Doprava zdarma na Barfer.sk MATTPHOTO fotograf Večerné venčenie na Hafshope

Choroby pečene

Sem píšte vaše otázky o rôznych chorobách.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Re: Choroby pečene

Poslaťod Hviezdicka 55 » Str 14.10.2015 10:06

Dobrý deň, ako to potom dopadlo so psíkom? Ste na nejakej diete?...
Hviezdicka 55
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 17

Barfer.sk

Re: Choroby pečene

Poslaťod NICI » Str 16.11.2016 12:16

Dobrý deň,
mám 7 ročnú fenku shitzu. V septembri som jej nechala vyčistiť zubný kameň. Pri predoperačných vyšetreniach nás veterinár upozornil na zvýšené pečenové enzýmy:
BUN - 5.5
Glu - 4,9
ALP - 4,56
T pro - 68
GPT - 2,32
Cre - 93
Got - 0,18

Nasadil na dietne granule Hills L/D a Flavobion na podporu pečene. 1 tabletku denne.

Po mesiaci a opätovných testoch hodnoty stúpli:
BUN - 4,1
GLU - 5,0
ALP - 14,03
T pro - 74
GPT . 2,44
Cre - 77
GOT - 0,17

Urobil nám sono pečene a žlčníka. Tie boli v poriadku, ale odporúčal nám skúsenejšieho kolegu, ktorý by sa, podľa jeho slov, mal pokúsiť hľadať problém niekde inde.
Veterinár č. 2 nás na dnes dohodol na meranie žlčových kyselín (ak som to dobre pochopila). Prídeme na odber nalačno a potom sa ďalší rozbor spraví 2 hodiny po najedení...
Čudné mi príde to, že môj pes neprejavuje absolutne žiadne priznáky toho, že by niečo nebolo v poriadku - normálne žerie, pije, cika a má :kak: . Nemá zväčšené brucho, vypelíchanú srsť alebo slabé nožičky. Nemá žiadne poruchy motoriky, nesignalizuje krče, nevracia ani nesedí so spustenou hlavou. Nevie mi niekto poradiť, čo by to mohlo byť ?
Ďakujem...
NICI
Okoloidúci
 
Príspevky: 9

Re: Choroby pečene

Poslaťod NICI » Str 16.11.2016 12:20

Ešte ma napadlo, nemohlo ALP vystúpiť z dôvodu toho, že sa krv brala nalačno,ale až v poobedňajších hodinách, čiže mala hladovku takmer 24 hodín ? :nwm:
NICI
Okoloidúci
 
Príspevky: 9

Re: Choroby pečene

Poslaťod Kitamkami » Pia 25.11.2016 8:52

Ničí, prosím ťa máš prístup a k referenčným hodnotam? Bohužiaľ som zvyknutá na iné jednotky a tie čísla sú úplne iné. Niečo som si našla, ale predva len každé laboratórium môže mať odchýlky v hodnotach, tak by bolo fajn, ak ich vieš. Vdaka
Kitamkami
Veterinár
 
Príspevky: 101

Re: Choroby pečene

Poslaťod mart.ina » Pia 25.11.2016 21:42

Mozem akurat napisat referencky od nas z labiny veterinarnej. Urea do 8.5, crea do 110, alp do 4, ostatne pecenove do 1, zabudla som este nieco? Som len na mobile. Inak samotne zvysene alp moze poukazovat sj na iny problem, napr cushing.
mart.ina
Hafan
 
Príspevky: 727

Re: Choroby pečene

Poslaťod Kitamkami » Pia 25.11.2016 22:12

dakujem Martinka. Tak tak som si to aj ja nasla, a vyzera to ze len ALP je zvysene? Ci nieco mi unika?
Uplne suhlasim. ALP samo o sebe zvysene mi velmi nepoukazuje na pecen ako taku, ale skor zlcove cesty.
V prvom rade ma vsak napadne, ak len ALP je zvysene, budem sa pozerat na zvysene kostikosteroidy, bud zvnutra (endogenne), cize telo vytvara privela (Cushings) alebo psik prijima exogenne napr Prednisone.
ALP moze pochadzat aj z kosti, mliecnej zlazy. Su pripady, kedy metastazy z rakoviny sa usadia v peceni, a vtedy len ALP moze byt zvysene, ale v tom pripade by bol psik klinicky chory a nie tak, ako opisujee.
Ultrazvuk zlcnika a zlcovych ciest teda ukazal vsetko v poriadku?
Kitamkami
Veterinár
 
Príspevky: 101

Re: Choroby pečene

Poslaťod NICI » Sob 26.11.2016 21:05

Kitamkami píše:dakujem Martinka. Tak tak som si to aj ja nasla, a vyzera to ze len ALP je zvysene? Ci nieco mi unika?
Uplne suhlasim. ALP samo o sebe zvysene mi velmi nepoukazuje na pecen ako taku, ale skor zlcove cesty.
V prvom rade ma vsak napadne, ak len ALP je zvysene, budem sa pozerat na zvysene kostikosteroidy, bud zvnutra (endogenne), cize telo vytvara privela (Cushings) alebo psik prijima exogenne napr Prednisone.
ALP moze pochadzat aj z kosti, mliecnej zlazy. Su pripady, kedy metastazy z rakoviny sa usadia v peceni, a vtedy len ALP moze byt zvysene, ale v tom pripade by bol psik klinicky chory a nie tak, ako opisujee.
Ultrazvuk zlcnika a zlcovych ciest teda ukazal vsetko v poriadku?



Ahojte, ďakujem veľmi pekne za záujem o náš problém. Podstúpili sme sono celého brucha a obličiek. Pečen vyzerala byť v poriadku, žlčník tiež, veterinár sa mierne pozastavil len nad jeho, trocha zhrubnutou stenou (ak som to dobre pochopila) ale vraj je to zanedbateľné... Na slezine nám našiel malý asi 0,5 mm útvar (cysta, hematóm, dúfam, že nie nádor), ktorý máme sledovať. O mesiac ideme na sono znova. : (
Urobil na test na žlčnikové kyseliny. (odber nalačno a ďalší 2 hodiny po nažratí). Výsledky poukázali na zvýšený obsah tuku v krvi a zvýšený cholesterol (ak som ho dobre pochopila). Nasadil nám nízkotučnú diétu - RC gastro low fat a 2 krát denne užívame 2 ml Ursofalk-u. Dnes sme absolvovali odber krvi na zistenie hormónov štítnej žlazy. Vraj aj jej porucha môže ovplyvňovať metabolizmus tukov v tele.
Nici nevykazuje naďalej navonok žiadne problémy. V novembri by sa mala hárať, no zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.
NICI
Okoloidúci
 
Príspevky: 9

Re: Choroby pečene

Poslaťod Slausa » Pia 24.02.2017 17:11

Tak, a sme tu. Dnes sme boli na krv (preventívna).
A pečeňové testy na tom vraj nie sú nejak výnimočne dobre. Zatiaľ neviem viac, vraj nejaký enzým. S vetom volala mamka a nezapisovala si :pac: .
V pondelok budem múdrejšia, zatiaľ povedal, že bude brať tabletky + glukózu do žrádla a držať diétu.
Zatiaľ študujem, som zvedavá.
Vraj to môže byť následok toho, že asi 7 rokov dozadu zblajzol otravu na potkany, vtedy ale do 3/4 hodiny dostal injekciu a vyblval to.
Držte nám pac :ach:
How many lightbulbs does it take to change people?

*kryčať*chémya*prýdem*oblyčky*robyť*rádyo*sanytka*ďyvá svyňa*hocy*musým*lýstok*
Slausa
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 757

Re: Choroby pečene

Poslaťod bibika » Pia 24.02.2017 17:17

No názov je dosť dôležitý... Ak budeš mať výsledky hoď ich sem.
bibika
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 710
Bydlisko: Bratislava - Ružinov/ Bardejov

Re: Choroby pečene

Poslaťod Slausa » Pia 24.02.2017 18:16

No jo, dám. Len vravím, že dnes som sa nedostala ku telefónu.
Zatiaľ bude na surovom zajovi a ďalej uvidíme.
Čítala som, že treba obmedziť živočíšne bielkoviny a namiesto nich prílohy a zelenina. To bude problém, ešte tak možno ryžu, vločky, ale ostatné... Zeleninu absolútne.
How many lightbulbs does it take to change people?

*kryčať*chémya*prýdem*oblyčky*robyť*rádyo*sanytka*ďyvá svyňa*hocy*musým*lýstok*
Slausa
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 757

Re: Choroby pečene

Poslaťod Nisus » Pia 24.02.2017 19:55

Ak vieš zohnať, pridávaj mu do stravy olej z Ostropestreca mariánskeho.
Ži a nechaj žiť...
Nisus
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1628

Re: Choroby pečene

Poslaťod Slausa » Pia 24.02.2017 20:15

Presne som to pozerala, našla som aj drvený, aj olej, aj nejaký výluh. Vet povedal, že bude brať lipovitan. Uvidíme. Inak na ňom vôbec nič nevidieť, veselý je ako vždy, netvári sa zrovna choro.
How many lightbulbs does it take to change people?

*kryčať*chémya*prýdem*oblyčky*robyť*rádyo*sanytka*ďyvá svyňa*hocy*musým*lýstok*
Slausa
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 757

Re: Choroby pečene

Poslaťod Slausa » Pia 03.03.2017 16:14

Tramtadadá

|S-GLU |5,5 | |mmol/l |4,1 - 5,9 |
|S-UREA |6,2 | |mmol/l |2,8 - 7,2 |
|S-KREA |67,1 | |umol/l |64,0 - 104,0 |
|S-CB |70,3 | |g/l |66,0 - 83,0 |
|S-TBIL |2,8 | - |umol/l |5,0 - 21,0 |
|S-AST |0,81 | + |ukat/l |0,00 - 0,58 |
|S-ALT |5,60 | + |ukat/l |0,00 - 0,75 |
|S-ALP |1,33 | |ukat/l |0,50 - 2,00 |
|S-LIPÁZA |0,65 | + |ukat/l |0,00 - 0,63 |
|S-AMSp |6,46 | + |ukat/l |0,13 - 0,88 |
|S-CK |1,95 | |ukat/l |0,40 - 3,16 |

niektoré, ako vidím, celkom pálky... :ach:
How many lightbulbs does it take to change people?

*kryčať*chémya*prýdem*oblyčky*robyť*rádyo*sanytka*ďyvá svyňa*hocy*musým*lýstok*
Slausa
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 757

Re: Choroby pečene

Poslaťod Bee House » Pia 03.03.2017 20:46

Offtopic: inaksie, ak by sa niekomu zisiel Lipovitan, mam doma cele obr balenie a neviem velmi, co s tym. vyhodit mi je luto :ua:
Bee House
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1977
Bydlisko: Tatry/Bratislava

Re: Choroby pečene

Poslaťod KikaKika » Sob 04.03.2017 18:17

Dobrý deň, chcem sa opýtať ... našej fenke bola v decembri diagnostikovaná cukrovka, dostala cukrovkový záchvat, tak sme s ňou bežali k doktorovi ... príznaky takmer žiadne, pila pred tým veľa vody a veľa močila, chradla nám pred očami ... u veterinára v našom meste sme takmer nepochodili, povedal, že má zapálený mechúr a maternicu a cukor v moči neriešil ... po návšteve veta v druhom meste nám diagnostikoval cukrovku a po odbere krvi zistil, že má pečeň v hroznom stave, pýtal sa nás či si nie sme vedomí toho, že by sa niekde otrávila, ale otravu sme vylúčili ... ,tri mesiace sme podávali inzulín, fenka jedla diabetické granule royal canin, na kontrole jej zakaždým bral krv iba kvôli cukru, nekontroloval hodnoty pečene.... posledný týždeň nechcela jesť, opäť schudla ... v stredu v noci bola super vitálna, behala jedno s druhým... ráno akoby utlo, vyzvracala žlč, ľahla si, triasla sa a už sa sama ani nepostavila ... následne sme navštívili veterinára v našom meste nakoľko ten predchádzajúci nerobil a zistili sme že fenka má pankreatitídu, a ztukovatenú pečeň .. dnes bola tretí krát na infúzii, brucho má zaliate vodou, nechce sa hýbať, sama od seba sa nepostaví, musíme jej pomáhať, nechce jesť, sem tam sa napije ... pre toto sa chcem opýtať, či má niekto z vás skúseností s pestrecom mariánskym, zajtra ideme poň a dúfame, že jej to pomôže ... bohužiaľ v takomto stave sme ochotní ju udržiavať týždeň, ak sa ani minimálne krvné testy nezlepšia ... po akom dlhom čase ste zbadali na krvných testoch zmenu k lepšiemu ? .. veľmi sa trápi a nechceme ju udržiavať v takomto stave veľmi dlho ďakujem za odpovede
KikaKika
Okoloidúci
 
Príspevky: 3

PredchádzajúciĎalší

Späť na Choroby