Agresivita vs. strach, vrčanie a napádanie psov

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Agresivita vs. strach, vrčanie a napádanie psov

Poslaťod janka » Str 15.08.2007 14:53

Chodím na agility s mojím bíglikom a ten klub navštevuje aj labrador.Obidvaja sú samčekovia.Každý výcvik však môj bíglik zapára do labradora a potom sa strhne bitka.Minule sme ich od seba rýchlo oddelili ale aj tak mal môj psíček už zranenie-krvácalo mu z nožky a z hrudníka. Prosím, poraďte ak viete ako ho to odučiť. :ua:
janka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 81
Bydlisko: Pozdišovce

Poslaťod janka » Str 15.08.2007 15:36

Alebo napríklad keď skáče bradáč tak Bady ani nezabrechá.Ale keď skáče labrador tak brechá v jednom kuse.Skúšala som aj škrtidlo...ale to zaberie iba niekedy :plac:
janka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 81
Bydlisko: Pozdišovce

Poslaťod Lenka.Buddy » Štv 16.08.2007 20:23

janka píše:Ja sa snažím ale keď je na vodítku vtedy je to OK,akonáhle ho pustím tak sa rozbehne za labradorom,zavrčí a už je z toho bitka. :ach:

jeden náš bígel kamarát vždy šteká ak je na vodítku na velkých psov..na malých nie..iba na velkých ,ktorých nepozná dobre..tvoj hafan je na ostatných večších psíkov aký?? :ua:
www.bafbaf.webnode.sk tu nájdete všetko o nás :)
Lenka.Buddy
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2429
Bydlisko: Dolné Orešany

Poslaťod janka » Pia 17.08.2007 18:41

Lenka.Buddy píše:
janka píše:Ja sa snažím ale keď je na vodítku vtedy je to OK,akonáhle ho pustím tak sa rozbehne za labradorom,zavrčí a už je z toho bitka. :ach:

jeden náš bígel kamarát vždy šteká ak je na vodítku na velkých psov..na malých nie..iba na velkých ,ktorých nepozná dobre..tvoj hafan je na ostatných večších psíkov aký?? :ua:

On šteká vlastne na všetkých veľkých psov ale zapára iba do samčekov.Okrem NO-s nimi vychádza dobre :smile: a so samičkami v pohode-rád sa s nimi hrá. :ha:
janka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 81
Bydlisko: Pozdišovce

Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod Mininka » Štv 23.08.2007 8:18

ahojte.dnes som zistila,ze orfik 4 mesiace stary ma preveliky strach z vedsich psov.je celkovo taky bojazlivy a este totok k tomu.Vonku k nemu pribehol labrador,orfik zacal najskor zurit a ten pes sa ho ani nedotkol a orfik zacal tak strasne pistat od strachu,ze vyliezali sudedia do okien co sa deje.zobrala som ho hned na ruky a skusila utisit no nedal sa.prosim poradte ako ho odnaucit sa bat...tak celkovo... nechcem aby bol strachoprd.
Mininka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 82
Bydlisko: Skalica

Poslaťod Lenka.Buddy » Štv 23.08.2007 8:23

môj golden má tiež z niektorých psov strach..je to kvoli tomu,že nás už veľa psov napadlo..a keď ofrík je z útulku možno má tiež zlú skúsenosť :ua:
www.bafbaf.webnode.sk tu nájdete všetko o nás :)
Lenka.Buddy
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2429
Bydlisko: Dolné Orešany

Poslaťod Silwuska » Štv 23.08.2007 8:24

Ahoj. Ja si myslim ze tvoj psik nieco nepekne zazil este u predosleho majitela. No hlavne postupne nanho musis ist. Nikdy nerob to ze ked budete na prechadzke sa budes velkym psom vyhybat. Maj ho na voditku a celu dobu stretnutia zo psom ho chlachol a chval,pretoze ak sa im budes vyhybat Orfik si bude este viac myslet ze je to hrozba. Ak mas nejakeho znameho s vacsim psom, tak ho popros o pomoc, a vonku chodte oproti sebe a znizujte vzdialenosti.
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Poslaťod Mininka » Štv 23.08.2007 8:50

neviem ci zazil nieco zle v utulku alebo z kadial sa k nim dostal.vzdy ked vidi psa da ocas dolu a striehne..vcera sa prvy krat hral so psom asi 40cm velkym a bolo vidiet,ze orfik je ten podradeny lebo si stale lehal a plazil sa k nemu s ocasom dolu...nechcem sa im vyhybat ale ked bol teraz chory sme sa vyhybali psom aby to na nich nepreniesol...
Mininka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 82
Bydlisko: Skalica

Poslaťod simm » Štv 23.08.2007 8:57

moja esterka to mala opacn nebolo psa do ktoreho nezacala utocit. a mala tolko jak tvoj psyk... jedine koho sa bala boli take vysoke psy ale neviem ako sa volaju..
[img:bbee06979b]http://www.dogs.wz.sk/download/administrator.gif[/img:bbee06979b]
simm
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 105
Bydlisko: Leopoldov

Poslaťod lusy » Str 19.09.2007 9:12

lucia preco by si to psy mali medzi sebou riesit??? :oo: riesit spory moze iba vodca. urcite by som nenechala psa, aby sa mi do nejakeho ineho navazal. alebo aby dostal on. a uz vobec nechapem zadavatela preco pusta psa na volno, ked vie, ze ide po tom labracovi. dohodnite sa s majitelom toho druheho psa, majte psov na voditkach a prechadzajte sa blizko pri sebe. musis vyzadovat, aby pes bol pokojny a pri kazdom vystartovani na toho druheho trhnutie voditka.
lusy
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3706
Bydlisko: Taliansko

Poslaťod Lenka.Buddy » Str 03.10.2007 19:24

lidičky ja mám s bíglom tiež problém :ua: no takže ja mám goldena ako už viete..chodím von aj s bíglom..vždy keď ich máme vonku naraz,tak keď ich dáme k sebe,tak malý vrčí a skáče do mojho goldena..ako ho to odnaučiť??vždy ich skúšame dať čo najčastejšie k sebe,ale stále rovnako :ua:
www.bafbaf.webnode.sk tu nájdete všetko o nás :)
Lenka.Buddy
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2429
Bydlisko: Dolné Orešany

Poslaťod archelsa » Sob 06.10.2007 19:03

aj ja mám agresoša :plac:
ako ste už spomínali aj môj sa chce biť len so psami..najlepšie jeho vzrastu. Pred veľkými má štipku rešpetku. Kúpila som mu košík/náhlavok a skúšam mu dávať. Vždy chcem aby sa zoznámil s nejakými novými psami na cvičáku. Nech vodítko uvoľnené aby necítil, že toho druhého má zbiť a keď začne vrčať tak mu pritlačím čumák k zemi , nech si nemyslí že je najväčší boss na svete. Počula som aj , že nemám psa dávať ľahnúť pred ínými psami ale ja už fakt neviem. Zase by som ho nemala ani zdvíhaž za zátylok ale ani to sa neodporúča , pretože ho pozdvihnem nad ostatných a nemusí to brať ako pokarhanie. V prípadoch keď chce do psa skočiť tak si ho dám ľahnúť a kľaknem si nad neho nech sa nemôže hýbať. Pričom mu tlačím hlavu k zemi. A mám maliličký pocit , že trošku pomáha. Vidím že teraz už váha či má do psa skočiť, lebo vidí že ho potom nečaká nič dobré. On akože nikomu neublíži, pretože je malý ale je to pre jeho dobro..ak sa začne biť s nejakým veľkým hawom nedopadne dobre. Takže ak mi chcete nejak poradiť tak smelo. Už som vyskúšala rôzne rady, nemám s tým problém. Dikes
Obrázok
archelsa
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 104
Bydlisko: Sabinov

Poslaťod Ulfheiðr » Štv 08.11.2007 16:18

U nas pomohlo nasledovne: ak vystartoval, tak som ho schmatla za kozu na krku, potrepala, potom som ho vydzvihla, to co pisala archelsa, ze by sa nemalo a brutalne pevne som ho akoby objala, nos som si oprela o jeho nos a nesmel sa tym smerom ani len kuknut. pustila som ho az prestal vrcat. aj ked to trvalo pat minut.
Myslim,ze som tym dosiahla u neho to vedomie, ze som v tu chvilu mala nad nim absolutnu moc a vedel,ze kebyze chce zase zautocit, musel by najprv zlikvidovat mna. A to nechcel.
Samozrejmostou je neprenasat na psa svoju nervozitu,alebo henv. al eautoritu a pokoj.
Pristupov je vela, u na spomohlo toto. prestal startovat na psy. Este vrci,a jezi sa, ale nema potrebu utocit. uz na tom pracujeme, aby bol v pohode.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Poslaťod rea » Pia 09.11.2007 19:35

Baby takto to psovi príliš veľa nedá, aj keď sa vám to zo začiatku zdá, nikdy takto nedosiahnete to, že pes aj vy budete v pohode. Trestáte psa pravdepodobne za to, že útočí preventívne preto, že nevie, čo má čakať, teda trestáte za strach a neistotu a to je chyba. Prečo vaši psi rozhodujú o tom, kto je nebezpečný a či môže ísť okolo, alebo nie? Ja sa zas ako správny spiatočník vrátim k tomu, aby ste si upevnili kontakt na vás najprv mimo psov, potom tak, že psi budú ďalej od vás, až sa dostanete k hranici, v ktorej váš pes reaguje a ak sa začne pes zaoberať tým druhým, vydáte iný povel a jednoducho budete trvať na tom, aby ho vykonal. Neukazujte mu čo nemá robiť, to je zbytočné, bude sa k tomu vracať stále, ukážte mu, čo robiť má. V kľude. Reakciami, ktoré tu opisujete, rozhodeného psa rozhodíte ešte viac. Trest by poprípade mohol nasledovať, ak by pes vedel, čo má robiť a nerešpektoval to, ale on nevie, čo má pri druhých psoch robiť, takže tieto tresty nie sú na mieste. Takto to síce trvá dlhšie, ale pes sa presvedčí, že vaše povely sa dajú a musia plniť aj pri ďalších psoch, správanie sa upraví tým, že budú vedieť, že sa dá správať bežne. Odporúčam spočiatku prítomnosť kľudných cudzích psov, neskôr by ste to takto mohli zvládať aj pri agresoroch na vodítku. Je tam ešte viac možností a fíglov, ale znovu tadeto neopísateľných. Z vás v týchto prípadoch nesmie ísť agresivita (čo vyťahanie za kožu v tomto prípade je), ale kľud a rozhodnosť v tom, čo chcete, aby pes robil. Potrebné je prerušiť pohľad vášho psa na zdroj. Tie povely môžu byť nahradené akoukoľvek činnosťou, ktorú má pes vykonávať z vašej vôle. Ak bude vyhrávať stále jeho vôľa, bude sa vracať k útokom. Nepoznám konkrétne vašich psov, ale zhruba takto to funguje na väčšinu klasických vyrážacích psov.
rea
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 425

Poslaťod Amaguk » Pia 09.11.2007 21:14

este mi napadle jedna vec v suvisloti co pise Janka:
janka píše:Keby sme ich od seba nasilu nerozdelili tak neviem či by nevznikli aj nejaké vážnejšie poranenia.Strašne vrčali stáli na dvoch nohách a vyzeralo to ako keby sa objímali ale vlastne sa hrýzli...tak neviem asi to bola bitka o postavenie vo svorke-môj hafan chce byť vždy dominantný.


podla popisu nemuselo ist o bitku ale v podstate o hru, resp. taky ritualny tanec. Moj pes takto "zapasi" so svojimi kamosmi, niekedy to vyzera, ze sa zabijaju, aj pri tom vrcia, ale je to take ine vrcanie...v skutocnosti to nie je agresivna bitka
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Ďalší

Späť na Riešenie problémového správania sa psov