. Tekze ak to kludne moze byt benigny nador ktory do 3 mesiacov zvacsi svoj objem casto az o 40%. Ale ja som sa len spitala. :ach:
Rada pomozem
Maruska
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 28
Bydlisko: Trnava

Poslaťod Amaguk » Uto 21.08.2007 13:07

ja len pochybujem, ze v pripade bezneho pacienta (laika), akym zadavatelka dotazu je, by lekar terminom rakovina oznacil nezbubny nador. specialne pri tej strasne kratkej prognoze aj na medikamentoch ;-)
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Poslaťod Maruska » Uto 21.08.2007 13:13

Este raz si prosim precitaj moj prispevok.Prave preto som sa spytala, pretoze holka co to pise o tom predpokladam nema vela info (ved preto sa aj pytala) a tak mohla nezhubny nador oznacit ako rakovinu.
A dalej veterinar vzdy dava majitelovy na vyber, po porade samozrejme, pretoze majitel najlepsie vie aky zivot psik doteraz viedol, ci prekonal nejaku vaznu chorobu, ako sa z nej zotavoval, a ci vobec su ochotny investovat do psika velmi vela casu a dost penazi k tomu aby sa uplne uzdravil a o rocik ci dva pravdepodobne zomrel. Pretoze aj v praxi som sa stretla s pripadmi ked ludia jednoducho nemohli dat psika operovat koli financiam,preto bolo pre nich prinosnejsie dat ho utratit.
Ale ved sa nechcem dohadovat o tom...len troska pomoct ak to ide.
Rada pomozem
Maruska
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 28
Bydlisko: Trnava

odpoveď

Poslaťod BestCat » Uto 21.08.2007 14:15

Ahojte ked už hovrite o termíne nádor,rakovina alebo metastázy.Poviem t takt nepovedal či je t zhubne alebo nezhubne ale hovorili o cystách ale že sa jej to asi bude zvätšovať.INak len tak pre info som vyštudvaná Zdravtná sestra takže terminológia typu rakovina a tak dalej pznám pretže sm sa s tim už stretla takže neni i to neznáme
BestCat
 

Poslaťod Maruska » Str 22.08.2007 6:29

Och tak to som nemohla tusit. Snad ta to neurazilo, to o tom laikovi. Takze ty sama vies co to znamena. No velmi ma udivuje ze vam nepovedali, aku vormu ma ten nador. Je to pre zachranu psika velmi dolezite. Ved pokial by metastazoval, tak je to nieco uplne ine. Rast mozu totizto oba druhy nadorov,avsak zhubny je u psikov v tomto veku liecitelny vo velmi malom procente. :slzy: Kam chodis na veterinu?
Rada pomozem
Maruska
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 28
Bydlisko: Trnava

Ďalší

Späť na Choroby